Eetbuidrang? stel jezelf deze 10 vragen

Als de drang naar eten toeneemt, dan lijkt er soms geen ontkomen meer aan: je moet en zal een eetbui hebben. Op het moment zelf kan dit even een fijn gevoel geven. Je hoeft even niet te voelen, je hoeft je alleen maar op eten te richten en misschien mag je eindelijk alles eten wat je jezelf al heel lang hebt ontzegt. In die korte periode voel je je goed, al is het maar heel even. Dat gevoel is echter maar tijdelijk want de eetbui is nog maar amper voorbij en de eerste rotgevoelens komen alweer omhoog.

Dit keer zijn ze nog sterker dan voor de eetbui: je voelt je naast de negatieve gevoelens die je al had, ook nog eens schuldig over de eetbui en je bent boos op jezelf omdat je opnieuw hebt gefaald en het weer niet is gelukt om die eetbui te voorkomen. Als de drang de volgende keer weer hoog oploopt, stel jezelf dan eerst eens de volgende tien vragen, voordat je toegeeft aan de eetbui.

Fotografie: Oladimeji Ajegbile CC

1. Heb ik honger?

Een eetbui kan in eerste instantie simpelweg uitgelokt worden door lichamelijke honger. Als je te weinig eet, gaat je lichaam nu eenmaal signalen afgeven dat het energie nodig heeft. Je kunt dit ervaren als eetbuidrang omdat je jezelf niets toestaat en vervolgens na gaat denken over wat je allemaal zou willen eten tijdens een eetbui, terwijl je eigenlijk gewoon honger hebt. Ik heb dit gevoel zelf ook gehad. Ik dacht toen dat ik heel erg behoefte had aan een eetbui, maar als ik bewust stil ging staan bij wat er nu was, kwam ik erachter dat ik gewoon trek had en na een fatsoenlijke warme maaltijd was alle drang weg.

2. Heb ik dorst?

Soms gaat het niet eens over honger, maar over dorst. Honger en dorst worden nog weleens door elkaar gehaald. Ik dacht weleens dat ik heel erg zin had veel vers fruit, waterijs of zoete dingen, maar dan bleek ik vooral dorst te hebben maar dat niet helemaal te herkennen. Door eerst wat te drinken kun je soms beter voelen wat het gevoel dat je ervaart nu daadwerkelijk is.

3. Hoe voel ik me hierna?

Als ik nu toegeef aan die eetbui, hoe voel ik me dan nadien? Vaak is dat iets waar je op dat moment niet over nadenkt. Je wil die eetbui NU, ongeacht de consequenties later. Diep van binnen weet iedereen echter dat het gevoel achteraf ontzettend naar is. Je bent niet voldaan, voelt je niet beter en bent niet ineens ontspannen. Probeer je te bedenken wat er met jouw emoties gebeurt als je nu toegeeft.

4. Wil ik dit echt?

Dat de eetbuidrang hoog is, is duidelijk. De vraag is echter of je nu écht een eetbui wil. Wil je nu echt binnen misschien amper een uur al die koeken, chips, snoep en noem maar op, op gaan eten? Is dat hoe je om wil gaan met deze situatie en wil je dan ook dealen met alle gevolgen die sowieso zullen komen? Hoe sterk die drang ook is, vraag jezelf af of je dit écht wil.

5. Hoe voel ik me nu?

Als ik eetbuidrang had, was ik vaak erg gespannen. Verder kon ik niet zo goed nadenken over hoe ik me voelde. Als die drang er eenmaal was, dan wilde ik daaraan toegeven en daar stopte het denken. Als je werkt aan het stoppen met eetbuien, dan is het echter juist belangrijk om wel stil te staan en na te gaan wat er zich in je hoofd afspeelt. Wat voel je? Welke emotie is aanwezig? Ben je blij, boos, bang of bedroefd? Stel dat je bedroefd bent, is er dan daadwerkelijk eetbuidrang of is er een drang om die emotie weg te stoppen. Gaat eten je hierbij helpen? Wat als je gewoon even voelt wat er is en verdrietig mag zijn?

6. Wat voor positieve dingen gaat dit me opleveren?

Als je nu toegeeft aan de eetbui, wat levert het je dan op qua positieve dingen? Het kan zijn dat je hier best wat op kan noemen hoor. Het kan bijvoorbeeld tijdelijk zorgen voor ontlading en ontspanning. Je hoeft even niet aan moeilijke dingen te denken en richt je enkel op eten. Ook mag je alle dingen eten die je jezelf normaal gesproken misschien wel ontzegt. Als eetbuien enkel negatief waren, dan zou je er immers geen last van hebben.

7. Wat voor negatieve dingen gaat me opleveren?

Als je nu toegeeft, wat heeft dat dan voor negatieve gevolgen? Dit weegt waarschijnlijk een stuk zwaarder dan de positieve gevolgen. Toen ik eetbuien had, voelde ik me nadien ontzettend schuldig en schaamde ik me voor wat ik had gedaan. Ik voelde me lichamelijk helemaal niet lekker en mijn stemming was nog slechter dan voor de eetbui. Ook moest ik van mezelf compenseren waardoor het hele gebeuren veel tijd in beslag nam. Bovendien kost een eetbui veel geld omdat je iedere keer weer eten uit moet geven. Daarnaast zorgt het ervoor dat je je isoleert van anderen omdat je de eetbuien in je eentje houdt en het niet met iemand kunt delen. De lijst met negatieve gevolgen is een stuk langer dan de lijst met positieve gevolgen.

8. Waar heb ik behoefte aan?

Behalve dat de eetbuidrang aanwezig is, is er nog iets anders waar jij misschien nu behoefte aan hebt? Als je kijkt naar de emoties die je voelt, wat zou je daar bijvoorbeeld mee willen? Toen ik vaak last had van eetbuidrang en me verdrietig voelde, dan had ik geregeld behoefte aan troost en zorg. Ik vond het moeilijk om dat te vragen en te uiten omdat ik gewend was me te isoleren en eetbuien te hebben. Mijn behoefte lag daar helemaal niet, dat merkte ik pas later.

9. Wie kan mij nu helpen?

Nu je weet hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt, is de vraag wie je hierbij zou kunnen helpen. Welke mensen in je omgeving zijn er met wie je contact zou kunnen maken nu de drang zo hoog is? Kun je iemand een berichtje sturen om te weten dat je het moeilijk hebt? Kun je iemand bellen die je vertrouwt voor wat afleiding? Het hoeft hierbij niet direct om een diep gesprek te gaan, soms is het al fijn om even een spelletje te doen met iemand of een rondje te wandelen zodat de ergste spanning weggaat

10. Welke alternatieven zijn er?

Het is belangrijk dat je nu probeert om niet aan de eetbui toe te geven. Je zult daarom alternatieven moeten bedenken om om te gaan met oplopende spanning. Dit moeten alternatieve zijn die gezond zijn en geen negatieve gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan op een gezonde manier sporten, naar buiten gaan, in contact gaan met anderen, kleuren of muziek luisteren. Ook is het van belang dat je kijkt naar hoe je het geen waar je eigenlijk behoefte aan hebt (vraag 8) in de praktijk kan brengen. Als je naar je behoeften luistert, zul je merken dat de spanning afneemt en de drang naar eetbuien zakt

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2016.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

14 reacties op “Eetbuidrang? stel jezelf deze 10 vragen”

  1. Deze blog kwam precies op het juiste moment, bedankt!

  2. Goede blog! Meeste dingen hebben mij al heel ver geholpen! Vandaag voel ik me eigenlijk niet echt lekker.. en dan denk ik vooral aan een eetbui. Terwijl ik weet dat ik hierdoor me nog slechter ga voelen. Met deze blog ben ik daarvan weer even bewust.. bedankt!

  3. Dank je wel Sandra, voor de goede tip.
    Goed om te lezen.

  4. Goede tips die ik wel kan gebruiken,
    Dank je wel voor deze blog Sandra!

  5. Mijn lijst met negatieve punten is een stuk korter dan die met positieve. Het levert me meer op om er aan toe te geven. Dat maakt het juist zo lastig om ermee te stoppen. Mijn ervaring is dat spanning en eetbuidrang enorm toeneemt naarmate je het uitstelt. Iets doe ik dus niet helemaal goed. Ben benieuwd of er meer mensen zijn die voelen dat de drang niet minder wordt hoe goed je ook naar je behoeftes probeert te luisteren en handelen? Het klinkt namelijk wel logisch van de dgt kant af bekeken, maar ik ben toch niet de enige bij wie dit zo niet werkt?

  6. Deze blog ga ik zeker gebruiken. Bedankt

  7. Deze ga ik zeker gebruiken. Wordt gek van die eetbuien

  8. net een eetbui gehad. precies nu ook die negatieve gevoelens. fijn om nu de tips te lezen volgende keer dat ik eetbuidrang heb ga ik dit hele lijstje af. dankje dankje!

  9. Dit lijstje is niet alleen voor eetbuien, maar eigenlijk bij elke ‘keus’ die je maakt. 🙂

  10. Waw Sandra, het is echt de allereerste keer dat ik tips lees die me eindelijk nuttig en haalbaar lijken ivm eetbuien! Dank je hiervoor.

  11. Ik strand altijd bij punt een!

  12. Dankjewel voor deze blog. Hij komt echt op het goede moment.
    Ik word zo moedeloos van die eetbuien, dat mijn motivatie tot herstel ver weg is.
    Ik heb de punten opgeschreven en ga ze goed doorlezen elke keer wanneer ik eetbuidrang heb.
    Het zijn echt goede vragen!

  13. Dank je wel voor deze blog. Het had op geen beter moment kunnen komen. Vaak bedenk ik me deze dingen wel, maar ze zijn op momenten van eetbui-drang te ver weg om concreet naar boven te halen en daardoor niet aan een eetbui toe te geven. De laatste tijd heb ik weer erg veel last van eetbuien. Voor dat ik het weet, heb ik er al weer een paar gehad. Ik weet dat dit een fase is, maar toch voel ik mij er ontzettend rot over; mijn zelfhaat en haat naar mijn lichaam komt ook weer meer terug hierdoor. Hopelijk kan ik met deze blog het iedere keer sneller weer een stapje voor zijn. Ik heb hem opgeslagen en zal hem openen wanneer ik drang voel opkomen. Liefs! En voor iedereen die dit leest; JULLIE ZIJN KANJERS

  14. Op de lange termijn helpt het wellicht om, indien deze tips niet voldoende toereikend zijn (omdat je bijvoorbeeld wel voldoende eet en/of niet compenseert na een eetbui) om te kijken wat de achterliggende oorzaken zijn en een daarop gerichte aanpak.

    Bij trauma bijvoorbeeld – zowel PTSS, CPTSS als andere traumagerelateerde klachten – kan het heel helpend zijn om lichaamsgerichte therapieën te doen, traumasensitieve yoga etc.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *