In het dagelijks leven zijn vaak allemaal druk met werk of school en schiet het er nog weleens bij in om ook even stil te staan bij of wat we doen ook echt goed voor ons is en wat het voor gevolgen voor ons heeft. Sommige dingen in het leven zijn immers helemaal niet zo goed voor onze gezondheid en kunnen uiteindelijk zelfs depressief maken. Hier volgen tien punten die je beter in je levenstijl zou kunnen veranderen aangezien deze tot een depressie kunnen lijden.
♥ Isolatie
Het hebben van sociale contacten is misschien wel een van de belangrijkste dingen om te voorkomen dat je depressief wordt of om uit een cirkel van depressiviteit en negatieve gevoelens te komen. Als je echter al in die cirkel zit, is het moeilijk om hier uit te komen omdat je op dat moment van jezelf vaak vindt dat je niet leuk bent om mee om te gaan. Die gedachte helpt echter niemand. Probeer hulp te vragen, bel een vriend of vriendin en ga in contact.
♥ Slaapproblemen
Na een nacht slecht slapen voel je je meestal erg belabberd en extra kwetsbaar. Vermoeidheid en op den duur uitputting heeft een negatieve invloed op je stemming, je energieniveau en je functioneren. Een depressie zelf kan op den duur ook zorgen voor slaapproblemen, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Praat hierover met je hulpverlener om te kijken wat je kan doen om je slaappatroon te verbeteren. Soms is een eenvoudige verandering in je avondroutine al voldoende en soms kan slaapmedicatie (tijdelijk) hulp bieden.
♥ Betekenis missen
Voor de meeste mensen is het belangrijk om op op de een of andere manier van betekenis te zijn in het leven. Of dit nu door middel is van werk, in relaties, door het helpen van anderen, door te leren, creatief of spiritueel te zijn, het gevoel hebben om ”nuttig” te zijn maakt mensen blij. Als je je echter verloren voelt in bijvoorbeeld je werk of op andere gebieden in je leven, heb je meer kans depressief te worden. Zie dit als een teken dat je verandering nodig hebt en bekijk op welke manier je je leven zin kunt geven.
♥ Innerlijke criticus
Veel mensen zijn enorm kritisch naar zichzelf, zonder zich daar bewust van te zijn. Ga bij jezelf eens na wat je op een dag allemaal tegen jezelf zegt en of je deze dingen ook tegen een vriend, partner of je ouders zou zeggen. Waarschijnlijk zou je dan nog maar weinig mensen in je omgeving over houden. Zo streng voor jezelf zijn zorgt ervoor dat je somber wordt, want je kunt nooit aan je eigen hoge eisen voldoen. Compassie hebben voor jezelf kan daarentegen ervoor zorgen dat je een stuk beter in je vel gaat zitten. Therapie kan je helpen om om te leren gaan met je innerlijke kritische stem en om deze te verminderen.
♥ Weinig beweging
In beweging blijven is enorm belangrijk om een depressie tegen te gaan. Je hoeft niet extreem veel en dagelijks te sporten, maar een paar keer weer hardlopen of in ieder geval al een stuk wandelen maakt al een hoop verschil. Ga wat vaker met de fiets in plaats van de bus, ook dit doet je lichaam en daarmee je geest goed.
♥ Geen buitenlucht
Veel mensen zitten het grootste deel van de dag binnen achter hun laptop. Als je depressief bent is dit heel verleidelijk: je blijft in bed liggen, kijkt wat series en komt alleen buiten voor de hoognodige boodschappen. Uit veel onderzoeken blijkt echter dat het in de natuur zijn goed werkt tegen depressie. In behandelingen wordt ook steeds vaker natuur verwerkt, bijvoorbeeld door middel van mindfulness of tuintherapie.
♥ Veel werk, weinig spelen
Mensen die altijd op hun werk gericht zijn en dit op nummer 1 zetten, hebben meer kans om depressief te worden dan mensen die zo af en toe van zichzelf ook eens mogen spelen. Volwassen zijn betekent immers niet dat je nooit meer leuke dingen mag doen en altijd maar serieus moet zijn. Probeer in je dagelijks leven iets leuks in te plannen waaraan je plezier beleeft zoals een kind dat zou doen. Dat kan een leuk spelletje zijn, maar ook simpelweg op de bank liggen en een grappige film kijken.
♥ Hormonen
Ook een disbalans in bepaalde hormonen, bijvoorbeeld oestrogeen, kan leiden tot depressie. Mocht je bijvoorbeeld last hebben van extreem sombere gevoelens tijdens je menstruatie, dan is het goed om hier eens mee naar de huisarts te gaan. Mocht dit inderdaad een hormonaal probleem zijn, dan kan hier vaak door middel van medicatie iets aan gedaan worden.
♥ Slechte voeding
Depressieve klachten kunnen ook afkomstig zijn van een ongezond eetpatroon. Ieder lichaam heeft nu eenmaal bepaalde voedingsstoffen nodig en een tekort daaraan zorgt al gauw voor een futloos en moe gevoel, somberheid en uiteindelijk depressiviteit. Als je hier last van hebt en twijfelt of het misschien ligt aan je eetpatroon, dan is het goed om eens bloed te laten prikken om te zien of je wellicht tekorten hebt van bepaalde voedingsstoffen.
♥ Niet voelen
De emoties die we voelen zijn er om gevoeld en doorleefd te worden, alleen op die manier zullen ze uiteindelijk verminderen en zijn ze ook te verdragen. Veel mensen hebben echter een oordeel over de emoties: ”het is stom dat ik me zo voel, het slaat nergens op, ik heb geen recht om me zo te voelen, et cetera.” Het liefst stoppen we deze gevoelens weg en mogen ze er niet zijn terwijl we hier uiteindelijk alleen maar depressief van worden. Door lief voor jezelf te zijn en te voelen wat er is, valt er vaak een enorme last van je schouders af en voel je je al vrij snel een stuk beter.
Herken jij hier iets in en wat doe je eraan?
Geef een reactie