Documentaire Eetstoornissen: Maskers af

 

Vanaf deze week kan je via Videoland kijken naar de nieuwe documentairereeks Eetstoornissen: Maskers af. Documentairemaakster Jessica Villerius produceerde in samenwerking met LINDA.tv een vierluik over de meest voorkomende eetstoornissen. Dit keer dus niet enkel anorexia in de aandacht, maar ook de meer onzichtbare eetstoornissen - zoals in de door Proud2Bme geproduceerde documentaire Mij Niet Gezien. Villerius heeft het thema anorexia al meerdere malen eerder met succes onder de aandacht gebracht; in Emma Wil Leven en Vel Over Probleem.

In de documentairereeks 'Eetstoornissen: Maskers af' zullen vier persoonlijke portretten van vrouwen met een eetstoornis getoond worden. De portretten geven je een beeld van hoe hun dagelijks leven eruitziet met een eetstoornis.

Documentaire Eetstoornissen: Maskers af

De eerste aflevering waarin Sanne wordt geportretteerd is vanaf woensdag 12 september te zien via Videoland. Hieronder vind je de trailer van de eerste aflevering van Eetstoornissen: Maskers af.

Mocht je interesse hebben deze documentairereeks, vraag jezelf dan wel altijd eerst goed af of het helpend voor jou is om hiernaar te kijken. In de eerste aflevering worden bijvoorbeeld kilometers genoemd qua loopafstand per dag. Voor de één met een eetstoornissen kan het motiverend zijn om naar dit soort documentaires te kijken, voor de ander kan het juist negatief werken. Lees ook eens een eerdere blog van ons hierover: Eetstoornissen in de media of Anorexia op televisie.

Trailer aflevering 1 - Eetstoornissen: Maskers af.

 

Foto voorpagina: screenshot YouTube

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jess - Donderdag 6 september 2018 17:03
Ooh lijkt me heel interessant! En wat goed dat er meer aandacht besteed wordt aan 'onzichtbare' eetstoornissen.
Iep - Donderdag 6 september 2018 17:10
Heel goed dat dit wordt gemaakt en de documentaires van Jessica Villerius vind ik altijd erg goed en integer gemaakt. Helaas heb ik geen Videoland dus kan ik ze niet kijken. Hopelijk komen ze ooit op tv, want aandacht voor onzichtbare eetstoornissen is heel hard nodig.
Sanne - Vrijdag 7 september 2018 07:17
Wat mooi dat jullie dit bericht overnemen. Ik heb zelf meegewerkt aan deze documentaire (zit dus in de 1e aflevering). Ik ben zelf heel trots op de documentaire en hoe deze in elkaar steekt. Jessica heeft op zo’n mooie, intieme manier mijn leven in beeld gebracht. Zonder de focus op eten, maar juist met de focus op leven. Een bijzonder project wat en hele intieme documentaire heeft opgeleverd.
vanAnaarB - Dinsdag 11 september 2018 09:50
Wat leuk en bijzonder dat jij een van de geportretteerden bent! Fijn dat je zelf achter de werkwijze en het resultaat staat.
Charlotte - Woensdag 12 september 2018 13:17
Hoe gaat het nu met je?
Kriel - Woensdag 12 september 2018 13:27
Dapper dat je dit wilde delen met iedereen!

Ik ben ook heel benieuwd hoe het nu met je gaat.
Denise - Woensdag 12 september 2018 23:07
Hey Sanne!

Bijzonder om je hier "tegen te komen". Ik ben heel benieuwd hoe het inmiddels met je gaat? Zou je dat willen delen?
Sanne - Donderdag 13 september 2018 12:12
Het gaat niet zo goed met mij. Na de laatste draaidag ben ik nog verder weg gezakt. Ik ga niet te veel in details treden. Wat ik wel kan vertellen is dat ik inmiddels weer opgenomen ben in een kliniek. Ik ben bezig met een andere vorm van behandeling en heb nog heel veel contact met Jessica zelf die mij door deze moeilijke periode heen sleept. In de uitzending van Pauw van gisteravond wordt ook nog wel even benoemd hoe het nu met mij gaat.
x - Zondag 23 september 2018 17:02
Hoi Sanne,

Ik hoop dat het inmiddels een heel stuk beter met je gaat! Je verdiend zoveel meer! Hopelijk heb je een passende behandeling! Het is een hele oprechte, eerlijke en rauwe docu geworden. Ik heb bewondering voor je en gun je zoveel beter!
Nog even een ander vraagje, heb jij enig idee wanneer de volgende afleveringen op videoland komen te staan? :)

Heel veel succes en stay strong girl! You got this!
Liefsss xxxx
Laura - Vrijdag 7 september 2018 10:33
Ik vond Emma Wil Leven eerlijk gezegd een regelrechte flop op het vlak van docu reportage. Reality tv op en top, kijkcijfers heeft ze inderdaad gehaald maar inhoudelijk nutteloos. Hopelijk brengt deze docu-serie wat meer waarde....
Rain - Vrijdag 7 september 2018 19:39
Nooo.. Is er eindelijk weer een docu, komt die alleen op (betaald) videoland. Helaas heb ik niet de mogelijkheid een abonnement hierop te nemen, komt de docu ook op tv, youtube, of een ander (gratis) platform?
Lin - Zaterdag 8 september 2018 09:10
Je kan 4 weken gratis Videoland proberen.
Dan kan je het toch zien :)
Denise - Woensdag 12 september 2018 23:06
2 weekjes :) Heb hem toevallig net afgesloten :)
vanAnaarB - Dinsdag 11 september 2018 09:49
Ik wilde de trailer bekijken, maar er staat "deze video is niet beschikbaar".
Rosie - Woensdag 12 september 2018 16:55
Zo zonde dat de ursula dan maar zegt. Je gewicht is nog niet laag genoeg
anoniem - Woensdag 12 september 2018 21:25
Ik heb net de eerste aflevering gekeken. Ik ben er stil van. Wat een enorme herkenning. Het maakt mij verdrietig. En dat een behandelaar van de Ursula zegt dat haar gewicht nog niet laag genoeg is voor een spoedopname.... het doet verdriet. Een eetstoornis gaat niet alleen over gewicht toch?? Maar het is zo herkenbaar. Je ziet er beter uit, fysiek gaat het beter en je wordt meer losgelaten. Sanne, ik wens je veel kracht toe. Ik hoop dat je vriend en jij elkaar toch nog een keer tegen mogen komen in betere omstandigheden.
Sanne - Donderdag 13 september 2018 12:14
Bedankt voor je lieve reactie en helaas is dit de harde waarheid binnen de hulpverlening. Ik hoop echt dat het gesprek met de Ursula nog iets gaat opleveren, niet voor mij, maar hopelijk wel voor alle andere meiden die vechten tegen een eetstoornis en de hulp zo hard nodig hebben.
Denise - Woensdag 12 september 2018 23:06
Ik heb hem zojuist gezien. Ik vond hem heftig, confronterend en erg herkenbaar. Wat mij alleen wel op viel, en dat heb ik eigenlijk bij alle docu's tot nu toe, ook bijvoorbeeld bij Emmen wil leven, is dat ik voor een "buitenstaander" (iemand die geen ES heeft) écht de achtergrond informatie mis wát nou de exacte functie van een eetstoornis is.

Ik heb mijn vriend gevraagd samen deze docu te kijken, omdat hij niet snapt waar een eetstoornis nou écht over gaat. En bovenstaande kreeg ik ook van hem terug. Er wordt een kijkje gegeven in het leven van de persoon met een eetstoornis. Hoe heftig dit is, wat voor wissel dat trekt op de partner, hoe moeilijk ze het heeft met eten, hoe obsessief ze bezig is met bewegen.... Maar de onderliggende problematiek en de uitleg over de functie van de eetstoornis komen helaas niet aan bod.

Dus hij snapt er nog steeds geen reet van :P

Voor wat betreft het stukje over de Ursula kliniek: Het is niks nieuws... Helaas. Maar ik vind het wel echt zorgwekkend. Want als zij nóg meer afvalt, is dat niet alleen levensgevaarlijk, maar dan loopt ze wellicht straks weer tegen het probleem aan dat ze geen behandeling kan starten omdat haar BMI zo laag is.

Ik vind het echt schokkend dat het kennelijk zo gaat. En ook de wachttijd vind ik gewoon schokkend.
Eline - Donderdag 13 september 2018 19:42
Net de documentaire gezien. Ronduit schofterig dat Sanne bij de kliniek deze reactie kreeg... Vond het zo moedig van haar dat ze er heen ging!
Moeilijk om te zien hoe de eetstoornis alles beheerst, zoals de relatie met haar vriend. Zo machteloos. Ik weet niet goed hoe ik er woorden aan moet geven, maar het heeft me echt geraakt.

Sanne, ik hoop heel erg dat het snel beter met je zal gaan. Woorden waar je niks aan hebt, maar ik hoop dat je weet dat er mensen zijn die aan je denken en in jou geloven. Ook jij kunt herstellen en ook jij hebt recht op liefde en geluk. Heel veel kracht gewenst!

x - Donderdag 20 september 2018 20:50
Weet iemand toevallig wanneer de volgende aflevering er op staat? X
Kriel - Zondag 23 september 2018 18:09
Vroeg ik me ook af! Dacht eerst elke week maar blijkt niet zo te zijn
Ieleen - Zaterdag 29 september 2018 22:17
1 Oktober op videoland.
Kriel - Zondag 30 september 2018 10:52
Ah, bedankt. Komt er elke maand een aflevering?
Ik - Zaterdag 16 maart 2019 18:52
Er staan er weer twee op, over boulimia en bed