Wat helpt bij herstel van een eetstoornis?

Er zijn verschillende theorieën over wat helpt om van je eetstoornis af te komen. Over het algemeen kan je zeggen dat therapie helpt en een steunende omgeving.

Maar wat nu als je het ergste gehad hebt, je bent stappen in de goede richting aan het zetten, merkt dat het inderdaad steeds beter gaat, maar je toch ook nog wel wat hulp kan gebruiken. Wat kan je dan doen?

Onderstaande tips zijn dan misschien wel wat voor jou. 

1. Zoek mensen op die een gezonde relatie hebben met eten en die tevreden zijn met hun lijf. Het maakt een enorm verschil als je met mensen omgaat die het niet voortdurend over eten, gewicht en hun omvang hebben. Heerlijk om te zien hoe het is om die vrijheid te hebben, dat wil je dan vanzelf ook. Blijf niet te lang in “het eetstoorniswereldje” hangen.

2. Schrijf elke dag op hoe dankbaar je bent. En dan met name een enorme bedankje naar je lichaam dat toch maar wel elke dag weer voor je klaar staat. Iedereen is uniek en ook jij hebt dus iets aan je lichaam wat niemand anders heeft. Bedank je lichaam daar elke dag voor.

3.  Eet elke dag iets dat je écht wilt, en geniet ervan. Het helpt echt als je elke dag bij elke maaltijd echt eet wat je wilt eten, dus zonder dat er eetgestoorde gedachten bij komen. Probeer elke keer zeker 1 ding te eten bij elke maaltijd dat je echt lekker vindt. Op den duur neemt je obsessie voor eten af. 

4. Visualiseer hoe jouw ideale herstel er uit ziet en hoe je het kan waar maken. Wat kan je bijvoorbeeld allemaal doen als je weer hersteld bent, hoe voelt het, wat vertel je anderen over hoe jij uit je eetstoornis bent gekomen, hoe zie je er uit? Visualiseer dit allemaal en geloof er in dat het mogelijk is! Hang desnoods een afbeelding in je kamer op van een goed, gezond vrouwenlichaam dat bij jouw gezonde ik past.

5. Behandel jezelf als een kind. Beetje rare opdracht misschien maar aan een kind vraag je tijdens een maaltijd “wat wil je eten”. Die vraag mag je jezelf ook elke keer weer stellen. Alsof je een kind bent. Zo leer je als het ware weer eten. Wees aardig voor jezelf zodat je niet door de stress terugvalt in dwangmatig eetgedrag. Wat zou jij jouw kind later gunnen, gun dat jezelf nu ook!

6. Lees boeken over hoe anderen succesvol zijn genezen van hun eetstoornis. Laat je inspireren door hun verhalen en besef ook dat je niet de enige bent. Je bent niet alleen. Ookal voelt het misschien wel zo.  

7. Vermijd en verwijder alle dieetsites (en je weegschaal) en boeken. Informatie over lijnen, eten, gewichtsverlies zijn een trigger en die moet je vermijden. Dus hupsaké als die informatie van je scherm af en uit je boekenkast! Lees leuke, positieve dingen!

8. Houd een dagboek bij waarin je jezelf aanmoedigt. Op die manier geef je een schouderklopje aan jezelf voor elke keer dat je een stap hebt gezet en de eetstoornis verder hebt teruggedrongen. Dat is moeilijk dus zeker een compliment waard. Geef jezelf die dan ook. Elke dag!

9. Schrijf doelen op die niets met eten of gewicht te maken hebben. Soms ben je misschien nog te veel bezig met wat je wilt bereiken op eetgebied en vergeet dat er in het leven nog veel meer te bereiken is dat daar niets mee te maken heeft. Bedenk dus ook korte en lange termijn doelen die daar los van staan en waar je naar toe kan werken. 

Dit zijn dingen die je zelf kan doen om je herstel te bevorderen. Begin met degene die je het meeste aanspreekt en vraag je ook af waarom dat is. En zo ook welke je nog lastig vindt en waarom. Focus op het leven zonder eetstoornis, hoe lastig dat soms misschien ook is. Alles waar je aandacht aan geeft, groeit immers. Dus ook de goede dingen.

Heb jij nog tips die in dit rijtje zouden passen?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

10 reacties op “Wat helpt bij herstel van een eetstoornis?”

  1. Verzorg je lichaam elke dag met liefde en smeer jezelf lekker in met lotion, of neem een heerlijk warm bad. Gun je lichaam ontspanning.

  2. Schrijf elke dag iets positiefs op over jezelf. al is het maar een klein iets. Het zal steeds makkelijker worden.(:

  3. goede tips! Die komen precies op het juiste moment. Hier kan ik echt wat mee 🙂

  4. aaah, waar komen die prachtige plaatjes in de filmpjes vandaan :’) ik wil ze in mijn agenda plakken ^^

  5. Die laatste… die zet me even heeeeel erg aan het denken. Doelen maken die NIETS met de es te maken hebben. Dat doe ik dus juist wel. Ik ben er dus nog SUPER op gefocust. Even een eye-opener.
    Ik vind het een super goed lijstje! Veel probeer ik al wel. Maar bv. mezelf als kind behandelen weer niet… ik ga hiermee zeker aan de slag.
    THNX

  6. Hier ga ik echt wat mee doen! Juist wat ik nodig had.
    Misschien ook een tip uit eigen ervaring; ik heb enkele positieve tekstjes opgeschreven en hier en daar in mn kamer gelegd of aan de muur gehangen. Telkens als ik ze zie krijg ik goede moed. Ook op m’n spiegel, en ik moet zeggen: het helpt!

  7. Wat spuper fijn om even gemotiveert te worden!
    Precies op het goede moment!

    Bedankt!

    xx

  8. Like this from myself:
    Ik ben spontaan, lief, leuk, mooi, vrolijk, positief, een doorzetter…
    De toekomst kan me nog zoveel brengen!
    Er zijn mensen die van mij houden en me een mooie toekomst gunnen.

    dOelen:
    -Nooit meer braken(behalve als ik heel erg ziek ben en het vanzelf gaat, dat kan gebeuren)
    – Herinneringen maken.
    – Elke dag genieten.’
    – M’n vwo diploma halen.

  9. Super post dit!

  10. Ik moet als opdracht kijken hoe mijn leven is over 5 jaar zonder es.
    T was even moeilijk maar met wat hulp heb ik een aantal mooie dingen kunnen opschrijven 🙂
    Als t me heel erg tegen zit kijk ik even na mn opdracht en weet ik weer voor een klein beegje waarom ik t doe! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *