10 tips voor een rustiger leven

In de huidige maatschappij lijken we allemaal steeds drukker te zijn. Alles gaat snel en iedereen is 24/7 online. Dat kan ergens heel leuk zijn maar het kan ook veel stress en onrust met zich meebrengen. Het kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om weer tot jezelf te komen en de rust te vinden op het moment dat je weer thuiskomt na een lange drukke dag. In deze blog geef ik je tien tips die je kunt gebruiken voor een vrediger leven waarmee je wat meer bij jezelf kunt blijven.

Bron

1 Zet jezelf op nummer één
Natuurlijk heeft ieder mens verantwoordelijkheden in het leven en zul je bijvoorbeeld een keertje over moeten werken terwijl je eigenlijk heel erg moe bent. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk te streven naar het jezelf op de eerste plek zetten. Jij bent degene die voor jou moet zorgen en op jezelf moet passen. Let op je eigen grenzen en kom voor jezelf op: je bent belangrijk.

2 Perceptie vs. realiteit
Realiseer je dat hoe jij dingen ziet, anders is dan hoe ze daadwerkelijk zijn. Iedereen heeft een ander referentiekader en probeer daarom met een open blik naar de wereld te kijken. Als iemand een andere mening heeft dan jij, luister hiernaar in plaats van enkel met oogkleppen op je eigen weg te volgen. Door ook open te staan voor andere opties en waarheden, wordt je wereld een stuk groter.

3 Stel realistische doelen
Vaak hebben we de neiging grote doelen te stellen die eigenlijk niet haalbaar zijn. Hierdoor stel je jezelf keer op keer teleur en voel je je schuldig omdat je gefaald hebt. Door realistische doelen te stellen waarvan je weet dat ze haalbaar zijn, houd je het leven een stuk leuker voor jezelf. Kijk bij deze doelen ook naar of dit doelen zien die jou echt gelukkig gaan maken. Je kunt immers wel als doel stellen om over een half jaar tien kilometer hard te kunnen lopen, maar brengt je dat ook verder in de toekomst, of is dat doel eigenlijk niet echt helpend?

4 Stop contact met negatieve mensen
Iedereen heeft behoefte aan sociaal contact. Wel is het belangrijk dat dit contact een positieve bijdrage levert aan jouw leven. Mensen die je wel sociaal contact bieden, maar enkel op een negatieve wijze, die dragen niets goeds bij aan je leven. Probeer hen dan ook uit je leven te zetten en je richten op degenen die wel een positieve invloed op je hebben. Je hoeft je door niemand te laten kleineren of minderwaardig te laten voelen, je bent dat helemaal niet waard.

5 Doe dagelijkse dingen met aandacht
Eenvoudige dingen zoals de afwas of stofzuigen moeten nu eenmaal gedaan worden en hoe gek het misschien ook klinkt, door deze dingen met aandacht te doen, kun je in sommige gevallen heel erg ontspannen. Vaak doen we deze klusjes op de automatische piloot maar door bijvoorbeeld heel bewust bezig te zijn met de afwas zorg je ervoor dat je lichaam en geest de stress even los kunnen laten en je stopt met piekeren.

Bron

6 Minimalisme
Wat ook kan zorgen voor minder gepieker is het letterlijk opruimen. Het gaat hier dan vooral om het opruimen in huis. Dit kan voor rust en ruimte in je hoofd zorgen. Kritisch kijken naar spullen die je eigenlijk helemaal niet meer gebruikt en dit dan ook echt weg doen, zorgt voor een gevoel van vrijheid. Ook is het hierbij belangrijk om niet direct weer allerlei nieuwe dingen te kopen maar te bedenken of dat wat je wil kopen echt nodig is.

7 Organiseren
Ook organiseren kan zorgen voor rust. Het is verleidelijk om na een werkdag de post van de deurmat naar de eettafel te verplaatsen en daar te laten slingeren, maar dit zorgt ervoor dat veel brieven blijven liggen. Ergens in je achterhoofd weet je hierdoor dat je mogelijk nog rekeningen moet betalen of telefoontjes moet plegen. Dit zorgt voor een gevoel van onrust. Juist door direct je post te bekijken en het te organiseren door het bijvoorbeeld in mappen te doen, weet je waar je aan toe bent.

8 Dagboek
Volgens mij hield iedereen vroeger een dagboek bij om te vertellen over de dagelijkse worstelingen van een klein meisje. Inmiddels heeft waarschijnlijk bijna niemand meer zo’n dagboek met een hangslot erop, maar een notitieboekje waar je af en toe wat in kan krabbelen, kan heel fijn zijn. Hier hoeven geen hele verhalen in te staan en je hoeft er zelfs niet dagelijks in te schrijven, maar zo nu en dan van je afschrijven als je hoofd overloopt van alle gedachten kan erg helpend zijn.

Bron

9 Plezier
Hou ouder je wordt, hoe serieuzer het leven lijkt te worden. Zonde eigenlijk want dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook als je geen kind meer bent is het hebben van plezier heel belangrijk om te kunnen ontspannen. Wellicht is er door verplichtingen en verantwoordelijkheden wat minder tijd en daarom is het belangrijk om het plezier te zoeken in kleine dingen. Zo vind ik al plezier in het spelen met mijn hond en als ik dan zie hoe enthousiast ze daarvan wordt. Ook simpelweg echt praten met iemand zonder smartphones in de buurt kan ook voor fijne ontspanning zorgen.

10 Natuur
Ga wat vaker de natuur in. Het is heel verleidelijk om altijd maar binnen te blijven en achter je laptop te zitten. Ik herken dat zelf ook wel. Toch is buiten zijn een hele fijne manier om te kunnen ontspannen. De buitenlucht doet veel mensen goed. Een blokje om kan je al helpen wat minder te piekeren of om gewoon even te relaxen.

Wat doe jij om tot rust te komen?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

24 reacties op “10 tips voor een rustiger leven”

 1. Dank voor deze waardevolle blog!

 2. Goede blog! Wat mij ook nog heel erg helpt is om creatief bezig te zijn. En dat is dan ook meteen mijn manier van ontspannen en iets met aandacht doen.

 3. Beetje rare zin dat alles wat ik zie anders is dan wat het daadwerkelijk is. Ik denk dat je het niet zo bedoeld want anders klinkt het een beetje psychotisch. Tuurlijk ziet, voelt en vindt elk mens wat anders maar dat wat jij ervaart en vindt is net zo goed de werkelijkheid als dat een ieder ander die ook voor zichzelf heeft. Jouw gevoel is altijd goed. Wat je vervolgens met dat gevoel doet naar jezelf of anderen is waar je van mening over kan verschillen. Hoop niet dat ik het nu nog ingewikkelder heb gemaakt haha.

  Ik vind rust in puzzeltjes maken in mijn boekje en spelletjes spelen met anderen. Ik heb er meestal wel anderen voor nodig.

 4. Echt een goede blog, ga ik zeker nog eens teruglezen!

 5. @Lost Girl
  Toch zien we de werkelijkheid niet zoals die objectief is. Elk mens heeft zijn eigen werkelijkheid. Voorbeeld; de kleur van ‘de lucht’ is eigenlijk violet. Maar door beperkingen in onze ogen lijkt hij voor ons blauw.

  Mensen hebben niet alleen beperkte zintuigen, maar ook een beperkt denkvermogen. We merken dat (meestal) alleen niet op 😉

 6. Goede punten! Ik zou het haast opslaan om nog eens terig te lezen 🙂

 7. Lieve Sandra, wat een fijne blog, voor mij alweer een langere tijd iets waar ik mee bezig ben omdat ik het gevoel had elke dag weer geleefd en overspoeld te worden. Ik kom dan niet meer dicht bij mezelf en voel me vreselijk stressy en emotioneel.
  Maar als je heel bewust gaat kiezen voor een bepaalde rust en wat je daarvoor nodig hebt ga je je steeds beter voelen. Het loslaten van negatieve mensen die niets toevoegden en me letterlijk mijn energie ontnamen vond ik het meest moeilijk. Ik wil niemand kwetsen maar toch is het me wel gelukt. Maar, ik ben er nog niet, ik neem mij steeds voor om toch weer te gaan schrijven en om meer de natuur in te gaan. Op de een of andere manier werpen deze twee dingen toch steeds weer drempels op maar in mijn hart weet ik dat ik er veel aan zal hebben.
  Liefs, Ingrid xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *