Gisteren is Anorexiajongens.nl gelanceerd. Een nieuw platform waar jongens met anorexia nervosa terecht kunnen voor informatie en advies. Ongeveer 10% van alle anorexia nervosa patiënten is van het mannelijke geslacht. Slechts een klein gedeelte hiervan is bekend bij hulporganisaties. Stichting Anorexia Jongens wil dit probleem zichtbaar maken en jongens met anorexia nervosa helpen.
Verder wil de Stichting hulpverleners verbinden aan onze stichting zodat deze bereikbaar worden voor de ouders en/of jongens die behoefte hebben aan professionele hulp. ###
Ron Meijering, Voorzitter van Stichting Anorexia Jongens: “Veel informatie over anorexia nervosa is gericht op meisjes. Jongens met anorexia nervosa worden momenteel niet gehoord waardoor het een onzichtbare groep is voor hulporganisaties en hun directe omgeving. Anorexiajongens.nl biedt een klankbord speciaal voor jongens, ouders en hulpverleners die hen willen helpen.”
Op Anorexiajongens.nl kan iedereen terecht voor informatie en advies over Anorexia Nervosa bij jongens. Op de website is een speciaal forum ingericht waar jongens in contact kunnen komen met lotgenoten. De Stichting heeft contacten gelegd met diverse hulporganisaties die via de website geraadpleegd kunnen worden.
Proud2Bme stelt initiatiefnemer Ron vier vragen:
1. Wanneer & hoe kwam je op het idee Anorexiajongens te starten?
Heb zelf dus Anorexia gehad. Ik had tot vorig jaar het idee dat er al veel meer bekend was over dit onderwerp en dat er op internet voldoende informatie beschikbaar was. Tot een vriendin van mijn zus mij er op wees dat er heel weinig informatie beschikbaar was op internet specifiek gericht op jongens. We hebben toen het plan opgepakt om zelf een website te beginnen met informatie specifiek voor jongens.
2. Hoe ben je zelf van de Anorexia genezen?
Eerst in een normaal ziekenhuis opgenomen geweest waar ze naast de sondevoeding niet echt raad met me wisten. Daarna isolatie therapie gehad op een kamer waar alleen een bed stond. Als ik dan voldoende aankwam kreeg ik een extra privilege zoals een boek lezen of een uur de gordijnen open. (was het niet echt). Daarna in het KWZ in utrecht poliklinisch behandeld. Toen ik 17 was ben ik gaan werken en dat is mijn redding geweest. Ik was in een keer ook ergens anders goed in, namelijk werken. Dus dat is voor mij de “genezing” geweest.
3. Is de site ook voor jongens met andere eetstoornissen toegankelijk?
Zeg nooit, nooit, maar op dit moment richten wij ons alleen op jongens/mannen met Anorexia.
4. Wat hoop je over 2 jaar te hebben bereikt met anorexiajongens.nl?
De eerste missie is volbracht namelijk bekendheid geven aan het feit dat jongens ook Anorexia kunnen krijgen/hebben. Stap 2 is dat de hulpverlening (lees vooral de huisartsen) jongens met Anorexia ook vroegtijdig herkennen en naar de juiste hulpverlening doorverwijzen. Stap 3 is een onderzoek om inzicht te krijgen in de werkelijke omvang van de groep en of er specifieke verschillen zijn tussen jongens met Anorexia en meisjes met Anorexia.
Geef een reactie