Op de troon: topsport en anorexia

Wielrenster Marianne Vos uit Meeuwen zat in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen dicht tegen anorexia aan. De olympisch kampioene en wereldkampioene onthult dit in haar biografie ‘Op de troon’ die gisteren gepresenteerd werd. Haar biografie gaat vooral over de vrouw achter de wielrenster.

Bij omroep Brabant werd Marianne hierover geinterviewd. Onderstaand kan je het interview terugkijken.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

30 reacties op “Op de troon: topsport en anorexia”

 1. Neeeee zij mag geen anorexia hebben!
  Ze is zo’n mooie vrouw en ze moet nog goed kunnen presteren en dat kan niet met anorexia/ondergewicht! Althans, het is niet goed voor je lichaam.

  Meisje, zorg alsjeblieft goed voor jezelf!

 2. Fijn dat het nu weer beter gaat met haar!!

 3. Elke keer weer schrik ik als die sterke, krachtige, topmensen ook maar mensen blijken te zijn en ook hun zwaktes hebben. Ik hoop echt dat het ok√© met haar blijft gaan, want ze is zo’n mooie fietster!

 4. Maar is dit anorexia, zoals zij het beschrijft. Het is vooral voor de sport, om zo licht, maar toch zo sterk mogelijk te zijn om voor een zo optimaal mogelijke kans tot overwinning te komen en daarin alles ‘uitproberen’.
  Daarin kun je natuurlijk te ver gaan en dat heeft zij dus bijna of zelfs al gedaan, maar ik vind het meer op en top topsport beoefenen en daarin alles uitproberen op fysiek gebied.
  Zoals je bij sommige sporten voordat je op de weegschaal gaat, alles gaat uitzweten, niet gaat drinken en eten een dag, zodat je mee mag doen met een bepaalde gewichtsklasse maar je eigenlijk dus zwaarder en sterker bent.
  Die mensen peigeren zichzelf ook af daarvoor, om zich vervolgens na het wegen goed vol te proppen met energie voor de wedstrijd,
  maar ik vind het geen eetprobleem dan.

 5. bij haar had ik zoiets nooit verwacht.
  ze komt echt als een hele sterke vrouw over. Toch heb ik nu (nog meer) respect voor haar!
  ze heeft al haar medailles absoluut verdiend!
  maar ik vraag me 1 ding af: ik haal hier een beetje uit dat, wanneer je heeeel weinig weegt, je anorexia hebt. Is dat altijd het geval? Is het in de sportwereld niet de druk van anderen?

 6. Ik vind het echt erg voor haar, maar ik vind behoorlijk dun zijn niet hetzelfde als bijna anorexia.

 7. Dat laatste vraag ik me ook af. Dan hebben er zo veel mensen anorexia. Anorexia zit in je hoofd, niet ‘in’ je lichaam. Het is alleen een symptoon.
  In het filmpje komt het geestelijke niet naar voren, misschien in het boek wel? Ben wel benieuwd eigenlijk.

 8. humm ik vind het toch een ‘ raar’ verhaal. Omdat ze nog maar 50 kg woog had ze anorexia? En ik vind dat ze er best laconiek overdoet ” ff 5 -6 kg aankomen” …

 9. @m ik denk wel dat ze anorexia had hoor. topsport is dan de oorzaak. het boek ‘de onvrije oefening’ gaat ook over topsport, en er wordt zo op je gewicht gelet dat ze daardoor eetproblemen krijgen..

 10. Ze verteld ook over de controle over wat ze at en haar gewicht, over te veel willen trainen.

  Ik denk dat die prestratiedrang en de druk die topsport met zich meebrengt er zeker wel kan zorgen dat je een eetstoornis ontwikkeld.
  Sowieso vind ik dat topsporters vaak behoorlijk obsessief bezig zijn met voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *