10 bekentenissen bij sociale angst

Het leven kan ingewikkeld zijn als je lijdt aan sociale angst. Veel contacten en afspraken zijn ineens niet meer zo vanzelfsprekend en bij ieder contact dat je legt voel je stress. De neiging om je uit alle contacten terug te trekken is sterk aanwezig en je moet veel angst overwinnen om iedere dag weer het gevecht aan te gaan. Je kan soms ook echt niet begrijpen hoe eenvoudig contact voor sommige andere mensen in je vriendenkring is. Die kunnen zoveel spontaan en maken overal zomaar even een kletspraatje. Jij kan dat niet. Je raakt al in paniek en bezweet als je eraan denkt. Toch weten veel mensen dat niet van jou….

Je weet de schijn vaak misschien goed op te houden. Je zet je beste glimlach op, bereid je goed voor en praat snel en spontaan. Mensen vinden je misschien zelf wel heel sociaal. Als ze eens zouden weten hoe vreselijk veel moeite je dit kost… Natuurlijk hoop je ooit helemaal van die sociale angst af te komen, maar nu lijkt dat nog onvoorstelbaar. Zo’n ver van je bed show. Het lijkt je echt heerlijk om gewoon spontaan een afspraak met iemand te maken, ergens een café binnen te lopen en met iemand een gesprek aan te knopen of gewoon ergens wat te gaan kletsen zonder je vooraf druk te maken. 

sociale angst

Als je last hebt van sociale angst zijn er allerlei kleine dingen die je doet of voelt, waar veel mensen in je omgeving waarschijnlijk geen weet van hebben. In deze blog deel ik daarom, op basis van wat eigen ervaring én verhalen van het forum en vriendinnen, 10 bekentenissen van mensen met sociale angst. Natuurlijk zijn er naast deze 10 nog veel meer. Schroom daarom zeker niet om deze onder de blog te delen, als je hier ervaring mee hebt. Hopelijk verlaagt dit de drempel ook wat om erover te praten én voel je je hierdoor wat minder alleen in deze gevoelens en gedachtes.

1. Ik luister liever
Het is veel fijner om in een gezelschap gewoon te luisteren in plaats van te praten. Dat biedt veiligheid en rust. Je hoeft niet bang te zijn dat je de verkeerde dingen zegt, geen bakken energie te steken in je best doen om allerlei leuke en wenselijke dingen te zeggen. Laat jou maar luisteren in plaats van praten. Ben je in het gezelschap van mensen die zelf weinig zeggen, dan kan je hier extra tegenop zien.

2. Mijn telefoon is mijn veilige haven
Jouw telefoon zit zowat aan je hand vast. De telefoon is jouw veilige haven, jouw toevluchtsoord voor als je het even allemaal niet meer weet. Je verschuilt je in gezelschap het liefst regelmatig in je telefoon omdat je dan niet leuk en sociaal hoeft te doen. Je kunt je er als het ware in verstoppen als je even niet meer weet wat je moet zeggen of om even tot rust te komen. Een afspraak zonder telefoon bij de hand kan je heel veel onrust opleveren. 

3. Snel praten met grapjes
Als je met mensen bent, ben je vaak zo zenuwachtig dat je heel snel praat en allemaal grapjes maakt. Dit doe je in de hoop dat je niets verkeerd zegt, dat het niet opvalt dat je je ongemakkelijk voelt en zodat mensen je hopelijk leuk vinden. Hierdoor raak je in contact met anderen als snel het contact met jezelf kwijt, waardoor je je helemaal niet rustig of op je gemak kunt voelen.

4. Constant alert op het gedrag van anderen
In contact met anderen ben je constant extreem alert op het gedrag en de lichaamstaal van de ander. Je interpreteert je suf en denkt overal iets achter: zou ze me saai vinden? Vind ze het raar dat ik dit zeg? Kijkt ze nou de andere kant op omdat ik niet interessant ben? 

sociale angst

5. De moed om te bellen
Bellen met iemand is echt een drama voor je. Je kan hier bij wijze van spreken al een paar dagen van tevoren tegenop zien als je weet dat iemand je gaat bellen of jij iemand moet bellen. Je stelt het maar al te vaak uit of probeert er van af te komen door een WhatsApp bericht te sturen in plaats van te bellen. Je laat de telefoon regelmatig gaan terwijl je er gewoon naast zit en als je dan toch moet bellen zweet je peentjes… Zo’n telefoongesprek bereid je dan vaak ook uitgebreid voor door te bedenken wat je precies allemaal gaat zeggen. 

6. Paniek voor een afspraak
Voor afspraken kan je nogal eens flink in paniek raken. Een avondje uit eten met vrienden of collega’s is voor jou niet gewoon gezellig, maar is één grote stress show. Hoe ga je dit aanpakken? Wat trek je aan? Waar kan je allemaal over praten? Wat als het stil valt? Wat als je te weinig te vertellen hebt? En ga zo maar door. Je zou soms het liefst zo’n afspraak nog een uur van tevoren afzeggen omdat je er zo tegenop ziet.

7. Oefenen en lijstjes
Je oefent regelmatig voor afspraken over wat je kan gaan zeggen. Soms heb je je tekst zelfs tot in de puntjes vooraf uitgewerkt. In je hoofd maak je lijstjes van onderwerpen die je kunt bespreken zodat er geen stiltes zullen vallen. Soms oefen je voor de spiegel en kijk je hoe je overkomt of je oefent vooraf hardop op de fiets of in de auto. 

8. Lang nadenken berichtjes
Even reageren op een WhatsApp of sms berichtje is er niet altijd bij. Je kan soms heel lang nadenken over waarom iemand je iets heeft gestuurd, of er geen andere boodschap achter zit én wat je erop moet reageren. Nadat je een reactie getypt hebt kan je hem nog wel 10 keer nalezen, herschrijven en twijfelen of je het zo zal versturen.  

sociale angst

9. Resting Bitch Face
Jouw veiligheid is niet alleen je telefoon, maar ook je zogenaamde resting bitch face. Door de jaren heen en door je sociale angst heb je een soort houding weten aan te nemen die ervoor zorgt dat veel mensen een beetje op een afstand blijven. Je neutrale blik is namelijk niet zo open en uitnodigend. Dit levert jou veiligheid, want zo hoef je niet bang te zijn dat er veel mensen onverwacht tegen je beginnen te kletsen. Dat scheelt een hoop praatjes in het openbaar vervoer en bij feestjes,…maar of het je werkelijk verder helpt?

10. Afspraken afzeggen
Je bent een kei in het verzinnen van smoesjes om afspraken af te kunnen zeggen. Ergens wil je die afspraken helemaal niet afzeggen, maar soms is de angst en stress zo groot dat je het gewoon niet echt trekt om het aan te gaan. Afzeggen is dan makkelijker. Je voelt je plotseling niet zo goed, je bent wel erg moe, oh jee een dubbelafspraak,… en ga zo maar door. Je zegt regelmatig een afspraak af en daar ben je echt niet trots op.

Ik ben benieuwd welke bekentenissen jij herkent en of je nog andere bekentenissen hebt vanuit een sociale angst. Deel deze dan gerust hieronder in de reacties. Misschien heb je ook nog wel fijne tips om kleine stapjes te kunnen zetten in het aangaan van sociale angst? Ik lees het graag. 


Wil je zelf doorpraten over sociale angst? Dat kan! Neem dan zeker even een kijkje op ons forum in het gedeelte over angst. Je kan hier nieuwe topics aanmaken, reageren op anderen, ervaringsverhalen lezen en uiteraard allerlei vragen stellen.

Fotografie: Emma Brown

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

48 reacties op “10 bekentenissen bij sociale angst”

 1. zucht dit alles ben ik 🙁

 2. Je verstijft in het bijzijn van mensen en maakt ‘domme’ fouten, omdat je continu je bezig bent met jouw plek in het geheel en continu alert bent van iedereen om je heen en daar gigantische druk doorvoelt, dat je je totaal niet meer goed kunt concentreren op waar je nu eigenlijk mee bezig bent of wilt zijn en niet tot een goed handelen komt, dan wanneer je alleen zou zijn. Als je thuis bent, moet je uren bijkomen en dan is het alweer de volgende dag en begint alles opnieuw. Als je langdurig onder mensen moet zijn, raak je uiteindelijk totaal van slag of onder invloed van.. zoveel druk dat je er aan bezwijkt door overspannenheid of een burn-out.

  1. Precies dat Ja… en die domme fouten inderdaad…

 3. Ik herken het allemaal.

 4. Ja, zo herkenbaar. Fijn om te lezen dat ik niet alleen ben

 5. Heel herkenbaar dit..
  Bij mij is het ook nog eens zo dat ik zo bang ben voor mensen en contact maken dat ik door mijn angst erg onaardig en gemeen doe om mensen op afstand te houden.
  Ik ben altijd al bang geweest máár door bepaalde gebeurtenissen us het erger geworden..
  Ik wíl zo niet zijn..
  Ik heb ook nog autisme en dat maakt het er niet bepaald makkelijker op..

 6. Soms het vertijf ik ook door mijn angst.

 7. En ben heel erg álle rt dénk contant dag iedereen mij aanstaatrt enzn

 8. Ik herken alles wel. Vrezelijk. Hierdoor wordt je wereld zo klein. Geen nieuwe vrienden kunnen maken, gewoon door angst. Juist dit heb ik nodig. Ik heb maar 1 vriendschap, voor mij echt een vreselijk eenzaam gevoel.

 9. Ik herken hier alles van.

  Ook heb ik dat ik niet goed uit mijn woorden kom wanneer ik in gesprek bent .Ik zeg de verkeerde dingen of stamel iets .Ik voel mij dan heel dom .
  Het maakt mij erg verdrietig dat ik niet mijzelf kan zijn met anderen.Ik voel mij daardoor zo tekort schieten .En ook zo eenzaam.

 10. Ik ben juist iemand die dan totaal stil valt en niks meer kan zeggen..😑

 11. Wow. Wel erg herkenbaar. Maar nooit eigenlijk bedacht dat ik last zou hebben van sociale angst. Misschien dat er ook veel overeenkomsten zijn met ontwijkende persoonlijkheidsstoornis? (daar heb ik wel trekken van namelijk)

 12. Ik heb de diagnose nooit gekregen, maar ik herken er wel heel erg veel.

  1, 3, 4, 5, 6, 8

  Kan het ook selectief zijn? Dat op het moment dat je je op je gemak voelt bij iemand, hier geen last van hebt, maar op het moment dat er nieuwe situaties zich voordoen met nieuwe mensen je er ineens heel veel last van hebt. En dat het een probleem blijft in de buurt van mensen waarbij je het gevoel hebt dat ze jou veroordelen?

  Ik denk altijd een “resting bitch face” op te zetten, maar dat werkt eigenlijk nooit. Als er iemand een vraag heeft op straat of op het station, wordt die altijd aan mij gesteld. Dan raak ik in paniek en heb ik vaak geen idee wat ik moet zeggen. Ik stamel dan vaak maar wat… Ik vraag me dan vaak af: waarom kom jij naar mij?!

  1. Omdat ze misschien juist denken dat je ‘easy’ bent, om te vragen, omdat mensen zelf vaak onzeker zijn als ze iets willen vragen of gewoon een serieus antwoord willen op hun vraag of vriendelijk behandeld willen worden, zonder arrogantie ed. en dan denken te zien aan jouw houding/ uitstraling op eoa manier, owh, aan ‘die’ kan ik dat, durf ik dat wel te vragen. Sommige mensen zijn daardoor idd. vaker de ‘klos’ en worden ‘significant’ vaker blootgesteld aan dit soort dingen in het openbaar.

 13. Ik herken alles behalve de laatste. Ik ben te bang om een afspraak af te zeggen. Ook daar ‘wat zullen ze van me denken’…

 14. zooo herkenbaar alles.. ik vraag me echt af of het ooit veranderen zal veranderen…
  wel fijn om te weten dat ik iet te enige ben die hier mee zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *