19

Sorry zeggen

Gepost op Dinsdag 27 september 2011 13:02 door LC in Proud2Live.

Mensen zeggen ongeveer 8 keer op een dag Sorry. Ook wij zien dat heel vaak gebeuren in bijvoorbeeld de chats hier op proud. Dan wordt er door sommige wel 8 keer sorry gezegd in 1 chat terwijl het vaak niet iets is waar echt sorry voor gezegd hoeft te worden... dat kan voor de andere chatters en moderatoren heel irritant worden ;)

sorry

Fictief chat voorbeeldje!

Sorry, ik wil iets vertellen, maar ik weet niet of het wel goed genoeg is? Sorry, ik wacht anders nog wel even. Sorry dat ik zo doe twijfel trouwens. Sorry hoor! Ga jij maar eerst. Ik ga wel even een appel eten, sorry. Tot zo. ..........   Sorry, daar ben ik weer. Sorry dat ik wegging net. Ik vind het lastig om wat te vertellen, sorry. Ik wil niet te veel tijd innemen, sorry mensen (inmiddels neemt iemand hierdoor veel meer tijd in dan ieder ander persoon die zonder sorry probeert te vertellen wat er is). Ok, ik zal het proberen. Oh jee, sorry, mijn moeder roept, ik moet naar beneden. Sorry mensen! doeggggg

Nu is ook uit het onderzoek gebleken dat sorry vaak gezegd wordt zonder het te menen. Meestal hebben we geen spijt terwijl we wel sorry zeggen. Kijk naar het voorbeeld hierboven en je begrijpt direct dat de sorry hier geheel zijn betekenis heeft verloren. Je irriteert mensen er enkel mee.

sorry

Wat ook wel goed is om te weten, is dat uit eerder onderzoek van psychologen van de Erasmus Universiteit van Rotterdam is gebleken dat als iemand zijn excuses maakt, de ander zich meestal niet beter voelt. Mensen denken wel vaak dat ze zich beter voelen als de ander excuses heeft gemaakt, maar dat is dus meestal niet het geval.

Misschien voelt de persoon die het tig keer zegt zichzelf eerder beter omdat hij/ zij op die manier een excuus heeft voor het gedrag wat hij/ zij vertoont. In plaats van het gedrag te veranderen, zegt hij/ zij gewoon 374838303 keer sorry.

sorry

Ik vind het zelf vaak wel prettig als iemand zijn excuses aan mij maakt als ik vind dat ik een sorry verdien. Ik denk ook wel dat ik me dan beter voel, maar dan moet ik wel merken dat diegene het meent en er echt spijt van heeft.

Als iemand het niet oprecht zegt dan kan diegene, naar mijn mening, beter niets zeggen. Tig keer sorry zeggen in een gesprek kan heel irritant worden.

Laten we in ieder geval op Proud2Bme het woordje sorry weer terugbrengen tot waarvoor het bedoeld is. Gewoon, je excuses aanbieden als je gedrag een ander echt benadeelt. Ga verder zuinig om met het woordje sorry, anders ben je niet meer geloofwaardig. Het sorry uit automatisme of het sorry dat je zegt om jezelf beter te voelen je gedrag niet te hoeven veranderen: weg ermee!

Wordt het voor jou ook tijd om minder sorry te zeggen

Lees ook dit TOPIC op het forum.

 

Reacties

a-t - Dinsdag 27 september 2011 13:06

sorry dat ik zo vaak sorry zeg haha

Stella - Dinsdag 27 september 2011 14:12

Nu ik dit zo lees word er inderdaad behoorlijk vaak sorrt gezegd, voortaan zeg ik wel: woeps.

hockeymeisje95 - Dinsdag 27 september 2011 15:21

Goh dit is echt een goed getimed artikel hihi.
Ik zeg ook echt té vaak sorry.
De zinnen die in het voorbeeld worden gebruikt vliegen trouwens behoorlijk vaak in de 16- chat rond.

Laten we er met z'n allen voor zorgen dat we dat minder gaan doen!

Shopaholic - Dinsdag 27 september 2011 17:50

Hihi ik had het al gelezen in het topic. Goed dat dit ook even in het algemeen word behandeld!

marloes - Dinsdag 27 september 2011 19:40

I am the sorry queen !
ik zeg echt te vaak sorry het floept er gewoon uit soms.
en ik vin het van me zelf ook heel irietand

Charlotte - Dinsdag 27 september 2011 19:43

Ik heb er wel eens eerder commentaar op gehad (gewoon in RL) dat ik zo vaak sorry zei. Ergens vond ik dat moeilijk om mee om te gaan, omdat ik vaak echt vond dat ik iets fout had gedaan (niet beter kon doen) en dan wilde laten blijken tegenover de ander dat ik dat vervelend vond en graag beter wilde doen.
Maar ik ben er sindsdien wel beter op gaan letten, en probeer het dus niet te vaak te zeggen. (:

Sanne - Dinsdag 27 september 2011 19:48

Er wordt idd door veel mensen sorry gezegd en ik ben er één van ^^
'Zeg.. Je moet niet zo vaak sorry zeggen.'
'Oh.. ja.. sorry..'

j - Dinsdag 27 september 2011 20:21

Ik heb op de chat ook wel eens sorry gezegd en dan worden mensen direct boos is ook wel een beetje overdreven. Als ik spijt heb van iets wat ik heb gezegd dan meen ik dat. Tuurlijk je hoeft het niet om alles te zeggen. Maar om er nou een drama van te maken als iemand een keer sorry zegt.

leetje - Dinsdag 27 september 2011 22:07

hahaha, woooooow. dat 1e plaatje zou ik zo kunnen zeggen!

oh ja trouwens, een leraar zei een keer tegen me;
'je mag alleen sorry zeggen als je op mijn tenen staat'

was natuurlijk beetje als grap bedoeld, maar het deed toch wel iets met me en je bent je er meer bewust van!

Jasmila - Woensdag 28 september 2011 00:45

ja inderdaad ;p

TT - Woensdag 28 september 2011 16:15

Jaaah goed onderwerp!!

Idd word heel vaak gezegd en op een gegeven moment word het bijna standaart idd!

En voor mij word het ook de tijd om dus minde sorry te zeggen xD *word nog moeilijk:P*

Hoshi - Donderdag 29 september 2011 19:29

Dit is wel even een eyeopener! In de chat let ik er altijd wel op (volgens mij zeg ik daar ook niet zo vaak sorry) maar in het dagelijks leven kom ik volgens mij ruim over die 8 keer heen... Ik ga er verder ook meer op letten!

angel-of-shame - Vrijdag 30 september 2011 20:51

Whaaa erg dit, maar wel een enorme eye-opener, ik ben iemand die heeeeeeeeeel erg vaak sorry zegt in de chat. Ik zal er voortaan beter op letten, vanaf nu!

Fijn weekend gewenst everybody!

yow - Zaterdag 3 maart 2012 18:05

hoi, heel herkenbaar artikel. ik zeg echt overal sorry voor, alleen al het voorbeeld dat ik heel vaak house kijk (glee dan niet), dan ben ik bang dat anderen zich hieraan irriteren, of dat ik het liefst een bad neem iedere dag. dat doe ik ook werkelijk veel avonden in de week. :-) dat vinden mensen dan wel eens te lui ofzo. terwijl ik ontspanning nou eenmaal nodig heb, dit reflecteert dan weer op eindeloos verdedigen.. op zo'n klein iets.... hoe kan ik hier nou wat aan doen? ik wil hier heel graag aan werken, maar moet eerst mijn eigen gedrag beter leren kennen en hoe ik daar mee om moet gaan. ik zal eens verder gaan googlen en misschien heeft iemand tips ? liefs

sky - Zondag 4 maart 2012 20:30

haha idd ik moet ook echt minder sorry gaan zeggen xD

meisjexxx - Donderdag 12 juli 2012 20:48

woooww ik herken dit. Op chat wordt er ook vaak sorry gezegd, ook ik doe dit! moet ik maar niet meer gaan doei XD

liefs

anoniempje - Maandag 3 juni 2013 21:59

Charlotte ik heb net het zelfde maar ik probeer er op te letten maar het is zo moeilijk ik denk altijd dat ik sorry moet zeggen om dat ik zelf ook vind dat ik het verkeerd heb gedaan

bellefleur - Dinsdag 2 juni 2015 22:47

Ik heb echt een bloedhekel aan het woord sorry gekregen door al het lege gebruik hiervan. Ik heb nog geen ervaring hier op proud met het veel gebruiken ervan, dus niemand hoeft er sorry voor te zeggen tegen mij.. hihi.

Ik heb het al te vaak gehoord; politici: ja sorry hoor.. maar we moeten toch echt deze beslissing maken.. (een ingrijpende maatregel bijvoorbeeld)
Omgeving: ja sorry hoor! Ik kan er ook niets aan doen! Terwijl ze dan allesbehalve spijt hebben van hun uitlatingen en eigenlijk bedoelen dat jij dus fout zit. Bovendien als je er nuets aan kan doen hoef je ook geen sorry te zeggen.
Mijn moeder: sorry dat ik dat gezegd heb ik wist het niet. Die bewuste uitlating heeft me minstens driejaar achtervolgd..
De school die zes jaar voor mij belangrijke beloftes heeft gemaakt die voor mijn gevoel bijna van levensbelang waren. En die nooit nakwam.. en vervolgens en passant doodleuk zei: sorry helaas het zit er niet meer in! Tss ja montessorry wij kunnen er niets meer aan veranderen.. zoek het uit.

zo dat waren de acht van vandaag, en de frustratie van een aantal jaar..

bellefleur - Dinsdag 2 juni 2015 22:52

Vroeg me toevallig gisteren af of er (op proud) een tekstje zou zijn over lege excuses..

ik gebruik het bewuste woord nooit meer. Het kan er wel eens uitfloepen uit gewoonte maar daar blijft het bij. Zelfs als ik spijt heb wil ik het niet gebruiken, dan klinkt het zo leeg, vind ik, alsof je het niet meent. Ik hdb het altijd over excuses en zeg dan ook altijd waarvoor en dat het niet meer zal voorkomen of ik mijn best daarvoor zal doen. Dan heb ik erover bagedacht en is het voor mij niet alsof ik me er makkelijk vanaf wil maken met een woordje.

Geschreven door LC

Lisette is begonnen als stagiaire (SPH) bij Proud2Bme en werkt nu parttime voor de site.

Vind je dit waardevol?

Ken je iemand die dit moet zien?