VPRO Thema: Iedereen depressief

Vrolijker kan niet… de meeste zelfmoorden vinden volgens mij plaats rondom Kerst en Oud & Nieuw… en de VPRO vond het tijd voor een thema-avond (28 dec, 20:25) over depressiviteit.

Aan de andere kant, helpt het misschien juist die mensen die nu depressief zijn wat herkenning te vinden en zich hierdoor minder alleen te voelen, wat hoop te krijgen.

800.000 mensen in Nederland lijden aan een depressie. Dat is ongeveer het inwonersaantal van de stad Amsterdam. Liefst een miljoen mensen slikt bovendien anti-depressiva. Wat is er toch met ons aan de hand?

In een 85 minuten durende thema-uitzending legt de VPRO oorzaak en gevolg van depressies bloot.

Zijn we met z’n allen watjes geworden en is depressiviteit modieuze aanstellerij, is de ziekte de rekening die we betalen voor de torenhoge eisen die we vandaag de dag aan onszelf en elkaar stellen of is depressiviteit vooral genetisch bepaald? In deze uitzending zoeken we een antwoord op de vraag hoe het toch mogelijk is dat we ondanks alle rijkdom en welvaart toch zo bedreigd worden door depressiviteit. In de uitzending volgt de VPRO vijf mensen, die openhartig vertellen over hun depressie.

Verder een viertal deskundigen, onder wie psychiater Jules Tielens, die depressie een welvaartsziekte noemt. We weten niet meer hoe we moeten omgaan met tegenslag, zegt hij, en daarom moeten we ons weer leren harden. Zijn collega Aartjan Beekman vindt juist dat we juist begrip moeten opbrengen voor depressieve mensen, omdat ze een heel legitieme reden hebben om depressief te zijn: de samenleving biedt steeds minder ruimte voor afwijkend gedrag.

VPRO Thema over oorzaak en gevolg van de dreigende volksziekte nummer 1.

Uitzending: 28 December
Tijd: 20:25 uur
Net: Ned 2

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

5 reacties op “VPRO Thema: Iedereen depressief”

  1. Wij hebben dit schooljaar nog geleerd dat depressiviteit vaker voorkomt in Belgie omdat wij veel gelotener zouden zijn dan Nederlanders. Volgens mij is dit deels wel waar (ik heb nichtjes in Nederland en weet dus een beetje hoe het er daar aan toe gaat) maar om nu metteen te zeggen dat er meer depressies voorkomen in Belgie…dat vind ik wat kort door de bocht.

  2. Goed dat er zo’n thema weer komt. Vind het knap dat ze zo over durven te praten. Zelf zou ik ook eens graag me verhaal over mijn depressie willen vertellen.

  3. Er wordt tegenwoordig naar mijn mening ook veel te snel een diagnose als depressie gesteld. Ik heb anderhalf jaar met die diagnose rondgelopen en ik krijg antidepresivia, ze zeiden dat het zou helpen.
    Uiteindelijk bleek het een persoonlijkheidsstoornis te zijn met veel meer eromheen.

    En ik ken nog een handjevol mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.
    Zo blijkt maar weer dat in nederland veel te snel deze diagnose gesteld wordt.

  4. Bij mij is het deels genetisch bepaald en kan me dan ook niet vinden in de stelling dat depressie een welvaartsziekte is en dat we ons maar moeten hardenen. Ik heb zelf de diagnose juist veel te laat gekregen. Wel goed dat hier aandacht aan wordt besteed.

  5. Met plezier heb ik gekeken naar het integer gemaakte programma van mensen die voor VPRO werken.
    Zoals de jonge psychiater Jules Tielens zegt: De oplossing van het verwerken van depressies ligt in het deerwerken van problemen. Het is belangrijk naar de oorzaak te zoeken, i.p.v. aan symptoombestrijding te doen door bijvoorbeeld antidepressiva te moeten slikken. Vind de oorzaak.
    Als regressietherapeut kan ik vanuit ervaring hierachter staan. L.C. Daggers-de Koning

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *