Zo verzorg je je tanden

Je tanden poetsen, niemand ontkomt eraan. Dat je tanden vaak flink te lijden hebben onder jouw eetstoornis dat weten we allemaal. Maar dat is niet het enige dat slecht is voor je gebit. Mensen denken vaak onterecht dat zij hun tanden goed verzorgen, maar doen hun gebit eerder kwaad dan goed. Denk jij dat jij je tanden goed verzorgt?

Iedereen wil het liefst een stralende glimlach. Een slecht gebit zorgt er niet alleen voor dat je deze mooie glimlach kwijt raakt, het bezorgt je ook nog eens ontzettend veel pijn! Omdat je tanden zo belangrijk zijn hebben wij een aantal valkuilen voor je op een rijtje gezet:

Soms ben je zo enthousiast je tanden aan het poetsen dat je niet door hebt dat je veel te hard met je tandenborstel drukt. Wat je je moet realiseren is dat je ook te hard kan poetsen. Als je je tanden te hard poetst dan kan dat je glazuur en je tandvlees weg slijten. Herkenbaar? Het kan vaak al veel schelen als je een wat zachtere tandenborstel koopt.

Een andere veel gemaakte fout is het overslaan van een tandartsbezoek. Het is het beste om 1 a 2 keer in het jaar naar de tandarts te gaan. Vaak denken mensen ” ik heb helemaal nergens last van. Bovendien heb ik nu helemaal geen tijd om naar de tandarts te gaan, dat doe ik volgend jaar wel weer… ” Als je last van je tanden krijgt is het echter al te laat. Tanderosie bijvoorbeeld merk je pas wanneer deze in een ver gevorderd stadium is. Een bezoekje aan de tandarts kan dat voorkomen.

Je tanden flossen is natuurlijk een goede gewoonte, maar dit wordt vaak op een verkeerde manier gedaan. Let er op dat je tijden het flossen niet ‘klikt’ met je flosdraad. In plaats van telkens kort aan de flos te trekken is het beter je tanden geleidelijk, in een soort zigzag beweging te flossen. Op deze manier poets je wel al het vuil weg maar beschadig je je tanden niet.

Voor veel mensen is het een gewoonte om twee of drie keer per dag je tanden te poetsen. Vaak wordt dat gedaan na je ontbijt, na je lunch en voor het slapen gaan. Opzich niks mis mee natuurlijk, zo lang je je tanden maar niet direct na de maaltijd poetst. Het is namelijk bewezen dat het erg slecht is voor je tanden om een half uur nadat je wat hebt gegeten of gedronken je tanden te poetsen.

De zuren en suikers in je eten en drinken zorgen er voor dat het glazuur op je tanden zacht wordt. Als je hier meteen met je tandenborstel over heen gaat dan ben je dus je glazuur weg aan het poetsen. Je kan dit voorkomen door altijd minimaal een half uur te wachten voor je je tanden poetst.

Ikzelf poets graag met Elmex. Vroeger poetste ik veel met Zendium, dat helpt ook goed tegen zweertjes. Waar poest jij mee?

& Wat doe jij om je tanden te verzorgen?
Lees hier meer over tanden en een eetstoornis

Foto1
Foto2

Franka

Geschreven door Franka

Reacties

39 reacties op “Zo verzorg je je tanden”

 1. Mijn tip is om niet te flossen, maar een tandenstoker te gebruiken. Deze maakt veel nauwkeurig schoon dan flosdraad namelijk.
  Ook raad ik aan om minimaal 1 keer per jaar naar een mondhygienist te gaan.
  Die zorgt ervoor dat alles weer helemaal mooi schoon is en kan je ook tips geven voor je tandverzorging.

  Liefs

 2. deze blog komt als geroepen en zat net een iemand naast me en ik viel bijna door neer van de geur uit haar mond.

  *stinken uit je mond, de grootste afknapper!*

 3. @Tessa

  tandenstokers beschadigen je tandvlees. Flossen is beter.

 4. Ik ben zo bang dat mijn tanden aangetast zijn door het braken, ik poets nu met proglazuur van sensodine, ik hoop dat dat helpt!

 5. Ik poets in de winter altijd met de fluoride tandpasta van prodent haha, en in de zomer met sensodyne. (y)

 6. Oeps, ik poets ‘s ochtends altijd meteen na mijn ontbijt…

 7. Ik heb tijden gehad dat ik direct na elk eetmoment mijn tanden ging poetsen en daarna nog eens met mondwater. Nu doe ik het (gelukkig) weer twee keer per dag, minimaal een half uur na mijn ontbijt en laatste kopje Thee.
  Met Elmex, uiteraard.

 8. In het vervolg wel ieder jaar naar de tandarts!
  Was laatst 2,5 jaar niet geweest en dat heb ik geweten.
  3 gaatjes en een zenuwbehandeling, top.

  verder poets ik wel 2/3 keer per dag met sensodyne (:

 9. idd. een zachte tandenborstel, dat doe ik nu ook ja, je gaat ook niet met een borstel een geglazuurde wasbak schoon ‘schrobben’ met een borstel,
  ik poets met parodontax, ik heb eens gehoord dat het goed is met takjes van de meeneemboom? ik zeg het vast verkeerd, maar iig met een soort takjes van een bepaalde boom, goeie tip over het flossen btw, zig-zag bewegingen!

 10. ik poets 1 x per dag met smokers tandpasta van pearl drops. Voor mijn gebit is het kwaad helaas al geschied 🙁 zal niet lang meer duren of ik moet een kunstgebit…

 11. Oral B pro-expert glazuurbescherming

 12. ik poets mijn tandvlees weg ;s
  moet echt meer opletten met poetsen!
  en ik gebruik aquafresh!

 13. Elmex Sensitive en Proglasur hier. beetje afhankelijk van de aanbieding op het moment dat ik bijna door mijn tubes heen ben ;-).

  Trouwens, al die whitening-tandpasta’s schijnen ook niet goed te zijn voor het tandglazuur, zeker als je al gevoelige tanden hebt van jezelf (of vanwege aantasting door zuren). Mijn tandarts adviseerde mij om geen whitenings meer te gebruiken, omdat daar een soort schuurmiddel in zit wat het glazuur dunner maakt, en dus weer gevoeligere tanden geeft.
  Trouwens, die whiteningpasta’s hebben bij mij toch niet geholpen, dus kan ik net zo goed de ‘gewone’ non-whitenings gebruiken ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *