Als ik aan het winkelen ben, of aan het werk ben in de stad, koop ik weleens een loempia bij de welbekende loempiakraam in Delft. Ze hebben daar heerlijke Vietnamese loempia’s. Sinds mijn vakantie naar Suriname heb ik ook de Surinaamse loempia’s gegeten. Die zijn eigenlijk heel anders dan de Vietnamese loempia’s die wij kennen of de loempia’s die je bij de Chinees kan bestellen. Ik ben altijd heel benieuwd geweest naar hoe loempia’s gemaakt worden.
Het leek mij leuk om dit zelf eens te doen dus heb ik Surinaamse loempia’s gemaakt. Alleen heb ik ze wel gemaakt met de dunne en knapperige loempiavellen die Vietnamese loempia’s hebben. Dit is dus de ‘makkelijke’ versie. De traditionele Surinaamse loempia’s hebben een wat dikker soort eideeg. Als je de echte Surinaamse loempia’s wilt maken die bekend zijn uit de Javaanse keuken, moet je de loempiavellen zelf maken. De Surinaamse loempia’s zijn te herkennen aan de vulling van kip, taugé, spitskool en kouseband. De hoeveelheden worden bepaald door de hoeveelheid loempia’s die je wilt maken. De verhoudingen tussen de ingrediënten zijn ongeveer gelijk.
INGREDIËNTEN
♥ Kipfilet
♥ Kouseband
♥ Spitskool
♥ Tauge
♥ Biologisch bouillonblokje
♥ Gesnipperd uitje
♥ Geperste knoflook
♥ Fijngesneden selderij
♥ Zout en peper
♥ Een geklutst ei
♥ Loempiavellen
BEREIDING
Haal tenminste een uur van te voren de loempiavellen uit de vriezer om te ontdooien. Om te beginnen ga je de vulling van de loempia’s maken. Kook de kip gaar en pluis het uit tot kleine fijne stukjes. Snijd de spitskool fijn en snijd ook de kouseband in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter. Bak de kip vervolgens met een bouillonblokje, uitjes en knoflook. Voeg erna de kool, tauge en de kouseband toe. Breng het op smaak met zout en peper.
Als alle ingrediënten klaar zijn, kun je de loempia’s gaan maken. Maak het pak met de loempiavellen open en leg op het bovenste vel een natte theedoek. Dit voorkomt dat de vellen uitdrogen. Pak een vel en leg het op een plank. Leg het niet recht neer, maar zorg dat je een ruit figuur krijgt. Vervolgens leg je een deel van de vulling onder het midden van het vel. Dan trek je de onderste punt over de vulling van de loempia. Daarna maak je het dicht door beide zijkanten over elkaar heen te vouwen. Door het op deze manier te vouwen, voorkom je dat de vulling eruit valt. Wanneer je het hebt dichtgevouwen bestrijk je het overige deel met opgeklopt ei. Hierdoor plakt het goed aan elkaar. Dan rol je het verder totdat je een loempia hebt.
Nu zijn ze bijna klaar! Je kunt de loempia’s frituren, zoals het eigenlijk hoort. Het hoeft maar heel even gefrituurd te worden omdat de binnenkant al gaar is. Omdat de binnenkant nu nog een beetje warm, en niet bevroren is, kun je ze ook bakken in olie. Zorg er wel voor dat het aan alle kanten (ook de zijkanten) goed gebakken is. Bij de loempia’s hoort natuurlijk ook een lekker sausje. Je kunt kiezen voor chilisaus, maar je kunt ook zelf een sausje maken met sambal en ketjup.
Tip: Maak lekker veel loempia’s. Je kunt ze namelijk heel makkelijk invriezen. Wikkel ze in plastic folie en doe ze in een vrieszakje.
Hou jij van loempia’s?
Geef een reactie