Tien tips tegen een depressie

 

Het is niet eenvoudig om te vechten tegen een depressie. Je ziet het immers allemaal al negatief in, bent futloos en vraagt je wellicht af wat het allemaal voor zin heeft. Waarom zou je vechten als je toch bijna geen hoop hebt en jouw toekomst toch niet positief inziet? Het enige wat je dan kunt volgen is je verstand, het advies van anderen en misschien wel onderstaande 10 tips.

Hoe uitzichtloos alles ook mag lijken, deze periode gaat voorbij. Het wordt beter, zolang jij maar hoop houdt en ervoor vecht. Ervoor vechten betekent ook dingen doen waar je helemaal geen zin in hebt en waarvan je het resultaat misschien niet direct opvalt.

tips tegen een depressie

In deze blog geef ik je tien tips die kunnen helpen wanneer je strijdt tegen een depressie:

1. Blijf doorgaan met de activiteiten die je voorheen erg leuk vond. Als jij dol bent op paardrijden, stop hier dan niet mee, ookal heb je er vandaag de dag veel minder zin in. Ging je eerder graag iedere week nar een cafeetje, probeer dit dan ook nu te blijven doen. Ondanks dat je je niet gezellig voelt of weinig te zeggen hebt. Lukken bepaalde activiteiten je echt niet meer, kijk dan of je een middenweg kunt vinden. In plaats van in een cafeetje wat te gaan drinken of iedere week paard te rijden kan je thuis bij iemand wat gaan drinken of kan je eens per maand een bosrit maken.

2. Probeer iedere dag een momentje van beweging in te plannen. Beweging is goed voor je en zorgt ervoor dat er een bepaald stofje in je lichaam wordt aangemaakt wat je positief doet voelen. Ga niet gelijk iedere dag overmatig bewegen, maar kies ook hier voor een middenweg. Verwijt jezelf ook niet direct van alles wanneer het een keertje niet lukt.

3. Onderzoek wat voor jou risicifactoren en triggers zijn voor negatieve gevoelens. Wanneer dit bijvoorbeeld veel leegte op een dag is, geen dagstructuur, dan is het van belang om iedere avond voor jezelf een plan te maken, een soort rooster, voor de volgende dag. Als jouw trigger 'alleen zijn' is, zorg dan dat je, ookal heb je er geen zin in, iedere dag even bij iemand langsgaat en/of iemand aan de telefoon spreekt. Als een trigger voor jou het mislukken van iets is, dan is het verstandig om te kijken hoe je hierover je gevoelens kan uiten zodat je er niet negatief over door blijft piekeren.

smile hide

4. Houd contact met vrienden. Misschien heb je meer de neiging om jezelf van alles en iedereen te isoleren, maar hoe prettig en veilig dit ook voelt, het werkt uiteindelijk averechts. Je stemming zal er op den duur door verslechteren, waardoor je je nog meer gaan isoleren en in een negatieve eenzame cirkel terecht komt.

5. Zorg ervoor dat je een bepaalde regelmaat vasthoudt. Ritme in je dagelijkse bezigheden is belangrijk en zorgt ervoor dat je in beweging en actief blijft. Probeer je bed overdag te vermijden.

6. Wees je bewust van de negatieve manier waarop je denkt en je je zorgen maakt. Misschien loop je een groot deel van de dag wel te piekeren over van alles en nog wat. Dit levert je niks op, enkel een druk en bezorgd hoofd en veel stress. Probeer eens te ontdekken of je van de meeste positieve dingen iets negatiefs maakt en hoe je jezelf hierin een halt kan toeroepen.

7. Wanneer je last hebt van een depressie wil je nog wel eens snel geirriteerd en gestresst zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende dingen te doen die ontspannen. Ga lekker zwemmen, ga eens naar een sauna of schoonheidsspecialist. Kijk gezellig een film thuis op de bank of ga naar de bioscoop.

8. Vermijd destrcutief gedrag om je gevoelens te ontvluchten. Op korte termijn voelt dit misschien als beste manier om de dag door te komen, maar op termijn zal dit je alleen maar tegenwerken.

9. Vraag steun. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel echt nodig om te doen. Neem jezelf, je toekomst en je leven serieus en vraag hulp. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je stelt je niet aan. Ook sterke mensen hebben steun nodig, je bent niet zwak. Hoe meer steun je durft te ontvangen, hoe beter je zult kunnen vechten tegen de depressie.

it gets better proud2Bme

10. Als de depressie lange tijd blijft aanhouden, praat dan eens met je huisarts over anti-depressiva. Het is niet schaamtevol om deze medicatie te gebruiken. Het is toch ook niet schaamtevol om paracetamol te slikken wanneer je hoofdpijn hebt? Anti-depressiva kan je net dat steuntje in de rug geven om vooruit te komen of net die exteme dalen in je stemming wat verminderen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Zondag 16 februari 2014 12:43
Dit komt precies op het goede moment! Thanks :-)!
Cristina6 - Zondag 16 februari 2014 13:03
ja, inderdaad, Maanmeisje,bij mij ook, de voorbije week was een echte fiasco, gelukkig vandaag al wat beter, maar ik hou die tips zeker in gedachten!!
Katja - Zondag 16 februari 2014 13:46
Goede tips!
Vee - Zondag 16 februari 2014 14:13
Fijne tips!

Een paar tips probeerde ik eerder toe te passen, zoals een
Dagplanning maken... Dat doe ik dan een paar dagen braaf en daarna sluipt het er weer bij in.
Nu ik dit weer even lees zet het me meteen weer aan het denken en ga ik een wekker zetten in mijn telefoon!
Elke avond een planning maken voor de volgende dag!

Thanks
X - Zondag 16 februari 2014 14:31
"Als jouw trigger 'alleen zijn' is, zorg dan dat je, ookal heb je er geen zin in, iedere dag even bij iemand langsgaat en/of iemand aan de telefoon spreekt."

En als je niemand hebt dan??
Diedjuh - Zondag 16 februari 2014 17:46
Ik zit een beetje met hetzelfde gevoel als X hierboven. Inderdaad, ik voel me vaak heel somber en depressief omdat ik het idee heb dat ik zo alleen ben. Ik begrijp dat het helpt om dingen te ondernemen en met mensen af te spreken. Maar wat als je geen vrienden hebt? Alleen maar dingen in mijn eentje doen is ook niet echt top. Ik probeer wel een soort dagplanning te maken, maar omdat ik dus geen vrienden heb, komt dat hooguit neer op leren, huiswerk maken, boodschappen doen, schoonmaken, etc. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer onder de mensen kom als ik geen goede vrienden heb? Wel heb ik hele fijne familie, en dat zijn dan ook mijn contacten, maar meer heb ik niet echt....tenminste geen 'echte', 'goede' vrienden, waarmee ik afspreek buiten school en sport enzo.
Tristitia - Zondag 16 februari 2014 18:10
Een dagplanning is best moeilijk om te maken als je nergens meer plezier in beleefd.
En wat andere mensen hierboven zeggen... wat als je geen vrienden hebt die je kan bellen?!

Het is makkelijker gezegd dan gedaan.
J89 - Zondag 16 februari 2014 18:57
@ X, Diedjuh en Tristitia
Misschien een idee om onderling contact te zoeken? Ik weet niet of jullie elkaar al een beetje kennen via deze site?
Soms kan mailcontact of whatsappen al fijn zijn.
.. - Zondag 16 februari 2014 21:19
@ j89

dat is indd wel een goed idee!
ik zou het zelf ook wel fijn vinden :)
Justmarr - Zondag 16 februari 2014 21:56
Goed moment deze blog! Dank je wel Scarlet!

Groetjes Marja
Rachel - Maandag 17 februari 2014 07:53
Makkelijker gezegd dan gedaan..
Lotte - Maandag 17 februari 2014 08:17
Mooie foto van jullie daar onder :)
Gonzo - Vrijdag 21 februari 2014 14:00
Mooie tips, stuk voor stuk waar. Al heeft het me er nooit helemaal uitgekregen. Inmiddels zes jaar depressief. Toch merk ik dat mijn betere momenten overeenkomen met deze tips. Voor wie het even niet ziet zitten, bovenstaande helpt echt.

Groet
Stefan - Dinsdag 1 juli 2014 15:11
Depressie is een lastig iets om vanaf te komen, maar houw hoop. Het is echt mogelijk! De diepe dalen waar ik jaren geleden soms was zijn inmiddels veel minder diep, en kan soms nu niet meer begrijpen hoe ik soms ooit sommige dingen had kunnen denken.
Regelmaat in het leven, dingen doen helpt! Ik merk nu dat het voor mij weer erg lastig wordt nu de regelmaat even een beetje ontbreekt. Maar zelfs een wandeling in het bos kan al erg helpen.
kissy - Zaterdag 11 april 2015 07:47
Erg fijne tips..heb al jaren last van depressies.. het leven voelt niet als een feestje maar als een opgave.. heb erg weinig vriendinnen,en voel me best eenzaam.
Bijbelspreuken - Woensdag 6 juli 2016 21:24
Het zijn goede tips, zeker weten. Heb al jaren last van depressies in combinatie met angstaanvallen waardoor het nu als chronisch wordt geclassificeerd. Cognitieve therapie tot alternatieve geneeswijzen hebben mij niet geholpen. Het enigste wat bij mij helpt om het onder controle te houden is het Woord van God. Je kan erom lachen en het afwijzen maar door Zijn Woord kan ik deze depressie uitlachen en afwijzen. Het is dagelijks nog steeds een strijd maar een strijd waar ik er niet meer alleen voor staat. Een strijd waar in mijn zwakte juist Gods kracht zichtbaar wordt en ik door kan gaan. Hierbij een gebed voor degenen die eenzaam een dagelijkse strijd strijden. #Hemelse Vader, Bevrijd me van mijn vijanden. Bij U zoek ik bescherming, leer mij te doen wat U wilt, want U bent mijn God. Heer U bent ons goedgevonden. Leid mij langs een veilige weg. Houd mij in leven Heer, terwille van Uw naam. Amen#
Pol - Woensdag 19 oktober 2016 14:36
Allemaal leuk die tips,maar als puntje bij paaltje komt sta je er alleen voor! Net met zelfmoorlijn gebeld. Ze verwijzen u door naar een instantie. Daar afgewezen wegens volzet. TJa mijn moed is op.
andersen - Vrijdag 17 november 2017 21:27
Inderdaad, als men hulp zoekt is het steeds van het kastje naar de muur. Er bestaat GEEN hulp! Het is de leegte, het zwarte gat en het kan niemand wat schelen. Al die hulpverlenende instanties krijgen veel geld/subsidies maar doen NIETS. Helpen niet.
Hoop - Maandag 5 december 2016 17:58
Hallo lieve mensen, ook in zit in een zware depressie.Verloor op nieuwjaar al wat mij dierbaar was ( man,job, huis,spaargeld.... en gezondheid) ... mijn enige troost waren mijn kinderen die samen met mij een nieuwe woonst moesten zoeken...Mijn toekomst ziet er uitzichtloos uit en ik leef niet meer maar overleef dag tot dag....Het helpt als je met een psycholoog praat, het helpt als je je huis, netjes houdt, het helpt als je een planning maakt maar.... de grote valkuil is er weer als je 1 ding van dat alles loslaat, dat de andere goede dingen dan ook verdwijnen als in een domino-effect.
Ik heb zowat alle negatieve dingen meegemaakt in mijn leven die je kunt meemaken, het zijn nu mijn demonen die 's nachts als nachtmerries terugkomen en toch....
Ik weet uit ondervinding dat het slijt en dat alles kan keren, graag zou ik in de toekomst mensen helpen die ook in depressie leven want het is verdorie een zware opgave om ermee om te gaan. Maar eerst moet ik er zelf weer uitkomen.
Via deze weg wil ik iedereen een hart onder de riem steken, je mag vallen maar blijf volhouden om recht te kruipen en tracht inderdaad de bovenstaande tips op te volgen...Meer nog laten we het met zijn allen doen en zijn er onder jullie die geen vrienden hebben, vanaf vandaag hebben jullie dan toch mij als vriendin want ik begrijp jullie pijn die dikwijls miskend wordt door de omgeving...Depressie is wellicht de zwaarste toestand die een mens moet overwinnen.... dus als we eruit komen zijn we toch wel heeeeel sterke mensen. Ooit schijf ik al mijn ( nare)belevenissen in een boek en de uitdaging is de overwinning van depressie op het einde.
Moed houden vrienden, laten we met zijn allen contact houden, tezamen zijn we sterker
Liefs van hoop
andersen - Vrijdag 17 november 2017 21:25
Een vriendin? Maar ik ken u niet. Hoe kunnen we dan vrienden zijn?
Dana - Woensdag 25 januari 2017 14:53
Hoe moet je afspreken of praten met iemand terwijl je gene vrienden hebt?šŸ˜Ŗ
andersen - Vrijdag 17 november 2017 21:22
maar dit is het net, ik heb geen vrienden. Ik woon hier nu sinds 6 maanden, verschrikkelijke buurt in Deurne bij Antwerpen. Onmogelijk contacten te leggen.
Ga kapot van de eenzaamheid. Ik weet niet hoe ik contacten moet leggen, dat lukt niet. Zeker niet met interessante mensen. Ik vind die niet. Een vrouw van 50 is niet meer gewenst in de maatschappij dat is mijn besluit. Wat loop ik hier nog te doen? Wat gezelligheid? Waar kan ik dat vinden? Het is een lang verhaal of een lang gesprek dat ik hier niet kan neerschrijven. Wat te doen? Ik weet het niet. En vooral ik begrijp het niet. Men kan niet altijd geven en geven en glimlachen en vriendelijk zijn en helpen wanneer er niets terugkomt. Ik kan niet meer. . Zo, vrijdagavond, depri avond, voor het weekend , zoals elk weekend, en voor kerstavond en oudejaarsavond. Altijd alleen. Geen familie. Geen echte vrienden. Wat is dit voor een leven, voor een maatschappij? Ik zie het niet meer zitten. Ja ik weet het, er is van alles te doen overal. Ik leg contacten maar wordt nooit gecontacteerd. Ik ben er moe van. Ik kan niet meer. Ik ga ook nooit uit 's avonds want heb geen auto, ben bang om 's avonds openbaar vervoer te nemen en ga trouwens niet graag ergens alleen naartoe want dan zit ik heel de avond op mijn ongemak. Of in een cafƩ (wat ik heb geprobeerd) komen alleen zatlappen op mij af en daar kan ik niet mee om, maar die interesseren mij ook niet. Als ik hen afwijs moet ik nog hun beledigingen slikken ook. Ik blijf dus thuis. Kijk naar films tot mijn ogen toevallen en ga dan naar bed. elke avond hetzelfde. Wat een leven is dit nog? Dank voor uw aandacht.
truus Joy - Vrijdag 17 augustus 2018 07:21
Is deze site nog actueel? omdat de berichtjes van 2017 zijn
han schuit - Maandag 15 maart 2021 10:17
goede tips