Een halve kilo per week

 

Toen ik de aankom eis te horen kreeg, schrok ik me rot. Een halve kilo per week! Ik wilde heel graag beter worden en ja, dat aankomen moest dan ook maar. Toch schrok ik me dood toen ik de eetlijst zag en te horen kreeg hoeveel ik per week aan moest komen. Zoveel? Toch ging dat in het begin makkelijker dan ik dacht, helaas. Want dat vond ik heel moeilijk. In het begin van mijn behandeling kwam ik van die aankom eetlijst enorm snel aan. Pas later kreeg ik moeite om die halve kilo te halen. Toch maakte dat mij in het begin super bang om aan te komen. Hoe snel zou ik hier dik van worden?

Die halve kilo is voor de een een hele uitdaging. Sommige lichamen reageren er niet zo snel op of hebben meer voeding nodig om aan te komen. Anderen durven niet genoeg te eten en halen daarom de aankom eis niet. Voor een ander deel is het aankomen van een halve kilo iets wat gebeurt met een beter eetpatroon. Door de aankom lijst en een inhaalslag van het lichaam, komen zij misschien wel enkele keren twee of drie keer de aankom eis aan per week. Er zijn ook mensen ook mensen die keurig iedere week die halve kilo om en nabij aankomen, maar het daardoor ook eng vinden als dit een keer wel of juist keer twee gebeurt.

hoi

Aankomen volgens een aankom eis is verwarrend. Ik vond het verwarrend. Zeker toen ik helemaal niet enkel een halve kilo aankwam, maar veel meer. Maar ook toen ik die halve kilo ineens een paar weken niet haalde en ik een waarschuwing en extra gesprek kreeg. Waarom werkte mijn lichaam niet zoals van de behandeling werd verwacht? Waarom kwam ik niet gewoon enkel die afgesproken halve kilo aan? Waarom ging het zo snel of waarom ging het ineens te traag? Ik raakte daarmee ook een beetje het vertrouwen in mijn lichaam kwijt, of was het de controle die ik verloor?

Soms is er in behandeling een andere afspraak over het aankomen. Een andere hoeveelheid per week bijvoorbeeld of er is een afspraak over een aantal kilo's per maand. Bij de ene behandelaar is hier gewoon een duidelijke een afspraak over als je in behandeling gaat, bij de ander wordt hier met jou eerst uitgebreid over gepraat, voor er een afspraak is. Het gaat in ieder geval altijd in overleg. Voor mij was die afspraak heel fijn en duidelijk, ook al haatte ik het. Het gaf me een houvast en een doel en ik werd aangemoedigd door mijn groepsgenootjes, behandelaren en omgeving. Het was wat ik moest doen om weer beter te worden en dat wilde ik eigenlijk heel graag.

Anderen ervoeren zo'n afspraak juist als dreigement. De afspraak werd dan meer ervaren als een soort dwang, waar niet iedereen goed mee om kon gaan of zich in kon vinden. Als ze de aankom eis niet hadden gehaald, kregen ze tot twee keer een waarschuwing en extra gesprek en als dit daarna voor een derde keer gebeurde, werden ze met een time-out naar huis gestuurd. Of je kreeg na deze waarschuwingen een extra gesprek en extra opdrachten en er werd dan samen met jou gekeken naar hulpmiddelen waardoor het je vanaf nu wel zou lukken. De afspraak is vaak een stok achter de deur, een regel om tegen de eetstoornis in te gaan en die niet te veel ruimte te geven. 

Sommige mensen met een eetstoornis gaan heel vaak op de weegschaal staan om te zien of ze het wel hebben gehaald. Of ze willen weten hoe je precies een halve kilo en niet meer en minder aan kunt komen. Die weegschaal wordt dan een obsessie, terwijl je helemaal niet precies kunt bepalen hoeveel je aankomt in de week. Je darminhoud, vochthuishouding, hormoonhuishouding en nog veel meer factoren spelen daarbij een rol. Hoe graag je ook wilt, vanuit je eetstoornis, je hebt je lichaam niet onder controle. 

girl

Je kunt door de druk van die afspraak over een halve kilo ook belanden in een manipulatief spel. Zo kende ik groepsgenootjes die op allerlei gekke manieren zorgde dat ze de aankom eis haalde, terwijl ze eigenlijk helemaal niet waren aangekomen of zelfs afgevallen waren. Ze hielden de boel voor de gek. In het begin waren ze er nog wel blij mee, maar op den duur zaten ze erin gevangen. Dit was helemaal niet wat ze echt wilde, maar zonder te bekennen dat ze hadden gelogen, konden ze er niet meer uit.

Zelf was ik ook wel bang om eindeloos te blijven aankomen. Doordat ik in het begin flinke sprongen maakte, werd ik bang. Zeker toen ik steeds meer in de buurt van mijn minimale gezonde gewicht kwam. Ik was bang om te blijven aankomen. Zou dit alsmaar doorgaan? Ik heb daar in therapie veel over gepraat en de therapeuten begrepen mijn angst. Gelukkig was dit niet het geval. In de loop van de tijd, werd mijn lichaam rustiger. Het reageerde minder heftig op voeding waardoor ik minder buikpijn had, minder moe was en ook niet meer zo snel aankwam. Uiteindelijk heb ik, met angst en overwinning, mijn setpoint kunnen bereiken.

De voordelen van aankomen, waren uiteindelijk meer waard dan blijven hangen in ondergewicht en controle. Vaak wordt er bij de start van je behandeling een streefgewicht of minimaal gezond BMI afgesproken, zeker wanneer er sprake is van ondergewicht. Daarna wordt er gekeken naar stabiliseren of het vinden van je setpoint. Iets wat voor mensen met een eetstoornis een hele uitdaging is en waar vaak ook veel angst voor moet worden overwonnen. Ik ben dan ook benieuwd of jullie hier ervaring mee hebben en hoe jullie zo'n aankom eis vinden.

Fotografie: Martinak

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jillie - Donderdag 1 december 2016 13:22
Ik moest in het ziekenhuis een kilo per week. Ik heb het vooral als dwang ervaren. Twee keer niet gehaald zou 'naar huis toe' betekenen. Het legde veel druk op me, bang om op straat gezet te worden, en wat dan...?
meisje14 - Donderdag 1 december 2016 13:42
Ik heb poliklinisch gevochten en daar hadden we 'maar' 2-3 ons per week afgesproken en soms was het ook enkel afvallen voorkomen. Door deze insteek heb ik er een keer anderhalf jaar over gedaan om van ernstig ondergewicht af te komen. Ik denk dat een aankomeis wel nodig is, hoe eng ook.
she - Donderdag 1 december 2016 14:04
ik vond en vind het helemaal niets ook nu ik genezen ben van mijn eetstoornis. Als je lichaam inderdaad een machine was die met een bepaalde hoeveelheid eten een bepaalde hoeveelheid zou aankomen was het goed. Maar doordat dat niet zo is kan je in hele teleurstellende situaties komen. Zo kan het dus voorkomen dat je "een waarschuwing" krijgt terwijl je juist heel erg je best doet met eten, simpelweg omdat je lijf even niet zoveel aankomt. In mijn opzicht ben je dan goed gedrag aan het bestraffen in plaats van belonen. Ik zelf ben uiteindelijk zelfs weggestuurd uit de kliniek bij de derde keer dat dit gebeurde, hoewel ik op dat moment eindelijk de motivatie had gevonden en keihard aan het vechten was. Daarnaast ervaarde en ervaar ik het nog steeds als meten met twee maten: als je veel meer dan de eis aankomt dan werd dat bestempeld al " je lichaam is geen machine" terwijl als je dan een keer niet aankwam of was afgevallen werd er meteen een verklaring voor gezocht in je eetpatroon. Ik vind dat raar en een dubbele boodschap afgeven naar clienten.
M - Donderdag 1 december 2016 14:15
Waar ik was opgenomen was het destijds een aankom eis van 0.4 kg. Bij mij werkte mijn lichaam helaas ook niet volgens een machine. Soms kwam ik meer aan. Maar soms ook iets minder. Waardoor ik voor mijn gevoel waarschuwingen kreeg die niet terecht waren. Zoals een reis die ik mocht maken naar griekenland. Ik moest toen 0.8 kg aangekomen zijn over 2 weken en ik kreeg een waarschuwing omdat het maar 0.7 kg was. Uiteindelijk heeft dit mij totaal niet geholpen en kwam er een time out. Pas later heb ik op eigen kracht en met andere hulp een gezond gewicht bereikt zonder die druk om altijd zoveel aan te komen al snap ik wel dat het beter is om zo snel mogelijk uit de gevarenzone te komen
Flw - Donderdag 1 december 2016 14:57
Ik moest toen ik onder toezicht van het ziekenhuis stond 1 kg per week aankomen. DIt is voor mij helaas een traumatische ervaring geworden want ik moest enkel eten en thuiszitten, kreeg geen psychische hulp. Nadat ik op beter gewicht zat en ontslagen werd is mijn gewicht heel erg hard achteruitgegaan/eetstoornis sterker geworden. Ik denk dat aankomen van 0.5 kg prima is per week, mits je het onder goede begeleiding doet én psychische hulp krijgt. want te lang ondergewicht hebben is heel schadelijk, maar er moet niet teveel gezeurd worden over of het 0.3 is dat je bent aangekomen of 0.8kg. elk lichaam is anders. Je het kan het beter over 2 maanden heen evalueren hoeveel je bent aangekomen.
Anoniem - Donderdag 1 december 2016 16:22
Waar ik deeltijdbehandeling volg is de aankomeis 0.7 kg per week. Ik vind dat echt veel en had liever 0.5 gehad... Ik vind het ook lastig om te accepteren dat ze een BMI van 20 pas als een gezond gewicht zien. (is dat overal zo?)
Toch is een aankomeis denk ik wel nodig, want als er geen consequenties aan vast zitten als je niet aankomt, zal het ook veel moeilijker zijn om te doen. Toch ervaar ik ook de druk en 'dwang', het móeten aankomen terwijl ik dat eigenlijk niet wil. Maar toch, voor eeuwig naar je eetstoornis luisteren maakt je ook niet gelukkig.
LittleMonkey ♡ - Donderdag 1 december 2016 16:23
Ik moest tijdens een ambulante behandeling 1 kilo per week aankomen, een halve kilo vind ik helemaal niet veel, vooral als je veel ondergewicht hebt is het denk ik beter om sneller aan te komen. Aan de andere kant zag ik mijn lichaam heel snel veranderen, wat zorgde voor enorm veel spanning. Lastig dus!
Jelle - Donderdag 1 december 2016 16:43
Bij mij werkte dit averects, ik was zo bang om aan te komen en haalde de aankomeisen niet , waardoor ik werd weggestuurd. En na die tijd vlogen de kilo's er weer af. Ik vond het zo vreselijk moeilijk om te accepteren, het ging veel te snel voor mij, maar daar werd totaal niet naar geluisterd. Pas bij Human Concern, toen de druk van de ketel was en ik mijn eigen tempo mocht volgen, lukte het mij wel.
Thesunwillrise - Donderdag 1 december 2016 17:06
Ik vond een eis verschrikkelijk, hoewel het waarschijnlijk wel nodig was. Alleen mijn lichaam werkt niet met dat soort dingen, ik kon de ene week 2 kilo aankomen en de week erna 7 ons afvallen zonder aanpassingen in mijn lijst. Heel frustrerend. Want ik krijg er geen vertrouwen van in mijn lichaam, en die hele aankomeis werd meer mijn grootste angst. Momenteel werk ik enkel met een 'zo lang er maar niet structureel gewicht afgaat is het prima', dat kan ook enkel omdat ik qua gewicht buiten de gevaren ben, en ik ook echt mijn best doe om niet af te vallen.
S. - Donderdag 1 december 2016 17:30
Bij dit soort 'eisen' of als mensen te veel aan me trekken ga ik in z'n achteruit (niet bewust uiteraard). Bij mij leidde het ertoe dat ik i.p.v. aankwam vrij snel een aantal kilo's verloor. Het ging pas beter toen niemand zich meer met m'n gewicht bemoeide en ik zelf kon bepalen hoeveel en hoe snel etc.
En verder eens met She.
Breadfish - Donderdag 1 december 2016 17:43
Ik snap eigenlijk niet waarom ze jou de schuld geven van het niet genoeg aankomen (ze straffen je ervoor, dus ze vinden het jouw schuld) terwijl zij je een eetlijst geven en jij je daaraan houdt. Dan kan je er toch niks aan doen?
Thesunwillrise - Donderdag 1 december 2016 18:07
Ik vond een eis verschrikkelijk, hoewel het waarschijnlijk wel nodig was. Alleen mijn lichaam werkt niet met dat soort dingen, ik kon de ene week 2 kilo aankomen en de week erna 7 ons afvallen zonder aanpassingen in mijn lijst. Heel frustrerend. Want ik krijg er geen vertrouwen van in mijn lichaam, en die hele aankomeis werd meer mijn grootste angst. Momenteel werk ik enkel met een 'zo lang er maar niet structureel gewicht afgaat is het prima', dat kan ook enkel omdat ik qua gewicht buiten de gevaren ben, en ik ook echt mijn best doe om niet af te vallen.
Jansje - Donderdag 1 december 2016 20:51
Ik vind het heeel moeilijk. Had in de kliniek ook een aankom eis van 3 ons per week. Maar de angst dat ik het niet haalde was erg groot en ik was bang dat ik naar huis gestuurd zou worden, zo erg dat ik zelf maar besloot met ontslag te gaan...
Een aankom eis kan dus ook heel negatief werken.
Nu ben ik ambulant in behandeling en mijn eerste doel is stabiel blijven (niet afvallen) en geen eetbuien/compenseren. Nu gaat het al meer dan een week goed en ik ben zo blij! Voor mij is een aankom eis niet zo'n goed idee. Het geeft me teveel stress.
Een normaal eetpatroon is mijn belangrijkste doel voor het moment. En misschien straks wel voorzichtig 'stijgen' in gewicht.... Maar dan zonder druk/eis.
Jelle - Vrijdag 2 december 2016 17:45
3 ons per week is niet veel voor een kliniek. Ken genoeg kliniek waar je 7 ons moet 'groeien', vreselijk wat een rotwoord.