Zelf loempia’s maken

Als ik aan het winkelen ben, of aan het werk ben in de stad, koop ik weleens een loempia bij de welbekende loempiakraam in Delft. Ze hebben daar heerlijke Vietnamese loempia’s. Sinds mijn vakantie naar Suriname heb ik ook de Surinaamse loempia’s gegeten. Die zijn eigenlijk heel anders dan de Vietnamese loempia’s die wij kennen of de loempia’s die je bij de Chinees kan bestellen. Ik ben altijd heel benieuwd geweest naar hoe loempia’s gemaakt worden.

Het leek mij leuk om dit zelf eens te doen dus heb ik Surinaamse loempia’s gemaakt. Alleen heb ik ze wel gemaakt met de dunne en knapperige loempiavellen die Vietnamese loempia’s hebben. Dit is dus de ‘makkelijke’ versie. De traditionele Surinaamse loempia’s hebben een wat dikker soort eideeg. Als je de echte Surinaamse loempia’s wilt maken die bekend zijn uit de Javaanse keuken, moet je de loempiavellen zelf maken. De Surinaamse loempia’s zijn te herkennen aan de vulling van kip, taugé, spitskool en kouseband. De hoeveelheden worden bepaald door de hoeveelheid loempia’s die je wilt maken. De verhoudingen tussen de ingrediënten zijn ongeveer gelijk.

INGREDIËNTEN

♥ Kipfilet
♥ Kouseband
♥ Spitskool
♥ Tauge
♥ Biologisch bouillonblokje
♥ Gesnipperd uitje
♥ Geperste knoflook
♥ Fijngesneden selderij 
♥ Zout en peper
♥ Een geklutst ei 
♥ Loempiavellen 

BEREIDING
Haal tenminste een uur van te voren de loempiavellen uit de vriezer om te ontdooien. Om te beginnen ga je de vulling van de loempia’s maken. Kook de kip gaar en pluis het uit tot kleine fijne stukjes. Snijd de spitskool fijn en snijd ook de kouseband in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter. Bak de kip vervolgens met een bouillonblokje, uitjes en knoflook. Voeg erna de kool, tauge en de kouseband toe. Breng het op smaak met zout en peper.

Als alle ingrediënten klaar zijn, kun je de loempia’s gaan maken. Maak het pak met de loempiavellen open en leg op het bovenste vel een natte theedoek. Dit voorkomt dat de vellen uitdrogen. Pak een vel en leg het op een plank. Leg het niet recht neer, maar zorg dat je een ruit figuur krijgt. Vervolgens leg je een deel van de vulling onder het midden van het vel. Dan trek je de onderste punt over de vulling van de loempia. Daarna maak je het dicht door beide zijkanten over elkaar heen te vouwen. Door het op deze manier te vouwen, voorkom je dat de vulling eruit valt. Wanneer je het hebt dichtgevouwen bestrijk je het overige deel met opgeklopt ei. Hierdoor plakt het goed aan elkaar. Dan rol je het verder totdat je een loempia hebt. 

Nu zijn ze bijna klaar! Je kunt de loempia’s frituren, zoals het eigenlijk hoort. Het hoeft maar heel even gefrituurd te worden omdat de binnenkant al gaar is. Omdat de binnenkant nu nog een beetje warm, en niet bevroren is, kun je ze ook bakken in olie. Zorg er wel voor dat het aan alle kanten (ook de zijkanten) goed gebakken is. Bij de loempia’s hoort natuurlijk ook een lekker sausje. Je kunt kiezen voor chilisaus, maar je kunt ook zelf een sausje maken met sambal en ketjup.

Tip: Maak lekker veel loempia’s. Je kunt ze namelijk heel makkelijk invriezen. Wikkel ze in plastic folie en doe ze in een vrieszakje.

Hou jij van loempia’s?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

12 reacties op “Zelf loempia’s maken”

  1. Loempia’s, heerlijk. Maar je moet ze frituren toch? dat is wel lekkerder, lijkt mij.
    Wat is kouseband?

  2. mijn oma maakt ze altijd! Super Lekker!!!!!

  3. @jelle dat zijn een soort lange boontjes.

    ik vind garnalen ook er lekker in een loempia.

  4. wow! vind ik echt wel indrukwekkend hoe mooi die loempia’s gelukt zijn! jammergenoeg ben ik geen keukenprinses, dus ik koop ze gewoon… makkelijk uit de diepvries 😉

  5. En waar zijn de loempiavellen bij de ingrediënten? 😉

    Super gerecht btw!

    Je hoeft echt geen keukenprinses te zijn om zelf loempia’s te maken. Echt heel leuk om te doen.

  6. Lekker. Dol op loempia’s! Moest wel n beetje lachen om jouw ingrediënten. Biologisch blokje….en kip. Uuuh..

  7. Loempias moet je echt frituren, niet grillen of bakken ofzo anders missen ze de echte loempiasmaak en knapperigheid.

  8. Wat stom, ik ga de loempiavellen er direct bijzetten. Thanks voor je alertheid T.
    Loempia’s worden inderdaad vaak gefrituurd. Als ze niet bevroren zijn, kun je ze ook bakken. Smaakt bijna hetzelfde! Het is niet moeilijk hoor. Je hoeft hier geen keukenprinses voor te zijn.

  9. Ziet er superlekker uit (ik houd van loempia’s

  10. ik doe mijn loempia’s altijd in de oven, zo zit er meer smaak aan de loempia’s omdat niet alle smaak eruit wordt gefrituurd.

  11. Surinaamse loempia’s uit de Javaanse keuken, daar moest ik even om lachen….

    Anyway: misschien binnenkort maar eens proberen te maken,
    Ze zien er goed uit in ieder geval!

  12. Lusi,
    Waarom moest je lachen?
    Je bent vast niet bekend met de Surinaamse keuken. Wat jammer, anno 21e eeuw. Deze is een smeltkroes van Javaanse, hindoestaanse, creoolse, indiaanse, Chinese, joodse gerechten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *