Op reis en persoonlijke ontwikkeling

Als klein meisje kon ik al uren door een atlas bladeren en naar landkaarten kijken. Zo lang ik me kan herinneren houd ik van vreemde landen, culturen en het liefste wat ik doe, is eropuit gaan: lange vakanties naar verre landen of slechts een middag naar een leuke stad. Reizen is mijn grootste passie en ik moet toegeven dat ik al veel van de wereld gezien heb. Op dit moment werk ik voor een aantal maanden in Frankrijk als serveerster. Van deze ervaring en ook mijn vorige reizen, zowel lang als kort, heb ik veel geleerd en ben ik op de een of andere manier gegroeid.

Deze reis in het bijzonder, omdat ik hier écht van mijn eetstoornis af ben gekomen, waar ik achteraf al ongeveer een jaar last van heb gehad. Daarnaast ben ik volwassener, zelfstandiger, rustiger en vrolijker geworden. Ik blijf aan mezelf werken en voel me al met al heel gelukkig! In deze blog wil ik, naar aanleiding van mijn eigen ervaringen, delen wat reizen mij heeft geleerd.

• Zelfstandig zijn en voor jezelf zorgen
Als je alleen op reis bent, moet je voor jezelf leren zorgen. Daar komt meer bij kijken dan je denkt! Doordat ik, zeker in het begin, het eng vond om goed en voldoende te eten, was ik nog weleens erg moe, chagrijnig en had ik het helemaal niet naar mijn zin. Gestresst ging ik naar mijn werk en vroeg me de hele tijd af waarom iedereen wel zo hard kon werken en ik niet. Toen ik op een hele drukke avond in het restaurant echt niet lekker was geworden, besefte ik toch wel dat ik meer moest eten. Straks moest ik nog naar huis! In de horeca werken en in een ander land je draai vinden kost gewoon veel energie.

Daarnaast houd ik van sport en erop uitgaan. Zeker als je (lichamelijk) hard werkt en nog aan het herstellen bent, is rust nemen toch erg belangrijk. Hoewel dat eerst erg moeilijk voor me was, vond ik het uiteindelijk toch een stuk prettiger om mijn vrije middagen op de bank door te brengen en lekker uit te slapen! In de weekenden of op rustige dagen gaan we er gewoon leuke dingen doen! Je kan immers niet alles, hoe graag je het ook wilt.

Wat minder met een eetstoornis te maken heeft, maar ook niet onbelangrijk is, is het vervoer en verblijf. Waar je ook naartoe gaat en wat je gaat doen, je moet ergens slapen en je moet er komen. Het is natuurlijk belangrijk dat dit goed geregeld is. Daarnaast is het goed om te zorgen dat je altijd genoeg eten, drinken, water, geld en schone kleren bij je hebt, maar natuurlijk weer niet teveel. Always travel as light as possible. Omdat ik al vaker op reis ben geweest, wist ik ongeveer wel hoe ik dit moest regelen. Als je voor het eerst weggaat, kan dit natuurlijk lastig zijn. Goed voor jezelf zorgen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is erg belangrijk. Alleen op reis gaan biedt de mogelijkheid dit te oefenen.

• Flexibel zijn
Niets loopt zoals gepland en zeker niet als je op reis bent. Je weet niet wat je ´s avonds gaat eten, is het hotel wat je geboekt had opeens vol of mis je je trein. Natuurlijk kunnen er spontaan leuke dingen gebeuren, zoals een oud stadje of een schattig familierestaurantje ontdekken. Misschien ontmoet je wel een nieuwe beste vriend(in) terwijl je in de rij staat bij de lokale VVV. Onverwachte dingen gebeuren iedere dag en dat maakt een vakantie speciaal!

Als je een eetstoornis hebt (gehad), kun je nogal graag de controle vast willen houden, maar dit is natuurlijk lastig op reis. Ik heb hier geleerd de controle weer een beetje los te laten. Op het begin merkte ik dat ik mijn werkdagen erg plande en al vooraf bedacht wat ik ging eten en wat ik ging doen. Dit zorgde voor een beetje houvast. Achteraf werkte dit niet en is dit ook helemaal niet leuk. Toen ik meer energie kreeg, beter at en een beetje gewend was hier, stelde ik me flexibeler op. Meer in het ‘nu’ leven en gewoon genieten van de kleine dingen die gebeuren in plaats van de hele tijd aan het plannen zijn  De zon die schijnt, leuke gasten, fooi krijgen, nieuwe vrienden maken en beter Frans leren spreken bijvoorbeeld!

• Vrijheid en keuzes
Vakantie biedt mogelijkheden! Wat ga je doen, wat wil je zien en welke souvenirs neem je mee naar huis? Hoe wil je slapen: low budget in een jeugdhostel, bij een gastgezin of in een luxe hotel? Ga je iedere dag uiteten of kook je liever zelf? Mogelijkheden betekent echter dat je zelf keuzes moet maken. Als je met je ouders op vakantie gaat, nemen zij die beslissing. Nu moet je dit zelf doen.

Voor mij was dit niet zo heel moeilijk, maar ik kreeg er wel mee te maken. Het huisje waarin in slaap was al geregeld, maar ik moet voor mijn eigen eten zorgen. Daarnaast plan ik mijn vrije tijd helemaal zelf. In de weekenden doen we boodschappen en als we iets tekort komen, fietsen we even naar de supermarkt of halen we een stokbrood uit het campingwinkeltje. Uiteten gaan we niet vaak, want dat is duur en houden we allebei niet heel erg van. We gaan liever rondtoeren door de omgeving en zelf de toerist uithangen!
Ik vind het nu vooral fijn dat ik zoveel mogelijkheden en vrijheid heb. Ik hoef niet meer iedere keer aan mijn ouders te vragen wat ik wel en niet mag en wat we gaan eten. Dat bepaal ik lekker zelf  Ik weet nu ongeveer wat kan en wat te gek is. Natuurlijk geef ik weleens teveel uit en gaat het een keertje mis, maar hier leer ik alleen maar van!

• Andere (eet)gewoontes en culturen
Dit sluit aan bij flexibel zijn. In andere landen hebben mensen andere gewoontes. Rond de Middellandse Zee eet men bijvoorbeeld maar drie keer op een dag en veel later. In een aantal Aziatische landen is het gewoonlijk te boeren na het eten en in Frankrijk geven vrienden elkaar twee zoenen als ze elkaar zien. Of en hoeveel fooi geven in een restaurant is in ieder land weer anders (in Japan zelfs onbeleefd!). Deze verschillen kunnen heel verwarrend en eng zijn, maar als je ervoor openstaat, kun je er heel veel van leren. Van mijn Italiaanse vrienden heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe je lekkere pizza maakt en altijd maar zo gehaast zijn en je er niet vrolijker op maakt!

Daarnaast leer je (of moet je) andere dingen eten die je door je eetstoornis misschien niet durfde te eten. Dit kan je een beetje helpen over die angst heen te komen en een kleine stap zijn in de richting van genezing.

Wat ik erg lastig vond, is dat het eten in Frankrijk toch best wel anders is dan in Nederland. Normaal ‘Nederlands’ brood kennen ze bijvoorbeeld niet. Hier eten ze ook drie keer op een dag: een klein ontbijt en twee (grote!) maaltijden, compleet met wijn, voorgerecht, hoofdgerecht en een toetje. Dan tafelen ze ook echt heel lang! Wel heel gezellig natuurlijk. Stokbrood eten ze trouwens tijdens de maaltijd erbij. (Dat vond ik erg grappig, ik vroeg me al af wanneer ze dan die baguettes aten.) Croissantjes zijn alleen voor zondagochtend, bij een uitgebreid ontbijt.

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat het erg verwarrend is als je je eetgewoontes om moet gooien als je aan het herstellen bent. Vaak lag (en soms nog steeds) ik te piekeren of ik niet aan zou komen of juist af zou vallen van dit eten. Nu maakt het me eigenlijk niet zoveel meer uit. Ik eet als ik honger heb en dan gewoon waar ik zin in heb. Nieuw eten leren kennen is eigenlijk juist heel leuk! Ik heb gemerkt dat ik wel een beetje aangekomen ben, maar echt maar een klein beetje en dat ik me nu lichamelijk en geestelijk veel sterker voel. Ik vind mezelf eigenlijk mooier nu ik niet meer zo mager ben!

• Nieuwe mensen ontmoeten
Een andere omgeving biedt de kans nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken. Een kort gesprek met een oude vrouw die toevallig naast je zit in de bus kan al heel gezellig zijn! De wereld zit vol met interessante mensen. Een vriendin van mij heeft zelfs de liefde van haar leven gevonden toen ze een jaar in Amerika zat!

Ik deel samen een huisje met een supergezellig meisje en we zijn nu al hele goede vriendinnen geworden! We helpen elkaar als het even tegen zit en we kunnen ook echt heel hard lachen! Als we allebei weer thuis zijn, willen we zelfs samen weer een keer op vakantie. Alleen daarom ben ik al blij dat ik naar Frankrijk ben gegaan.

• Nieuwe ervaringen en persoonlijke ontwikkeling
Doordat je van alles meemaakt, nieuwe mensen, culturen en plaatsen leert kennen, leer je ontzettend veel. Dit klinkt waarschijnlijk heel zweverig, maar deze ervaringen laten je nadenken over je eigen leven en wat jij belangrijk vindt. Zoals ik zei, van iedere reis heb ik wel iets geleerd wat me bij is gebleven en waardoor ik persoonlijk ben gegroeid.

Het is natuurlijk een grote stap om alleen op reis te gaan en zeker als je niet lekker in je vel zit. Het kan je echter heel erg goed doen! Het heeft mij in ieder geval heel goed gedaan.

Fotografie: Poolie

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

2 reacties op “Op reis en persoonlijke ontwikkeling”

  1. Super leuk om te lezen!

  2. Leuke blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *