Ik ben in 2014 opgenomen in het UZ (universitair ziekenhuis) in Gent. Ik had al heel wat opnames achter de rug, zowel in Nederland als in België. Ik kreeg na mijn aanmelding al een paar dagen later een uitnodiging om op intake te komen. De intake zelf was erg fijn, geen onnodige dingen zoals ik gewend was, alleen een gesprek over hoe het nu ging en daarna vertelde zij mij hoe het ongeveer in zijn werk ging in het UZ Gent. Na datzelfde gesprek heb ik mij op de wachtlijst laten zetten en 2 weken later werd ik al gebeld dat ik kon komen.
Dienst psychiatrie waar afdeling eetstoornissen zich bevindt samen met afdeling angst en stemmingswisselingen en kinderpsychiatrie ligt op het terrein van het UZ Gent, in het centrum van Gent. Het ziet er van buiten niet zo modern uit, maar het is een tijdje geleden gerenoveerd vanbinnen, dus het ziet er erg nieuw uit allemaal. Er zijn 2 persoons kamers en tegen betaling kun je een 1 persoons kamer krijgen. De kamer vond ik erg luxe vergeleken wat ik in andere klinieken had gezien, je eigen badkamer, eigen tv, eigen radio, en elke dag kwam de kuisvrouw de kamers kuisen. Er is een lange gang met alle kamers, en aan het eind van de gang is een grote ruimte waar iedereen eet, waar de keuken is en er staan ook een paar banken. Verder is er ook nog een tv kamer, waar soms ook therapie sessies worden gegeven. Er is een terras, dat aan een grote tuin grenst.
De Therapie die je in het UZ krijgt zijn: PMT, Creatieve therapie, Ergo Therapie, weekendbespreking, weekdoelen, psychotherapie (o.l.v. een psychologe, de soort psychotherapie die je krijgt verschilt elke keer, en ook of je in fase 1 of 2 zit), exposure (fase 2) en kooktherapie (fase 2). Het is ook mogelijk om individuele therapie aan te vragen.
Er zijn 3 fases. Fase 1 (in deze fase start je), fase 2, en fase 3 (ontslagfase). Als je opgenomen wordt, is dat op een woensdag. Woensdag t/m zondag heb je nog geen therapie, je moet wel bij de eetmomenten aanwezig zijn. Dit is vooral omdat de meeste die in opname komen een moeilijke tijd hebben gehad daarvoor, en deze dagen een beetje tot rust kunnen komen. Deze fase wordt ook wel fase 0 genoemd. Op maandag begin je dan met het therapie programma en begin je in fase 1. In fase 1 is het voornamelijk de bedoeling om je plateau op te bouwen.
Je hebt max. 9 weken de tijd om je plateau op te bouwen, na elke 3 weken word besproken of je over mag naar fase 2, de voorwaarden om over te gaan naar fase 2 zijn wel dat je heel je plateau op moet eten, als je aan moet komen moet je boven je start gewicht zitten, en in geval van compensatie gedrag moet dat ook afgenomen zijn.
In fase 2 ga je meer therapie krijgen als in fase 1, en ga je de problemen echt aanpakken. Je krijgt ook meer therapie, zoals kooktherapie, hier ga je meer uitdagende gerechten koken die je na afloop met de groep gaat eten, exposure, dan moet je ipv. je middag tussendoortje op dinsdag een andere, uitdagend tussendoortje kopen voor jezelf, dat kan bijvoorbeeld ook portie bepaling zijn, eten uit een zak chips en weten wanneer je moet stoppen, of het eten van eetbui voedsel, en je krijgt PMT in het zwembad van het revalidatie centrum.
Ook in deze fase word je om de 3 weken besproken of je verder mag naar fase 3. Fase 2 mag je max. 9 weken doen, maar er zijn uitzonderingen die het langer doen dan 9 weken. In fase 3 wordt op voorhand besproken of je het 3 of 6 weken gaat doen. In fase 3 doe je eigenlijk nog alle therapie mee met fase 2, alleen mag je meer thuis zijn dan in fase 2. Je hebt 1x per week een gesprek met je psychologe en met de dokter. En meestal ook met je I.B. (individuele begeleider), dat is iemand van de verpleging die jou wat extra opvolgt, en waarmee je ook gesprekjes hebt. Soms kun je een time-in krijgen, dit betekent dat je voor een tijdje niet mee mag doen met therapie, dit gebeurt als ze denken dat het je even allemaal te veel is of als ze je even willen laten nadenken over dingen, of je bv. nog wel verder wilt met je behandeling.
De uitgangsregelingen in het UZ zijn heel wat korter als in de meeste andere klinieken. Het eerste weekend dat je er bent mag je niet op weekend, alleen met je bezoek mag je naar buiten tijdens het bezoekuur in de middag. Als je in fase 1 zit, mag je op weekend van zaterdag kwart na 2 tot zondag kwart voor 12. En op woensdag mag je met je bezoek weg van kwart na 2 tot half 6. In fase 1 mag je alleen op deze tijden de afdeling verlaten, met bezoek. In fase 2 en 3 mag je op weekend van vrijdag 5 uur tot zondag kwart voor 12, je moet daar s’ middags warm eten en om kwart na 2 mag je weer weg tot 9 uur ‘s avonds en op woensdag mag je weg van kwart na 2 tot 9 uur ‘s avonds. In fase 3 mag je dinsdag middag naar buiten van 1 tot half 6 en je mag op ‘midweek’ van woensdag kwart na 2 tot donderdag kwart voor 12. In fase 2 en 3 mag je door de weeks ook even naar buiten van 5 tot 6. Wel mag je de tuin in wanneer je wilt. Op maandag, woensdag en vrijdag is er een bezoekuur van 7 tot 9, en als je in fase 2 en 3 zit, mag je op deze uren ook naar buiten.
In het UZ zijn 6 eetmomenten. Bij elke maaltijd krijg je een plateau met eten. Je krijgt bij je ontbijt een yoghurtje erbij voor om 10 uur, bij de warme maaltijd ‘s middags krijg je een koek er bij, en bij de broodmaaltijd ‘s avonds krijg je er een stuk fruit bij, het is de bedoeling dat je die na het eten in de koelkast legt onder jou naam, en als het 10 – 15 – 21 uur is, mag je deze pakken als tussendoortje.
Bij de warme maaltijd krijg je 2 dingen, het is dan de bedoeling dat je er één kiest als dessert, en de ander als tussendoortje. Iedereen krijgt hetzelfde plateau (behalve als je vegetarisch bent natuurlijk), maar soms wordt er besloten om nutri’s te drinken bij je tussendoortje en je kunt aan de diëtiste vragen of je er bijvoorbeeld een pakje melk op je plateau mag. Fase 1, 2 en 3 eten met z’n alle samen in de leefruimte, daar staan 4 tafels, de eerste 2 zijn voor fase 1 en de laatste 2 voor fase 2 en 3. Soms wordt er voor iemand besloten om op de kamer te eten.
Na het eten heb je ‘buddy’ overleg, dan verteld iedereen aan de tafel, dat is het moment dat er eigenlijk over het eten gepraat word, wat er nog moeilijk en wat al beter, bij dat moment mogen andere elkaar ook aanspreken op bv. het eetgedrag van een ander, dit mag niet gezegt worden tijdens de maaltijd zelf. Ik heb de opname in het UZ zelf wel als een fijne opname ervaren. Het is heel erg individueel gericht en dat vond ik erg fijn.
Alleen de momenten dat je van het terrein af mocht, en dat je op weekend mocht waren erg kort, vooral omdat ik in Nederland woon waren sommige momenten dat je naar huis mocht niet haalbaar. Ook het eten was erg ‘ziekenhuis achtig’, niet veel variatie en er zat weinig uitdaging in. Ik weet niet of het echt nut heeft om te vertellen hoe ik uit deze opname gekomen ben, aangezien dit voor iedereen anders is. De aanpak is in het algemeen niet zo streng, bij de één helpt dat en de ander heeft een strengere aanpak nodig.
Geef een reactie