Die heerlijke broodjes met een gat in het midden zijn inmiddels niet meer weg te denken in Nederland. Bagels zijn al verkrijgbaar in sommige lunchrooms, waaronder natuurlijk Bagels & Beans. Je ziet ze tegenwoordig ook in sommige supermarkten waarbij je het thuis dan nog even moet afbakken. Je kunt dan misschien niet uit veel verschillende soorten bagels kiezen, maar het scheelt wel wat geld en je kunt het natuurlijk wel beleggen met wat je maar wil. Daarin zit wel weer veel variatie.
Meestal vind je in de supermarkt een naturel bagel of meergranen bagel. Laatst vond ik ook bagels met kaneel en rozijnen bij Marks & Spencer, maar dat kom je niet overal tegen. Mijn favoriet is de bagel met sesam of maanzaad. Ik vind een extra textuur altijd wel erg lekker. Maar mijn keuze voor beleg is wat minder makkelijk gemaakt. Hieronder deel ik een paar van mijn favoriete varianten!
♥ Gerookte kip met avocado
Benodigdheden:
- Bagel
- Gerookte kip
- Roomkaas naturel
- Avocado
- Cherrytomaatjes
- Peper en zout
Snijd de avocado door midden en verwijder de pit. Schep de avocado eruit en snijd het in dunne plakjes. Snijd ook de cherrytomaatjes door midden. Smeer beide kanten van de bagels met een laag roomkaas. Beleg de onderkant met plakjes gerookte kip, avocado en cherrytomaatjes. Doe daar eventueel nog wat peper en zout op en leg de bovenkant erop.
♥ Kip met mango
Benodigdheden:
- Bagel
- Gerookte kip
- Naturel roomkaas
- Rijpe mango
- Komkommer
Besmeer een helft van de bagel met roomkaas en beleg het met een paar plakken gerookte kip. Schil de rijpe mango en snijd dit in kleine blokjes. Doe hetzelfde met een stukje komkommer, maar laat de kern van de komkommer eruit. Anders wordt het te waterig. Meng dit met de blokjes mango en verdeel een beetje van dit mengsel over de belegde bagel en leg de bovenkant van de bagel erop.
♥ Tuna melt
Benodigdheden:
- Bagel
- Blikje tonijn in olijfolie
- Mayonaise
- Cheddar
- Peper en zout
Roer de tonijn in een kom los en meng het met een theelepel mayonaise. Breng dit op smaak met peper en zout. Smeer dit over de onderkant van de tonijn en beleg het met cheddarkaas. Beleg de bovenkant ook met een beetje cheddarkaas en leg beide met de belegde kant naar boven onder een voorverwarmde grill op 180 graden. Wanneer de kaas gesmolten is, is het klaar!
♥ Zalmtonijnsalade
Benodigdheden:
- Bagel
- 2 plakken gerookte zalm
- Tonijn uit blik
- Augurken
- Mayonaise
- Tomaten
Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes. Doe hetzelfde met augurken. Neem zoveel augurken als je zelf wilt. Ik pak er altijd 3. Als je niet van augurken houdt, kan je ook kiezen voor fijngesneden kappertjes. Roer in een aparte kom de tonijn los met een vork. Meng hier de gerookte zalm en augurken doorheen en voeg daar een eetlepel mayonaise aan toe om het een geheel te maken. Beleg een bagel hiermee en beleg het nog met enkele plakken tomaten.
♥ Tapenade met tomaat en olijven
Benodigdheden:
- Bagel
- Olijven
- Peterselie
- Olijfolie
- Peper en zout
- Vleestomaat
Snijd de vleestomaat in plakken en leg dit op een bakplaat bedekt met bakpapier. Doe hier een beetje olijfolie, peper en zout over. Leg dit ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Hak de olijven en peterselie fijn en voeg hier naar eigen smaak peper en zout aan toe. Meng dit met een beetje olijfolie zodat het wat smeuïger wordt. Smeer dit over de onderkant van een bagel en beleg dit met twee plakken lauwwarme tomaten.
♥ Brie met rauwe ham
Benodigdheden:
- Bagel
- Brie
- Rauwe ham
- Honing
- Komkommer
Beleg de bagel eerst met een paar plakken brie. Verdeel daar vervolgens wat rauwe ham over. Gebruik nu een vork om wat honing over de bovenkant van de bagel te verdelen. Het hoeft niet veel te zijn, maar zorgt wel voor een wat zoetere smaak. Leg dit op de belegde helft en leg dit een paar minuten in de voorverwarmde oven totdat de brie een beetje smelt. Beleg het nog met een paar plakjes komkommer.
♥ Rauwe ham met appel
Benodigdheden:
- Bagel
- Rauwe ham
- Appel (golden delicious)
- Suiker
Snij de appel in dunne plakjes. Laat de scheel er nog aan zodat het z’n vorm behoudt. Verwarm in een steelpan een klein laagje water met een theelepel suiker. Kook hier de appel in totdat ze wat glazig worden. Wanneer het gaar is, kan je de appels eruit halen en wat laten afkoelen. Beleg ondertussen de onderkant van de bagel met wat rauwe ham en leg hier wat plakjes lauwwarme appel op. Verdeel eventueel nog wat kookvocht/siroop over de bagel als saus en leg de bovenkant van de bagel er weer op.
♥ Roomkaas met aardbeien
Benodigdheden:
- Bagel
- Naturel roomkaas
- Aardbeienjam
- Verse aardbeien
Snijd de aardbeien in dunne plakjes. Meng in een aparte kom de roomkaas met een lepel aardbeienjam. Het hoeft niet goed vermengd te zijn, dan behoud je ook de frisse smaak van de roomkaas zelf. Smeer de onderkant van de bagel met het mengsel en beleg royaal met plakjes aardbeien.
♥ Brie met honing en amandelen
Benodigdheden:
- Bagel
- Brie
- Honing
- Geschaafde amandelen
Rooster de geschaafde amandelen kort in een droge warme pan totdat ze lichtbruin zijn. Laat dit vervolgens even afkoelen. Beleg ondertussen een bagel met plakjes brie en gebruik een vork om wat honing te verdelen. Leg dit een paar minuten onder een voorverwarmde grilloven op 160 graden totdat de brie wat zachter wordt. Strooi er nog wat amandelen overheen en geniet ervan als het nog lauwwarm is.
♥ Geitenkaas met peer en cherrytomaatjes
Benodigdheden:
- Bagel
- Geitenkaas
- Rijpe peer
- Veldsla
- Cherrytomaatjes
Schil en snijd de rijpe peer in dunne plakjes. Snijd de cherrytomaten door midden. Klop de geitenkaas los met een vork in een aparte kom en beleg de bagel hiermee. Doe daar wat (gewassen) veldsla op en beleg dit met een paar plakken peer zodat de sla ook beter blijft liggen. Maak het af met wat cherrytomaatjes.
Wat is jouw favoriete bagel?
Geef een reactie