Let op je gedachten,
want je gedachten
worden je woorden.
Let op je woorden,
want je woorden
worden je daden.
Let op je daden,
want je daden
worden je gewoontes.
Let op je gewoontes,
want je gewoontes
vormen je karakter.
Let op je karakter,
want je karakter
bepaalt je bestemming!
Niet lang geleden vertelde een man in een dienst over machteloosheid. Je machteloos voelen over de situatie waar je in zit. Het voelt alsof je geen controle meer hebt over je gedrag, je wilt het niet doen maar toch doe je het. Dit komt vanuit jezelf.
Soms krijg je het gevoel dat je niet gezien wordt door anderen. Dit kan voort komen uit het gedrag van anderen. Maar dat jij het zo voelt kan komen door slechte kaarten die jij hebt meegekregen in je opvoeding en ontwikkeling.
Op je levenspad krijg je diverse kaarten die jou maken tot de mens die jij bent. Je kunt goede kaarten krijgen van je ouders zoals liefde of veiligheid. Ook leer je dat je fouten mag maken en dat betrouwbaarheid heel erg belangrijk is. Ook krijgen mensen helaas te maken met slechte kaarten. Je krijgt weinig liefde van huis mee, of je voelt je onveilig thuis of bij anderen. Deze goede en slechte kaarten kunnen er o.a. voor zorgen hoe jij op bepaalde dingen reageert of hoe jij nadenkt over jezelf qua uiterlijk en lichaamsbeleving.
God wil je helper zijn. Probeer niet vaak stil te staan bij alle slechte kaarten die jij hebt gekregen zonder dat je er om vroeg. God heeft een plan met jou. Misschien kan jij doordat je nooit je ergens veilig hebt gevoeld, jouw kwaliteiten gebruiken voor de toekomst door er juist sterker uit te komen. Vraag God om hulp. Hij wil jou hierbij helpen.
Loslaten is niet dat ik mijzelf afsluit, het is het besef dat ik een ander niet kan beheersen. Loslaten is niet alles aanpassen aan mijn wensen, maar iedere dag te nemen zoals die komt en ieder moment te koesteren.
Als je een stap in herstel wilt zetten, moet je de neiging tot ontkennen onder ogen komen en toegeven dat we onze pijn en problemen bij voorkeur ontkennen.
God vertelt ons: ‘U kunt een wond niet genezen door te doen alsof hij er niet is! Wil je God ruimte geven om je door je angsten heen te leiden en jou te helpen? God wil je moed geven om je angsten onder ogen te zien en vol te kunnen houden. Moed is: vooruit gaan ondanks al je angst. Er is geen moed nodig om iets te doen, waarvoor je niet bang bent.’
Ben jij wel eens boos op God? Boos dat jij een eetstoornis hebt, en waarom het jou overkomt? Om je gerust te stellen: je bent niet de enige die hiermee kampt. Want we worden allemaal wel eens boos. Paulus gebruikt hier een gedachte uit Psalm 4:5. Hij zegt ons dat boosheid op zichzelf niet zondig hoeft te zijn, maar dat wij moeten oppassen dat wij die boosheid niet op een zondige manier gaan uiten. Boosheid is een emotie, die God ons gegeven heeft. Probeer dit op een gezonde manier te uiten. Probeer eens als jij boosheid voelt op God, op jezelf, op je vriendin of omdat jij die calorierijke avondmaaltijd moet eten, eens rust te zoeken bij God. Hij wil je helpen om door die angst te gaan.
“wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de HEER, je God, staat je bij.” JOZUA 1:9.
Maar misschien voel je je ook wel schuldig tegenover God door je eetstoornis. Probeer je te realiseren dat geloof en eetstoornis geen twee aparte werelden van elkaar zijn. Je geloof van binnen, en geloven dat jij geliefd bent door hem, en dat hij jou kan leiden, is ook een soort van loslaten van controle en regie. En dat is ook precies waar een eetstoornis over gaat.
Zit jij ook veel met dit soort vragen en situaties wat hierboven staat? Zondag 14 oktober om 19.00 uur is er een themachat ‘God en mijn eetstoornis’ .
Geef een reactie