Een eetstoornis gaat niet alleen maar over eten, sterker nog, het gaat nauwelijks over eten. De werkelijke problemen zitten veel dieper. Mensen vragen mij weleens of ik mezelf vroeger dik vond. Nee, dat vond ik niet. Ik was zelfs één van de dunste meisjes van de klas. Ik vond het helemaal niet nodig om af te vallen en ik kon klasgenoten die praatten over een dieet ook helemaal niet begrijpen. Ik was vrij weinig bezig met mijn uiterlijk en ik hoefde ook helemaal niet op een model te lijken. Ik had daar niets mee. En toch ging ik minder eten, toch ging ik mijn best doen om af te vallen. Maar waarom?
Als je wilt genezen van je eetstoornis is het belangrijk om uit te zoeken wat er achter jouw eetstoornis zit. Wat is de reden dat je deze eetstoornis hebt ontwikkeld en wat is de reden dat je hem in stand houdt? Natuurlijk is er nooit één reden aan te wijzen waarom je ooit een eetstoornis hebt ontwikkeld, (een deel is immers zelfs genetisch aangelegd) maar je kunt wel zoeken naar mogelijke oorzaken. Als je namelijk weet wat de mogelijke oorzaken zijn, dan kan je er ook veel beter aan werken.
Als ik naar mijzelf kijk, dan kan ik zo een aantal oorzaken opnoemen, waaronder dat ik bang was voor de toekomst en dat ik me eenzaam en ongelukkig voelde maar niet wist hoe dit te uiten. Toen ik die twee oorzaken wist kon ik verder na gaan denken over waarom ik bang was voor de toekomst en waarom ik me eenzaam en ongelukkig voelde. Ook kon ik meer gaan nadenken over wat ik wilde bereiken met afvallen. Dit alles vraagt echter wel om volstrekte eerlijkheid, wat vaak een hoop schaamte met zich meebrengt.
Ook ik heb me kapot geschaamd bij de therapeut waar ik toentertijd gesprekken mee had. Ik schaamde me voor mijn gevoelens, mijn verlangens, mijn angsten. Het was zoveel. Maar door alles op te schrijven, mee te nemen en toch met haar te bespreken, kon ik veel dingen verwerken en kon ik gaan uitvogelen hoe constructief om te gaan met al die gevoelens, verlangens en angsten. Hier is veel tijd en doorzettingsvermogen voor nodig en het doet pijn. Tegelijkertijd voelt het ook goed, want in plaats van dat er negatieve aandacht is voor de buitenkant, mijn eetpatroon of mijn gewicht, is er positieve aandacht voor waar het werkelijk om gaat.
Vrijdag 2 mei is er weer een Proud2Meet in Leiden. Het thema van deze Proud2Meet is ‘Wat zit er achter je eetstoornis?’. Je bent vanaf 13:00 uur van harte welkom. Wil je weten wie er nog meer gaat of wil je afspreken om met iemand samen te gaan, kijk dan in dit forumtopic.
Weet jij wat er achter jouw eetstoornis zit?
Geef een reactie