Depressie en suicidaliteit gescreend op school

 

Sinds 2016 - 2017 worden scholieren op middelbare scholen in Oost-Brabant jaarlijks gescreend op depressieve en suïcidale klachten. Stichting 113 Zelfmoordpreventie ziet dit graag zo snel mogelijk op alle middelbare scholen in het land. Ze vinden het belangrijk dat dit structureel gescreend wordt, om zo passende hulp te kunnen bieden aan de jongeren door middel van een preventietraining. Dit wordt ook wel de STORM-aanpak (Strong Teens and Resilient Minds) genoemd en blijkt uit onderzoek effectief te werken.*

Depressie: een onzichtbare strijd

Zelf heb ik nooit een gediagnosticeerde depressie gehad, maar wel een eetstoornis. Een eetstoornis die voor veel mensen om mij heen onzichtbaar was. Net zoals het verdriet en de zelfhaat die ik dagelijks ervoer. Ik deed een toffe opleiding, had altijd vrienden om mij heen en kende een fijne thuissituatie. Ik had hobby's en kon lachen met de mensen om mij heen. Als ik niks zou zeggen, zouden mensen niks weten over mijn problemen. Soms kwam er een opmerking als: "Je ziet er moe uit" of "Je bent wat afwezig". Maar met een smoesje hier en daar hield ik het allemaal voor mezelf. Ik wilde niet dat ze me gek zouden vinden, dat ik iemand tot last zou zijn of dat ze me een aansteller zouden vinden.


Bron: Pexels

Zo werkt het ook voor veel mensen met een depressie of suïcidale gedachten. Het kan iedereen overkomen, wat je achtergrond of situatie ook is. Aan de oppervlakte niet altijd zichtbaar, maar van binnen een enorme strijd. Dit zelf herkennen en erkennen kan behoorlijk lastig zijn, laat staan je erover uitspreken naar een ander. Je wilt een ander niet tot last zijn of hebt misschien het gevoel je niet zo te moeten aanstellen. Zo'n screening door middel van een vragenlijst op middelbare scholen kan dan een manier zijn om de stap wat kleiner te maken om je gevoelens en gedachtes te delen en zo passende hulp te vinden. Volgens onderzoek door de Erasmus Universiteit en Radboud Universiteit is deze methode erg effectief en zijn jongeren hier echt mee geholpen. Daarom wil 113 dat deze screenings in het hele land gaan plaatsvinden.

Wat is een depressie?

Een depressie, wat is dat nou eigenlijk? Dat kan best lastig uit te leggen zijn, maar de blog '10 x wat je moet weten over depressie' legt er een aantal belangrijke punten over uit. Deze informatie kan je hopelijk helpen om jezelf of een naaste die worstelt met depressie beter te begrijpen. Denk je dat jij misschien een depressie hebt? Blijf er niet alleen mee rondlopen, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Ook kan je de blog 'Tien tips tegen depressie' lezen voor wat handvatten in een situatie die soms zo ongrijpbaar voelt. 

Hulp bij suïcidaliteit 

Zelfmoordgedachtes, wat nu? In deze blog wordt daar uitgebreid over geschreven, met als punt nummer 1: vraag om hulp. Bij je directe omgeving of bij Stichting 133 Zelfmoordpreventie. Dit laatste kan via een chat of telefonisch. De contactinformatie van 113 vind je hier. Het gevoel niet meer te willen leven is een ontzettend zwaar gevoel. Ergens voelt het misschien ook alsof je het niet mag voelen, maar het gevoel is er niet voor niks. Wat zit er achter dat gevoel? Wat maakt het leven voor jou op dit moment zo zwaar, té zwaar? Weet dat dat gehoord mag worden. Dat je goed voor jezelf mag zorgen hierin. En dat je je niet hoeft te schamen voor gedachtes over de dood. Het zegt niks over hoe sterk of zwak je bent, maar vooral iets over hoe zwaar je het hebt en daar mag je hulp bij zoeken. Lees ook dit mooie bericht van oud-redactielid Sandra, die zelf ook heeft geworsteld met depressieve en suïcidale gevoelens en gedachtes: Voor als je dood wil

Wat vind jij van een zo'n screening op middelbare scholen?

*Bron: NCR


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten op gebied van eetstoornissen, zelfbeeld en omliggende problematiek. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Arwen - Dinsdag 30 juni 2020 19:13
Ik vind het goed dat ze proberen kinderen te helpen
Mandy - Dinsdag 30 juni 2020 20:49
dat van die onzichtbare gevoelens is zo herkenbaar!
Ann - Dinsdag 30 juni 2020 21:14
Ik heb hier gastlessen voor gegeven vanuit het STORM-project. Zeer waardevol geweest en het gros van de leerlingen stonden er voor open.
V - Dinsdag 30 juni 2020 21:23
Ik vind het erg goed dat ze hier nu eindelijk iets mee gaan doen. tijdens mijn middelbare schooltijd had ik ook erg last van depressieve klachten en suïcidale gedachtes en er is niemand op school geweest die dat door had of die ooit aan mij heeft gevraagd hoe het ging. zelfs niet zo van hoe gaat het eigenlijk met je. ik merk dat dit mij heel erg boos maakt. er was weinig aandacht voor een leerling als individu en teveel voor prestatie. er is zelfs een docent geweest die mijn wonden van zelfbeschadiging heeft gezien en daar niks mee gedaan heeft, (wat ik toen heel fijn vond maar achter af echt niet) Ook heb ik heel vaak somber en 'levensloop' in lessen gezeten maar nooit iemand die überhaupt maar vroeg of het wel ging. er was verder ook nooit aandacht of voorlichting in de lessen over mentale gezondheid.
ik hoop echt dat dit snel veranderd wordt want ik gun het iedereen om snel hulp te krijgen en om zich veilig en gehoord te voelen op school!
anoniem - Dinsdag 30 juni 2020 21:24
ik kreeg tranen in mijn ogen bij het lezen van de laatste alinea. oef die kwam hard binnen
Klaas - Dinsdag 30 juni 2020 22:01
Ik vind het goed maar als je mentor het dan weet en die doet niks? Heb ik meegemaakt. Wie gaat de hulp dan bieden? Kom je op een lange wachtlijst?
Lisa - Donderdag 2 juli 2020 18:15
Wat goed dat dit wordt aangepakt! Super :)