10 foodvragen van Phoi Cai

Een tijdje geleden hadden Sandra en Laura antwoorden gegeven op 10 foodvragen en vandaag ben ik aan de beurt. Ik vind koken altijd erg leuk, maar soms ontbreekt de motivatie om er echt wat leuks van te maken. Maar gelukkig heb ik regelmatig periodes waarin ik weer de kookboeken in duik en echt de tijd neem om wat lekkers te maken. Toen ik deze vragen aan het beantwoorden was, begon het ook weer te kriebelen om de keuken in te duiken! Ik hoop in ieder geval dat jullie het leuk vinden om te lezen.

1. Sinds wanneer heb je een passie voor eten en koken?
Het exacte moment weet ik eigenlijk niet. Ik vond het altijd al erg leuk om naar kookprogramma’s te kijken. Maar ik denk dat het echt tot z’n uiting kwam toen ik samen ging wonen. Ik was ook vaak degene die ging koken en hierdoor begon ik wel meer te experimenteren met gerechten en verschillende keukens. Thuis aten we namelijk voornamelijk rijst met verschillende bijgerechten, dus op dat moment ging er wel een wereld voor me open.

2. Wie is jouw grootste kookheld?
Misschien heel cliché maar dat zijn toch wel mijn ouders. Ze zijn allebei heel goed in het maken van Aziatische gerechten en nergens is het zo lekker als thuis. Het heeft natuurlijk ook iets heel nostalgisch en niets kan dat gevoel vervangen. Maar als ik moet denken aan chefkoks dan is het toch wel Jamie Oliver. Zijn recepten zijn niet meteen zo ingewikkeld waardoor je het thuis ook kan maken. Dat maakt zijn kookstijl wel zo toegankelijk.

3. Wat is jouw favoriete gerecht dat vroeger voor je gemaakt werd?
Dat is een lastige… Ik heb vroeger heel veel lekkers gegeten thuis en alles is op zijn eigen manier zo lekker. Als ik dan echt iets moet kiezen, dan zou het het gestoomde ei van mijn papa zijn. Dit maakte hij altijd als bijgerecht en hier deed hij normale eieren, gezouten eieren en het zogenaamde duizendjarige ei bij. Na het stomen is het een soort eierpudding en dit mengden we dan met rijst. Erg lekker!

4. Wat lust je niet?
Tofu! Behalve wanneer het zoet is gemaakt voor een dessert, maar anders vind ik dat echt heel vies. Verder zijn er weinig dingen die ik echt niet lust. Natuurlijk kan niet alles mijn favoriet zijn, maar ik probeer mezelf uit te dagen om dingen toch te blijven proberen. Ik vind het namelijk zonde als ik producten vermijd omdat ik het in mijn hoofd heb bestempeld als ‘niet lekker’, terwijl ze door een andere bereidingswijze toch wel lekker kunnen zijn!

5. Welk gerecht uit de Hollandse keuken vind je het lekkerst?
Stamppot. Omdat we thuis voornamelijk Chinees aten, ken ik dit eigenlijk nog niet heel lang en misschien vind ik het daarom zo lekker. Mijn man maakte vaak wortelstamp wanneer hij een keer moest koken en toen ik in een restaurant werkte, kregen we ook vaak verschillende soorten stamppot. Voor mij is het dan ook niet alleen een winters gerecht maar eet ik het gerust zo nu en dan gedurende het hele jaar.

6. Welke keuken trekt je het meest?
Nog een lastige vraag… Ik ben dol op de Italiaanse keuken, maar ook op de Aziatische keuken omdat die zo gevarieerd is. Uit deze twee keukens kook ik ook het vaakst en ik vind het ook erg leuk om daarin te variëren. Maar zo heb ik uit meerdere keukens wel favoriete gerechten.

7. Beschrijf jouw kookstijl in 5 woorden.
Smaakvol, gevarieerd, nooit pittig (hier kan ik echt niet tegen!), troostvoer, gebalanceerd.

8. Welk gerecht past bij jouw persoonlijkheid?
Uhmm, een brownie? Het ziet er van buiten niet erg bijzonder en misschien zelfs saai uit. Maar van binnen is het erg zacht en is het toch ook wel zoet. Als je me net kent, zul je me misschien wat stil of saai vinden. Maar dat komt doordat ik vaak wat onzeker en dus afwachtend ben. Maar als je de tijd neemt en mij de kans geeft, zul je merken dat ik meer te bieden heb en ook zachte en liefdevolle kant heb van binnen.

9. Wat vind je belangrijk aan de voeding die je eet?
Dat het lekker moet zijn. Ik kook graag dingen die ik lekker vind. Natuurlijk moet het ook wel voedzaam zijn, maar ik moet kunnen genieten van het eten. Daarnaast kan ik ook genieten van dingen die voedzaam zijn maar eten hoeft niet meer iets te zijn wat alleen maar moet. Als ik iets lekkers eet, kan ik er ook echt blij van worden. Dat vind ik het belangrijkste.

10. Wat zou je willen eten de avond voordat jouw amandelen geknipt worden?
Dat is een lastige vraag! Mag het gewoon een verzameling zijn van meerdere soorten gerechten? Een beetje sushi, een beetje pasta, een beetje Vietnamees eten, een beetje van alles? Ik kan mezelf altijd zo lekker maken met van alles, haha. Maar dan wel eindigen met een heerlijk toetje. Een perfecte afsluiter.

Poeh, dat waren mijn 10 foodvragen! Sommige vragen waren toch lastiger dan ik had gedacht. Vooral vraag 8 vond ik best lastig en ben ook wel benieuwd naar jullie antwoord erop.

Welk gerecht past bij jouw persoonlijkheid?

Phoicai

Geschreven door Phoicai

Reacties

18 reacties op “10 foodvragen van Phoi Cai”

 1. Wat een mooi antwoord bij vraag 8!!

 2. Grappig dat je niet van pittig houdt! Ik associeer de Aziatische keuken altijd met pittig hihi

 3. “Voor mij is het dan ook niet alleen een winters gerecht maar eet ik het gerust zo nu en dan gedurende het hele jaar.”

  Veel mensen eten het ook hele jaar. In de zomer bijv. met ananas (bah) erbij. Vroeger was het een soort restje voor arme mensen; alles wat ze nog hadden maar bij elkaar prakken. Maar het is zeker lekker en daarom nog steeds geliefd! 😉

 4. Ik vond het heel fijn om dit te lezen.
  Vraag 8 heb je mooi verwoord !
  Ik zou mijzelf beschrijven als bosbessen met melk.Eén beetje stil en onaanzienlijk, maar met een verzachtende ,kalmerende en sterke kracht van binnen.

 5. Leuk om te lezen Phoi Cai!

 6. leuke blog, jamie oliver is ook mijn favoriet.
  sinds kort probeer ik van alles uit.
  ik vind je er niet saai uitzien dat zoete/zachte straal je ook wel uit ;o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *