Zelfbeeld: the making of

Veel meiden hebben last van een laag zelfbeeld; ze denken dat ze niet leuk genoeg zijn, niets kunnen of niets waard zijn. Zo’n beeld heb je natuurlijk niet vanaf het moment dat je geboren wordt ; het moet ergens ontstaan zijn. Maar hoe gaat zoiets eigenlijk?

In het begin van je leven heb je nog geen idee wie of wat je zelf bent; een baby weet niet eens dat zijn handen en voeten aan zichzelf vastzitten! Hij kijkt verbaasd naar die bewegende dingen die voorbij komen. Pas na een tijdje komt hij erachter dat hij het toch echt zélf doet als zijn beentjes bewegen.

Een volgende stap, is dat je jezelf bijvoorbeeld gaat herkennen in de spiegel. Ook ontdek je dat er een aantal kenmerken zijn die bij je horen. Bijvoorbeeld ‘ik heb zwart haar’ en ‘ik ben een meisje’.

Later komen daar ook de dingen bij die je kunt (bvb. ‘ik kan fietsen’). Zo verzamel je een soort lijstje met kenmerken van wat JIJ bent.

Pas later ga je ook een oordeel koppelen aan dat lijstje kenmerken van jezelf. En hoe kom je aan dat oordeel? Dat doen we door te observeren hoe anderen naar ons kijken, en dit oordeel vervolgens ‘over te nemen’. We vormen ons zelfbeeld ‘door de ogen van de ander’.

In het begin zijn het vooral de ouders die deze rol vervullen. Als een ouder bijvoorbeeld in zijn handen klapt als een kind zijn eerste stapje zet, dan begrijp je als kind dat dit blijkbaar iets positiefs is, en ga je dat zelf ook zo ervaren. Zo voeg je bij elk nieuw ding dat je leert weer wat ‘positiviteit’ toe aan je zelfbeeld; je ontwikkelt zelfvertrouwen.

Soms gaat er iets mis in de ontwikkeling van dit zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld als de ouders een kind niet genoeg positief bevestigen. Het kind krijgt dan niet voldoende het gevoel dat hij iets goed heeft gedaan, of dat hij iets kan, en krijgt een negatief zelfgevoel.

Het kan echter ook zo zijn, dat ouders een kind te weinig vrijlaten, en het veel uit handen nemen/niet zelf laten doen. Op deze manier krijgt het niet de kans om te ontdekken welke dingen het zélf kan, waardoor het niet de kans krijgt om een positief zelfbeeld te ontwikkelen.

Beide bovengenoemde gevallen leiden vaak tot faalangst.

Als je wat ouder wordt, is niet alleen de reactie van de ouders, maar ook die van andere mensen in je omgeving van belang. Het speelt een grote rol wat de kinderen op school van je vinden, of je bij de groep hoort, of de juf je prijst of juist afkraakt…

Het ‘gevaarlijke’ hierbij, is dat je nog geen goed ‘basisbeeld’ hebt van wat je bent en wat je kunt; dat beeld ben je immers nog maar net aan het ontwikkelen. Hierdoor spelen de dingen die andere zeggen een relatief grote rol. Bovendien kun je niet goed beoordelen of het wel waar is wat de ander zegt, en geloof je direct wat ze over je zeggen; Als een meisje uit je klas tegen je zegt dat je lelijk bent, is dat voor jou al heel snel de waarheid. Je kunt niet, zoals een volwassene zou doen, de opmerking afzetten tegen het beeld dat je al hebt van jezelf, reëele feiten, en dingen die anderen eerder tegen je gezegd hebben. Dit is (onder meer) de reden dat pesten in de kinderjaren zo’n grote deuk in je zelfvertrouwen kan opleveren.

Repareren
Als je eenmaal een laag zelfbeeld hebt, is daar vaak moeilijk vanaf te komen. Je vult voor anderen vaak automatisch allerlei dingen in, die zij wel niet over jou zouden denken. Je kunt hier iets aan doen door op die automatische gedachtes te gaan letten, en ze bijvoorbeeld op te schrijven. Vervolgens ga je per gedachte bekijken of hij eigenlijk wel reëel of kloppend is. Ben ik wel zo lelijk? Wat voor bewijs is daarvoor? Zijn er ook punten die op het tegendeel wijzen? In feite analyseer je de gedachtes die er als kind zijn ingeslopen dan op een manier die je als kind nog niet kon, maar nu als volwassene wél.

En als je er op zo’n manier naar gaat kijken, blijken de negatieve gedachtes over jezelf meestal écht niet zo kloppend te zijn!

Proud2Blog

Geschreven door Proud2Blog

Reacties

7 reacties op “Zelfbeeld: the making of”

  1. Interessante uitleg!=) Toch weer wat dingetjes erbij geleerd.

  2. Het is wel heel herkanbaar, maar als ik juist in de spiegel kijk dan zie ik wel de feiten: Ik ben echt lelijk!

  3. Herkenbaar!

  4. Heel herkenbaar =O Ben zelf vroeger heel erg gepest en werd uitgescholden, bedreigd en mishandeld door leeftijdsgenootjes. wel interessant om dit te lezen. Daar komt waarschijnlijk dus mijn lage zelfbeeld vandaan =O

  5. Heel herkenbaar ook wat S als reaktie schrijft,ook ik ben op de basisschool gepest dit ging ook verder dan uitschelden het waren serieuse mishandelingen in de tweede klas had ik ook een heks van een lerares die mij ook erg ver de grond in stampte het pesten ging op de middelbare gewoon weer verder werd compleet gekleineerd. Heb in mijn kindertijd ook in de buurt het nodige traumatische meegemaakt en later in mijn jeugd(adolocentie) ook.Mijn zelfbeeld is altijd extreem laag geweest ben ook altijd erg faalangstig geweest en ik vind dingen die ik doe niet gauw goed genoeg erg perfectionistisch. Heb mezelf altijd raar gevonden,anders dan anderen daar komt bij dat ik al vanaf mijn 6e bij riagg later ggz rondloop en al als kind stempels kreeg,tja als je al gepest word en jezelf al anders voelt dan word het nog eens bevestigd door de nodige stempels. Ook nu voel ik me nog een complete alien en voel me vaak erg onbegrepen. Heb flink wat problemen gehad en de nodige niet goeie diagnoses werd als psychisch ziek gezien terwijl het grootste gedeelte aan problemen voortkwam uit een ontwikkelingsstoornis en de dingen die ik heb meegemaakt. Tja mijn zelfbeeld heeft dus flinke deuken opgelopen en is erg vertekend door de jaren heen. Je kunt zo niet normaal een eigen IK ontwikkelen en ik moet nu als 31 jarige dat nog gaan doen. Gelukkig ben ik net als vele anderen met mij een flinke knokker en ga ik niet mezelf ziellig vinden en in een hoekje duwen.

  6. ik ben meer dan 7 jaar lang gepest, mijn hele basisschooltijd! ik zit nu in het 1e middelbaar en gelukkig is het grotendeels afgelopen. ik had vroeger ook bijna geen vriendinnen. ik was zo ontzettend onzeker! ik ben nu 13, en mijn zelfbeeld is ontzettend slecht. ik vind mezelf lelijk en dik, terwijl al mijn vriendinnen zeggen dat ik mooi ben en helemaal niet dik. maar ik kan gwn niet anders meer denken! ookal heb ik 2 vriendjes gehad, en krijg ik zoveel complimentjes uit mijn omgeving, ik neem het gwn niet over. ik blijf mezelf dik en lelijk vinden :S hoop dat ooit mijn zelfbeeld wat beter is want ik voel me er vaak verschrikkelijk door :S ik zit ook in het begin van een eetstoornis volgens mij. ik spuug mijn eten niet uit, dit lukt me namelijk gwn niet. maar soms heb ik wel eetbuien. maar ik wil zo ontzettend graag afvallen! Obsessie helaas :S vrienden worden er soms gek van :S arme zij :S

  7. Ik ben nooit gepest en heb veel vrienden en vriendinnen enzo, maar toch heb ik een heel slecht zelfbeeld. Ik moet aankomen omdat ik ondergewicht heb, maar toch voel ik me dik. Ik kan het vet gewoon vóelen.. Hoe kan ik aan zo’n zelfbeeld gekomen zijn als ik nooit gepest of ondergewaardeerd ben?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *