Buddy Up: boek en online programma voor ouders en naasten

 

Hoewel er vele honderden boeken over eetstoornissen geschreven zijn, biedt dit boek werkelijk iets anders dan de rest. Buddy Up is een boek én online programma voor iedereen die direct of indirect te kampen heeft met een eetprobleem. In het bijzonder is dit boek gericht op ouders, verzorgers, familieleden en vrienden. Voor dappere en strijdlustige medestrijders, vermeldt het boek, met als ondertitel: 'Ontdek de werkelijke boodschap van het eetprobleem.' Een groot en zwaar boek, zonder zwaarmoedig van te worden overigens. Het is motiverend en activerend geschreven, door de oprichter van Isa Power: Isabelle Plasmeyer. 

Wat opvallend is, ook omdat er een groot uitroepteken bij staat, is de belangrijke boodschap aan het begin: 'Het woord stoornis of ziekte zul je in dit boek niet vaak tegenkomen. Wij geloven erin dat het beter is om herstelondersteunend taalgebruik te gebruiken.' Dit om het stigma rondom deze problematiek te veranderen, want het is niet enkel een medisch probleem; anders zou de oplossing ook veel sneller en simpeler gevonden worden door iedereen. 

De ouders, verzorgers en naasten (oftewel medestrijders) worden heel direct aangesproken in dit boek. "Vergeet jezelf niet op je prioriteitenlijstje te zetten", wordt in het voorwoord heel duidelijk gesteld. Het boek werkt echt als werkboek. Het biedt in eerste instantie een helder stuk theorie, een handleiding om erbij te pakken door de verschillende stadia van een eetprobleem en/of herstel heen. Ook komen er telkens symbolen met tips terug. Zoals passages die gemarkeerd worden omdat ze extra belangrijk zijn, maar ook QR-codes die je naar het online programma doorverwijzen, waar je inspirerende video's en interviews met experts, ouders en ervaringsdeskundigen kunt bekijken. En die video's kom je veel tegen, wat een extra dimensie geeft aan het boek. Wat je dus ook op elk moment, op een manier die op dat moment passend is, erbij kunt pakken en kunt herhalen. Alleen of juist samen. 

De quotes van zowel ouders als kinderen geven herkenning en ondersteuning tijdens het lezen. De informatieve hoofdstukken geven kleine en laagdrempelige colleges over hoe ons brein werkt, hoe het brein met een eetstoornis werkt, wat eetstoornissen precies zijn en wat een lichaam in de basis nodig heeft aan voeding. De werkbladen - aan de andere kant - geven op een actieve manier inzicht in jouw/jullie persoonlijke situatie.

Eerlijk over zowel de ziekte als het herstel. 

Het boek is eerlijk, duidelijk en dat allemaal zonder dat de moed daarbij verloren gaat. De realiteit van een terugval wordt namelijk helder en uitgebreid beschreven. Je leest hoe je hier als ouder mee om kunt gaan, maar ook wat het bijvoorbeeld betekent als je te horen krijgt dat je kind is uitbehandeld. En wat als het herstel de goede kant op gaat? Hoe leer je je kind dan op een nieuwe, gezonde manier met emoties omgaan en het leven weer leuk in te richten? Wat ís een gezond netwerk eigenlijk en wat is het effect van de opvoeding op een eetprobleem? Er staan tips in van ouders voor ouders, maar ook van kinderen voor ouders. Dit alles voelt overigens liefdevol en compleet, zonder veroordelend of belerend te zijn.  

Ook minder bekende onderwerpen zoals ziektewinst (wat iemand voor voordelen uit de eetstoornis haalt), competitie onder eetstoornispatiënten en de gevaren van social media (en een hieraan ontleende identiteit) worden aangekaart en uitgelegd. We zijn blij en trots dat we vanuit Proud2Bme mochten meedenken tijdens het ontstaan van dit boek en dat we onze kennis op deze vlakken hebben kunnen delen. Het boek informeert en motiveert, op een eerlijke en herstelbevorderende manier. 

Alle informatie op een rijtje:

Isa Power - Buddy Up Programma: https://www.eetstoornisonlinemodule.nl
Kosten voor ouders en naasten: €149,-

Wat krijg je dan? 
- Buddy Up Boek (A4 formaat)
- Gratis het boek: Wolf in schaapskleren (t.w.v. €19,95)
- Toegang tot het online video portaal (meer dan 20 uur aan materiaal): 17 video's met ouders/kinderen/experts, 35 trainingsvideo's, 4 audio's)


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts