Tips voor eetstoornissen in de sportschool

 

Toen ik nog in mijn oude woonplaats naar de sportschool ging, zag ik vaak dezelfde mensen daar. Tussen de oefeningen door bestudeerde ik hen stiekem ook. Er was een meisje daar en zij viel mij altijd op. Ze was dun, heel dun. Ik keek vaak naar welke oefeningen zij deed en ik herkende mezelf in haar. Ze deed namelijk precies dezelfde oefeningen als die ik tijdens mijn eetstoornis deed.

Ik zag haar altijd heel hard bewegen op verschillende cardioapparaten. Na die cardiosessies trainde ze altijd haar buik en deed ze wat oefeningen voor haar benen. Precies die dingen ik deed toen ik nog een eetstoornis had. Cardio om calorieën te verbranden en oefeningen voor mijn benen en buik, omdat ik vond dat dat mijn 'probleemzones' waren.

eetstoornis sportschool

Dat meisje in de sportschool ging er met de week slechter uitzien. Toch bleef ze stug haar oefeningen doen. Soms twijfelde ik of ik niet naar haar toe moest gaan om te benoemen wat ik zag en om te vragen of het wel goed met haar ging, omdat ik het herkende uit mijn eigen eetstoornistijd. Het verbaasde me ook dat het personeel in de sportschool haar nooit aansprak.

Het lijkt me dat je als medewerker de klanten die in jouw sportschool komen een beetje in de gaten houdt. In mijn sportschool gebeurde dat echter niet. Nu ligt dat misschien aan het feit dat het een goedkope sportschool is, maar toch. Er loopt daar ook een personeel rond om je uit te leggen hoe je bijvoorbeeld een oefening moet doen of aan wie je advies kan vragen. In duurdere sportscholen is dat vaak wel, maar ik weet niet of ze daar ook echt op klanten letten die wellicht een beetje doorslaan in het sporten. Ik ben echter wel van mening dat dat zou moeten gebeuren. 

In september vond er in Kroatië een bijeenkomst plaats van het International Anorexia Project "Brighter Side of Exercise". Hier kwamen professionals en ervaringsdeskundigen bijeen om een stappenplan voor eetstoornissen in relatie tot de fitnessbranche te maken. In deze blog staan alvast tien praktische tips uit dat stappenplan. Het zijn tips die je als medewerker van de sportschool toe kan passen, maar het zijn ook tips die je toe kan passen als je het als ander lid van de sportschool bij iemand ziet gebeuren. De rest van de uitkomsten van het project moeten nog verder worden uitgewerkt.

1. Zeg nooit wat iemand wel of niet moet doen
Het is beter als je iemand met een eetstoornis bewust maakt van de gevolgen van de gemaakte keuzes. Je kan iemand bijvoorbeeld wel verbieden dat ze niet meerdere malen per dag moet sporten, maar dat helpt vaak niet. Het werkt beter om uit te leggen wat de consequenties zijn van zo vaak per dag sporten.

2. Houd de focus op het plezier en de gezondheid
Mensen met eetstoornissen zijn vaak geobsedeerd met getallen. Het getal op de weegschaal, het aantal calorieën dat een cardioapparaat aangeeft, het vetpercentage etc. Het helpt niet om hier nog meer op te focussen bij iemand met een eetstoornis, omdat ze dat zelf al doen. Probeer juist meer te focussen op het plezier hebben in sport en wat sporten met de gezondheid doet.

3. Probeer mogelijke uitingen van eetstoornissen te herkennen
Dit is eigenlijk wat ik deed in de sportschool. Ik hield dat meisje in de gaten om te kijken of ik eetstoornisgedrag naar voren zag komen. Ik zag haar altijd extreem hard haar best doen en ze stopte pas na een bepaalde tijd met de cardioapparaten. Waarschijnlijk had ze dan zoveel calorieën verbrandt of moest ze van zichzelf minimaal zolang op dat apparaat zitten. Elke keer weer deed ze precies hetzelfde. Het zag er niet uit alsof ze er plezier aan beleefde. Ze maakte tijdens het sporten ook geen contact met andere mensen. Probeer zulk soort uitingen dus te herkennen. Andere voorbeelden kunnen zijn dat iemand erg gefocust is op de getallen (wegen in de sportschool, gewicht, vetpercentage), dat iemand weinig zelfvertrouwen heeft, nooit tevreden is en natuurlijk dat iemand in korte tijd veel gewicht verliest.

4. Benader degene van wie jij vermoedt dat ze een eetstoornis heeft in de sportschool op de juiste wijze
Het is belangrijk om eerst vertrouwen te winnen als je met iemand het gesprek erover aangaat. Zorg ervoor dat je een-op-een een gesprek hebt en dus niet midden in de sportschool waar iedereen bij is. Ga niet te snel. Probeer te benoemen wat je ziet, maar hang hier geen oordeel aan.

5. Ga samen opzoek naar de juiste hulp
Zodra je bovenstaande hebt gedaan, kan je samen met diegene kijken naar wat jullie eraan kunnen doen. Kijk naar wie jullie hierbij uit de omgeving van diegene kunnen betrekken als diegene daarvoor open staat.

6. Geef complimenten over iemand als persoon
Het is niet helpend om complimenten te geven over het lichaam of uiterlijk van iemand. Dat kan namelijk juist een trigger zijn om nog meer af te vallen. Geef dus vooral complimenten over hoe iemand als persoon is.

7. Zorg voor een positief imago van het fitnesscentrum
Probeer er in jouw sportschool voor te zorgen dat het accent meer op het welzijn komt te liggen dan op het uiterlijk. Tegenwoordig gebeurt namelijk vooral dat laatste, omdat fitness zo'n enorme hype is geworden om zogenaamd je 'droomlichaam' te creëren. Probeer de doelstelling dus niet te veel te leggen op bijvoorbeeld x kilo in spier aankomen of x kilo afvallen, maar kijk juist naar het achterliggende. Waarom wil iemand afvallen en hoe zou diegene zich voelen als deze doelstelling is bereikt?

8. Leg het accent op gedragsveranderingen
Probeer in jouw sportschool geen reclame te maken door middel van voor en na foto's waarbij iemand in x aantal weken veel kilo is afgevallen. Voor mensen met eetstoornissen kunnen zulk soort afbeeldingen juist behoorlijk triggerend werken. Het is belangrijker om gedragsveranderingen op lange termijn te realiseren en daar de focus op te leggen dan je alleen maar te richten op zulke korte termijn veranderingen.

eetstoornis sportschool

9. Houd het klein
Leg de lat niet te hoog en houd de focus op kleine gedragsveranderingen die ook op lange termijn vol te houden zijn. Een grote verandering als drastisch in korte tijd heel veel kilo afvallen kan ervoor zorgen dat iemand het daarna heel moelijk vindt om weer normaal te gaan eten. Bij mensen met eetstoornissen is het vaak 'alles of niets'

10. Kijk naar welke sport iemand écht leuk vindt
Naast dat sporten een behoorlijk negatieve invloed op de eetstoornis kan hebben, kan het juist ook een positieve bijdrage leveren aan het herstel. Het is dan belangrijk dat iemand een sport doet die ze leuk vindt en waarbij je niet echt competitief hoeft te zijn. Zulk soort activiteiten moeten eigenlijk juist worden vermeden. Datzelfde geldt voor langdurige cardiotrainingen. Andere goede opties voor sport kunnen zijn yoga, badminton, krachttraining met minimale weerstand (vooral focussen op techniek) of zwemmen. Bij mensen met eetstoornissen kan het zo zijn dat de botdichtheid is verlaagd waardoor daar aandacht aan moet worden besteed.

Is er ooit iemand naar jou toegekomen in de sportschool?

Fotografie: Hamza Butt, Zoltán Gál

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LeRose - Zaterdag 18 november 2017 19:08
De medewerkers hielden mij wel in de gaten. Nogal streng ook.
xdiedev - Zaterdag 18 november 2017 19:22
Medewerkers bij mij hebben zich nooit uitgesproken, zelfs niet toen ik er meerdere keren per dag kwam en mijn zweet naar ammoniak rook ...
m - Zaterdag 18 november 2017 19:45
hele goede blog ze houden me wel in de gaten maar weten niet de gevolgen van wat er in mij doorgaat en ik kapot ben en uitgeput maar de calorieen tellen is een dwang ik word gek als het niet kan.. ik ben het er mee eens dat er veel meer bijscholing voor trainers moet komen ze maken vaak de verkeerde opmerkingen wat ik als zwaar triggerend kan ervaren.
M - Zaterdag 18 november 2017 19:53
Goede blog. Naar mij is nooit iemand toegekomen, terwijl er echt duidelijk zichtbaar was dat ik veel te obsessief bezig was (ik stond er op den duur uren per dag en was vel over been).
Op dat moment vond ik het heerlijk dat ik mijn gang kon gaan en dat niemand wat zei,maar nu kijk ik er met gemengde gevoelens op terug...
vanAnaarB - Zaterdag 18 november 2017 19:54
Toen een medesporter me in de fitness toevertrouwde hoeveel ze in (te) korte tijd was afgevallen en dat het niet zo lekker met haar ging, ben ik naar een van de instructeurs gegaan en heb ik hem gevraagd haar in de gaten te houden.
Er is ook iemand in de fitness die erg dun is, die ik er bijna elke keer zie. Ik vind het “verdacht”, maar niet aan mij om er wat mee te doen. Hopelijk hebben de instructeurs er oog voor. Ik sta op goede voet met ze. Misschien moet ik ze maar eens wijzen op bovengenoemde punten.
Lon - Zaterdag 18 november 2017 22:27
Vast grote ketens als basic fit. Boeit ze niet wat je doet daar.
Jansje - Zaterdag 18 november 2017 23:07
Ik begon in de sportschool met AH sportzegels (heb nu wel een abonnement genomen) en kreeg de tweede keer dat ik kwam al advies over welke oefeningen ik beter wel of niet kon doen en zij adviseerde mij een afspraak met een sportcoach te maken voor voedingsadviezen. Natuurlijk wist ik dat wel, maar ik vond het wel heel correct. En dat bij een goedkope sportschool!
Maria - Zaterdag 18 november 2017 23:38
Jaren geleden bij mijn universiteitssportschool werd ik wel aangesproken, maar toen kwam ik ook mager binnen. Nu bij mijn sportschool kwam ik binnen met gewoon gewicht, leek alles eerst normaal, en begon toen weer weel af te vallen. Ik heb nu totaal de energie niet meer voor mijn krachtraining (stond altijd in het krachthok), en kan vanwege gewrichtspijn alleen nog maar op de loopband lopen. Ik heb weer ondergewicht, maar de trainers zeggen niets. Beter nog, mijn naam is groots op het bord geschreven dat ik dit jaar in de top 3 sta van 'Het vaakst wezen sporten' ..nou, fijn.
Ik vind het deels wel fijn dat ik gewoon met rust gelaten word, maar wel ook opmerkelijk. Een andere vrouw (ze is er nu niet meer) was nog een graad erger dan ik, en ook daar werd nooit iets tegen gezegd.
E - Zondag 19 november 2017 10:31
Niemand kwam naar mij toe.
Ik zag wel mensen die ik had willen aanspreken,maar ik durfde niet goed.En ik vond het toen ook raar dat niemand van de medewerkers er iets van zei.

Als je erg veel last hebt van het kijken naar anderen kan je ook op tijden gaan wanneer er ook ouderen sporten.Dat vond ik een tijd veel prettiger.De sfeer was leuker.

Ik ga nu niet meer naar de sportschool omdat ik de sfeer te ongezond vond voor mij.Ik train nu thuis en dat gaat ook prima en het kost ook niets.Maar ik vind het jammer dat mensen zo hun lichaam zo zijn gaan verafgoden ,het is letterlijk en figuurlijk zonde.

Anne2 - Zondag 19 november 2017 10:55
Het is goed dat er meer aandacht besteed wordt aan dit probleem.
Maar ergens vind ik ook dat er iets fundamenteels mis is met de hele gezondheids en fitness cultuur als mensen ziek worden ervan.Lang niet elk mens met een eetstoornis kampt met traumas en persoonlijkheidsstoornissen.,maar gewoon de verschijnselen die normaal ontstaan door dieten en hard trainen.

Gezondheid zoals die gepromoot wordt vind ik eigenlijk helemaal niet zo gezond.Het is meer commercieel.Mooie sportkleding en gadgets en kleurrijke fotos.De werkelijkheid is niet zoals op die platen.
Ik denk dat je goed voor ogen moet hpuden WAAROM je fit en gezond wilt zijn
Is dat omdat je met jezelf wilt pronken of is het omdat je iets wilt kunnen doen met je leven dat zin heeft voor jezelf en voor anderen ?
Sara - Woensdag 22 november 2017 13:35
Wat een goede blog!
Ik zit al weken te twijfelen of ik niet een medesporter moet aanspreken omdat ik me zorgen maak (in vrij kort tijd afgevallen naar ernstig ondergewicht, sport dagelijks meerdere uren, heeft het over haar "dikke buik" etc.). De instructeurs doen er niets mee, sterker nog: ze krijgt extra zware oefeningen tijdens de groepslessen. Ik heb in het verleden zelf ook een eetstoornis en sportverslaving gehad. Kan proud2beme niet voorlichting geven aan sportscholen om dit onder de aandacht te brengen?