Instagram lanceert HereForYou

 

Social media kan ingezet worden als positieve kracht om mensen te helpen. Ook Instagram wil iets positiefs doen met hun platform en heeft daarom de campagne #HereForYou opgezet. Ze willen hiermee het gesprek op gang helpen over psychische gezondheid tijdens de Mental Health Awareness Month mei 2017. De hashtag nodigt mensen uit om hun verhaal te delen door middel van een foto die te maken heeft met bijvoorbeeld angststoornissen of een eetstoornis. Het social media platform startte de campagne met het vertellen van drie verhalen van mensen die leven met een psychisch probleem en die Instagram gebruiken bij deze problemen.

Elyse Fox, een van de deelnemens aan de video van Instagram zegt dat ze hoopt dat mensen hierdoor beseffen dat ze niet in hun eentje hoeven te lijden. "Deze campagne kan miljoenen mensen via slechts een klik met elkaar in contact brengen en een boodschap verspreiden. Je beseft niet altijd wat voor positieve invloed jouw verhaal kan hebben op iemand anders of hoe je iemand kunt helpen zich minder alleen te voelen hierin."

support. encourage. share. #hereforyou

A post shared by Mackenzie Ziegler (@kenzieziegler) on

Fox is zelf oprichtster van het Instagram account Sad Girls Club. Een Instagram account waarmee ze mensen wil aanmoedigen te praten over hun verhaal, hun strijd en hun ervaringen met depressie. Zelf ontstond dit bij haar al als jong meisje. Ze voelde zich alleen en had het idee dat ze het stil moest houden waar ze mee worstelde. Daardoor zocht ze geen hulp totdat ze echt vastliep op de middelbare school.

Haar doel met #HereForYou is om anderen aan te moedigen en te ondersteunen in hun gevecht. Ook zou ze graag wat schaamte wegnemen door deze campagne. "Je kunt echt een 'support system’ creeren, een community via social media." zegt ze. "Het is voor mij niets behalve een positieve ervaring en ik wil anderen aanmoedigen hetzelfde te doen."

"Pretty Little Liars" actrice Troian Bellisario steunt de campagne ook door de hashtag te gebruiken op haar eigen account. Ze prijst de social media app voor het creeren van een plek om met elkaar over deze onderwerpen te praten.Niemand hoeft in zijn eentje te lijden", schrijft ze. "Je hoeft je niet te schamen als je hulp nodig hebt. Grijp dit moment om iemand te laten weten dat je er voor hem of haar bent met de hashtag #HereForYou.

I want to thank @instagram for continually creating a safe space for people to have conversations about mental health. I have seen & heard many brave people speak out about their own ever changing relationship to their mental illness; the ups & the downs, the triumphs & the pain. IG is a visual platform BUT many have used this space for more than just posting images. They have found communities and friends who support them, and places where they can speak openly and honestly about their lives. May is Mental Health Awareness month in America and @instagram asked me to join them on @goodmorningamerica with @robinrobertsgma & @marnelevine to talk about the new ways in which they are supporting these conversations and communities and how I chose to speak about my own experience with my upcoming film #FeedtheMovie . No one should suffer in silence. There is no shame in asking for help. Take this moment to let someone know we are #hereforyou

Een bericht gedeeld door Troian Bellisario (@sleepinthegardn) op

Ondanks dat er meer acties zijn gevoerd op het gebied van psychische gezondheid en een op de vijf (Amerikaanse) volwassenen er aan lijdt, is er nog steeds sprake van vooroordelen en onbegrip. Onderzoek laat zien dat stigmaer voor kan zorgen dat mensen minder snel hulp zoeken en dat het leven met een psychische stoornis als veel zwaarder wordt ervaren. Daarom vinden veel mensen deze campagne van Instagram ook zo fijn, omdat het mensen laat weten dat er andere mensen zijn die hen wel begrijpen en willen helpen.

Helaas zijn social media platforms, zoals Instagram niet perfect als het aankomt op het omgaan met psychische problemen. In sommige gevallen kan social media namelijk juist voor isolatie, een negatief zelfbeeld of depressie zorgen. Het kan gevoelens van eenzaamheid vergroten. Er zijn ook critici die beweren dat social media psychische problemen juist zou versterken, doordat mensen bijvoorbeeld heftige foto's plaatsen, triggerende informatie verspreiden of zichzelf vergelijken met anderen.

Terwijl social media bedrijven hard hun best doen deze nadelige gevolgen te verminderen door positieve campagnes, comments en plaatjes te verwijderen, is er nog steeds een lange weg te gaan om social media veilig te maken en te bestempelen als een positieve plek op internet. Toch is het mooi dat er positieve campagnes zijn die miljoenen mensen bereiken, zoals deze.

"Als je niet aan een psychische ziekte lijdt, ken je vast wel iemand die er wel mee te maken heeft." zegt Fox. "Ik wil gewoon dat mensen meer open zijn en anderen accepteren. Deze campagne is zeker een goede stap in het normaliseren van dit gesprek. Dat is wel een like/hartje waard toch?"

Bron: Huffington Post

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Miekio - Woensdag 10 mei 2017 19:46
Aan de ene kant vind ik het heel mooi dat er online steeds meer taboe doorbrekende dingen zijn, dat mensen openbaar kunnen zijn met hun psychische aandoeningen. Toch heb ik wel twee kanttekeningen...
Eerste is wat jullie ook schrijven, dat ik me afvraag of het goed is als mensen bij een "club" of "groepje" van anderen met zelfde aandoening op iets als insta komen. Ik heb wel vaker gezien dat er dan een soort onderlinge strijd is van wie er zieliger of zieker is.

Tweede is, dat je dan online een heel sterke verbondenheid en acceptatie ervaart, maar als je mobieltje aan de kant ligt is, is de echte wereld niet veranderd. Dat contrast kan heel groot en heftig zijn.

Ik vind het wel heel goed dat de openheid er meer is en hopelijk meer begrip en acceptatie!
F. - Donderdag 11 mei 2017 04:02
Ik vind het eigenlijk helemaal niet fijn.
Je krijgt allenaal nare invloeden binnen van mensen die worstelen met hun problemen. Je blijft er ook maar mee bezig in plaats van dat je je op iets positiefs en constructiefs richt.
En in feite hoor je telkens ongeveer hetzelfde verhaal, je draait in kringetjes rond en komt niet verder....En je gaat ook lijken op mensen waar je mee omgaat, dat is mens eigen....

Anderzijds is het wel fijn on een plek te hebben waar je steun kan vinden en begrip.
Maar ik vind persooblijk dat ik meer steun en veiligheid vind bij websites enz. die door deskundigen /medisch geschoolde mensen geleid/gemaakt worden. Daar vind ik houvast en verlies ik de realiteit niet uit het zicht=de gezonde wereld. .

Voor mij hoeft er helemaal geen taboe op te liggen en als mensen er ook echt baat bij hebben en ee niet in vluchten, vind ik het prima. Maar mij helpt het niet.