Verboden producten

Tijdens mijn eetstoornis heb ik altijd een lange lijst met verboden producten gehad. Ik wrong mij in allerlei bochten om bepaalde producten en ingrediënten te vermijden. Dit waren producten waar ik bang was om van aan te komen en die ik alleen mocht eten als ik het ruimschoots kon compenseren. Verboden voedsel werd soms eetbui-voedsel, maar meestal mocht ik het nooit. Om het overzicht te bewaren schreef ik ze allemaal op en om de zoveel tijd was ik fanatiek genoeg om ze opnieuw te categoriseren. Gek genoeg werd de lijst altijd langer en konden er nooit producten van af. 

Je eetstoornis kan ontzettend streng op jezelf worden. Hoewel een eetstoornis niet altijd over eten gaat, uit het zich wel vaak in een ontzettend streng eetpatroon. Er is van alles wat je niet meer mag. Bij mij begon dit met koek en chocola, maar al snel mochten ook normale voedingsmiddelen niet meer. Misschien herken je dit en heb je, soms zonder je er bewust van te zijn, wel een enorme lijst van producten verzameld die je niet mag eten. Verboden producten. Misschien heb je deze lijst heel duidelijk in je hoofd of zelfs op papier. Of heb je juist vaag in je hoofd welke voedingsgroepen ‘niet goed’ zijn en blijf je voor de veiligheid bij al dat soort voeding vandaan. Misschien heb je er totaal geen idee van dat je ‘verboden producten’ hebt, maar eet je ze gewoonweg niet.  

Tijdens mijn behandeling leerde ik eerlijk, en zonder streng-eetstoornis-regime, te kijken naar die lijst van producten. Ik onderzocht per product waarom ik het niet at:

♥ Past het niet binnen de regels van mijn eetstoornis?
♥ Ben ik bang om ervan aan te komen?
♥ Ben ik bang de controle te verliezen?
♥ Mag ik het alleen als ik het kan compenseren?
♥ Vind ik het misschien echt niet lekker?

Dit zijn allemaal mogelijke redenen waarom je bepaald eten niet eet, of zelfs vermijd. Het kan soms heel goed zijn om eerlijk bij jezelf na te gaan, welke redenen voor jou gelden. Dat klinkt heel logisch, maar misschien heb je bepaalde producten al zo lang uitgesloten dat het moeilijk kan zijn om te achterhalen waarom je het niet eet. Het is namelijk altijd vanzelfsprekend geweest en het voelt waarschijnlijk heel veilig om de achterliggende reden daarvan te laten voor wat het is. En dus ook bepaalde voeding te laten voor wat het is.

Vlees at ik bijvoorbeeld niet uit morele overwegingen en omdat ik het echt niet lekker vond. Ik eet nog steeds geen vlees en ik weet dat hier geen eetstoornis gedachte zit. Maar hagelslag, chocopasta en speculoos at ik niet omdat ik het echt niet durfde te eten, want lekker vond ik het zeker wel! Hoe langer ik iets niet at, hoe groter de angst werd. De angst om ervan aan te komen of om de controle te verliezen zodra ik dit wél een keer zou eten. Doordat ik mijzelf zoveel ontzegde werd de drang naar een eetbui juist extra groot. Terwijl ik daarna weer walgde van mijzelf, want ik had alles gegeten wat fout was en wat ik duidelijk niet mocht. Ik dacht controle te houden en overzicht te hebben door dit verboden-producten-beleid te handhaven, maar in werkelijkheid werd alles moeilijker en chaotischer. 

Jouw verboden producten weer langzaam toelaten in je leven, is een belangrijk onderdeel van herstel. In werkelijkheid houdt de eetstoornis jouw ‘verboden producten’ in stand. Verboden producten bestaan helemaal niet. Je mag en kan alles eten en aan geen één product hangen consequenties. Natuurlijk is het belangrijk om gevarieerd te eten en heel veel van hetzelfde voedsel is niet gezond voor je. Maar dat geldt voor alle producten, niet alleen voor de producten die je als gevaarlijk beschouwd. 

Nu kan en mag ik alles eten van mijzelf. Dat zorgt er ook voor dat ik weer volledig kan genieten van eten en alle sociale situaties die hier soms bij komen kijken. Ik merk dat ik niet aankom nu ik mijzelf toelaat om soms te ontbijten met chocoladepasta. Ook heeft het voor mijn hoofd en mijn lijf geen consequenties meer als ik tussen de middag zin heb om een chocoladekoek te eten. Alles waar ik al die jaren bang voor was, is nooit gebeurd. Geloof me, die angst gaat echt weg! Producten maken mij niet meer bang en ik heb nu de controle. Dat kun jij ook! 

Hoe ga jij om met verboden producten?

Bron: pennylane1996rhoan lumactud

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

15 reacties op “Verboden producten”

  1. Ik kan in eetbuien alles eten en zonder zijn sommige producten eng en fout. Mijn methode: gewoon eten. Haha lastig maar werkt wel

  2. Ik vermijd veel producten omdat ik ze niet kan bewaren helaas. Ik koop alleen nog producten die ik gewoon in de voorraadkast kan bewaren. Anders gaat alles op in een eetbui die net zolang duurt tot alles op is. Of als ik slechts één portie bv. koop is het aanleiding om ‘later’ meer te kopen of los te gaan. Dus dat doe ik maar niet meer, net zolang tot het misschien hopelijk weer eens kan. Heel herkenbaar dus.
    Het vermijden van bepaalde producten bevalt me overigens wel en geeft me rust en houdt het overzichtelijk.

  3. komt mij bekend voor, heb veel producten die ik niet mag eten, maar in een eetbui eet ik die soms wel. Soms heb ik ook periodes dat ik het soms wel mag eten en een periode daarna weer niet

  4. Tijdens mijn eetstoornis heb ik hier ook heel veel last gehad.
    Ik ben zóó blij dat ik daar geen last meer van heb!!

  5. Ik ben heel bang voor veel voedsel om te eten en mijn ouders maken bijvoorbeeld rode kool en ik durf het niet te eten wat moet ik doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *