Nachtelijk eten is eetstoornis?

Zou het kunnen dat je een eetstoornis hebt zonder dat je je daar bewust van bent? Het wordt “Nachtelijke Eetbuistoornis”genoemd oftewel “Night Eating Syndrome” en 1 tot 2 % van de mensen zou hier aan lijden.

De symptomen zijn onder andere:
-na het avondeten nog meer dan 25% van je totale dagelijkse voedselbehoefte eten.
-een onbedwingbare drang hebben om ‘s avonds te eten (soms zelfs ‘s nachts wakker worden om hier aan toe te geven)
-eten gebruiken als “slaapmiddel”. De overtuiging hebben dat je niet kan slapen als je niet eerst nog flink eet.

De mensen die aan deze “stoornis” lijden, zijn zich bewust van deze enorme drang om ‘s avonds nog veel te eten maar vinden het ongelooflijk moeilijk het te laten. Gevolg hiervan is dat ze behoorlijk in gewicht toenemen en vaak ‘s morgens geen trek meer hebben in ontbijt (ook wel morning anorexia genoemd)

Het lastige hiervan is dat een specifieke oorzaak niet bekend is. Veelal spelen verschillende factoren een rol. Zo lijken emoties en stress een belangrijke veroorzaker te zijn. Om de spanning te verlichten grijpt deze groep vaak naar eten en tegen de tijd dat de situatie weer rustiger is, is hun lichaam al zo gewend aan het nachtelijk eten dat het moeilijk is dit gedrag te veranderen. Ook depressieve gevoelens werken deze “eetbuien” in de hand aangezien de donkere gevoelens vaak toenemen naarmate de avond vordert. Om zich wat beter te voelen volgt dan een duik in de koelkast. Als laatste spelen ook de afname hormonen een rol en dan met name melatonine en leptine. Deze laatste zorgt voor trek in voedsel en als het hormoongehalte te laag is, stijgt de trek.

De behandeling van deze nachtelijke eetbuistoornis kan lastig zijn omdat eerst gekeken moet worden of een depressie of stress de veroorzaker is van dit gedrag. En indien dat zo is, moet deze eerst behandeld worden. Medicatie en psychotherapie wordt ook wel ingezet als mogelijke oplossing, echter deze hebben een wisselend succes.

Belangrijkste blijkt toch de gang naar de huisarts als eenmaal aan het licht komt dat het hier gaat om abnormaal eetgedrag en de persoon in kwestie er nadelige gevolgen van ondervindt. Dit geldt in principe voor alle eetstoonissen en dus ook voor deze mogelijk nieuwe variant…..

Heb jij de neiging om na de avondmaaltijd nog veel te eten?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

52 reacties op “Nachtelijk eten is eetstoornis?”

 1. Ik heb dit gehad, maar dat was onder invloed van te zware slaapmedicatie, waardoor ik snachts ging denken dat ik niet kon slapen als me buik niet vol is.
  Nu heb ik lichtere slaapmedicatie en is het probleem dus ook verholpen.

  x

 2. oh ik herken wel dat ik midden in de nacht me bedenk dat ik echt eerst nog iets moet eten en ik anders echt niet kan slapen.. geen idee of dat echt zo is of dat ik mezelf dat heb wijs gemaakt 😉

 3. Als ik wakker wordt denk ik ook dat ik eerst iets moet eten voor ik kan slapen en als ik ‘s avonds niet zo veel heb gegeten en ik kan niet slapen geef ik dat ook gelijk de schuld 😉

 4. Het zou ook opgestapelde spanning van de dag zelf zijn die ze kwijt willen raken door te eten.. Omdat eten ze ontspanning geeft.. En dat heeft zich ontwikkelt in een sterke drang naar eten waardoor het doel van ontspannen verdwijnt en ze er onbewust in doorslaan..?

 5. Ik eet ‘s avonds ook altijd veel. Ik eet overdag vaak weinig, dus haal ik het ‘s avonds in

 6. Gek genoeg wel ja. Meestal na de lunch
  Maar ik kan het gewoon in bedwang houden =)
  Soms vind ik het ook lastig om ‘s avonds nog te eten, maar doe het wel want het staat op mijn lijst.

 7. 😮 dat heb ik ook wist niet dat het zo slecht was.. ik kan het ook echt niet laten snachts nog te eten… ik probeer het wel vaak maar lukt gewoon niet en eet ik hele dag zo’n beetje niet…

 8. Ik heb er ooit eens mee te maken gehad toen ik in de kliniek een kamer deelde met een meisje en morgens de schuld kreeg van haar leeggegeten snoep trommel. Ik sliep toentertijd een half uur per nacht, dus ik heb haar zien eten. Wel heel triest dat diegene dat zelf niet meer wist…

 9. OMG dat heb ik,maar zelf heb ik BN en dan heb ik echte eetbuien,maar die ontstaan meer in de avond en in de nacht

 10. geen trek meer hebben in ontbijt (ook wel morning anorexia genoemd)

  JA HOOR
  Sorry niks tegen dit artikel maar die naam vind ik echt absurd gaar XD morning anorexia????
  …….

 11. Ik heb dit ook. Het is heel erg.. Om het uur wordt ik wakker met de gedachte dat ik iets moet eten terwijl ik overdag bijna niks eet. Ik moet het van mezelf die nacht dan inhalen? Hoe kan ik hier vanaf komen? Alleen door psychologen?? Want die heb ik namelijk al een gehad en dat hielp niet echt…

 12. Ik heb hier ook last van.
  Het komt ook doordat ik nog een eetschema volg om aan te komen. Ik heb dit schema zelf opgesteld, na aanleiding wat ik gewend was uit de kliniek. Zo eet ik wel 3 toetjes in de avond en 3 koekjes, fruit etc. Voor ik naar de kliniek ging en voor de es en aankomen had ik hier nooit last van, maar aangzien iedereen hier savonds zoveel bij moest eten is dat ritme bij me blijven hangen.
  Ik eet nu de meeste van mn calorien en de wat zwaardere dingen in de avond, alsof het dan soort van ‘mag’ en overdag eet ik heel gezond. Wat stom dat ik me besef dat dit nu nog steeds zo ingebakken zit…
  Zou er toch graag vanaf willen omdat ik vaak niet kan slapen doordat ik zo vol zit, en ik wel perse alles op schema op willen. Kwestie dus van knop om en overdag meer calorien eten…mja dat brengt dan toch weer soort van onzekerheid en angst met zich mee, van wat als vanaaf….leren loslaten denk ik

 13. Het lijkt wel alsof alles dan weer een naam/een stempeltje opgeplakt moet krijgen..

 14. Ik eet ook veel in de avond…als ik eetbuien heb zijn die ook meestal s’avonds.

  Maar ik heb hele erge slaapproblemen en lig soms zelfs HELE nachten wakker. Ik ben dan heel erg bang om honger te hebben, dus voor de zekerheid eet ik dan veel voor ik ga slapen. Heb ook geen last van mijn maag ofzo,(wat sommige hebben als ze veel eten in de avond) ik eet zo ff 5 boterhammen en nog een appel ofzo in de avond, ik heb er geen last van. (:

  en ja, moddervet ben ik nog niet, dus zie er voor de rest niet zo veel kwaad in. xD

 15. Volgens mij komt dit vaak gewoon omdat je niet genoeg koolhydraten gegeten hebt overdag. 80/10/10!

 16. Woooow
  Herkenbaar.

 17. Nou.. Het is nu omdat ik ongesteld ben.. Dan eet ik eigenlijk heel de dag door om buiten mijn (bijna herstelde) eetstoornis 😐

 18. O ik heb dat ook , ik kan al moeilijk in slaap komen en eet echt overdag niet veel ! Ik kan moeilijk door slikken in verband met een vernauwing en dat doet dan soms zoveel pijn dat ik daarna niet meer wil eten en tja dan heb ik snachts gewoon zin in wat eten en eet dan een broodje of wat toastjes em doe er bijna niks op ! Maar ik word dikker en wil dat eigenlijk niet !!!!Hoe los ik dit op !!!

 19. Elke nacht… Ik word elke nacht 2 a 3 x wakker en sprint dan zonder nadenken naar de kast en pak wat voor handen is en schrok heel veel naar binnen. Het is oncontroleerbaar en voelt als een stoornis. ik heb geen idee wat ik eraan moet doen. Ik eet normaal overdag, sla mijn ontbijt niet over.

  1. Ik heb precies het zelfde!!! Al heel erg lang en ik vind het echt echt echt vervelend en heel erg eng ik ben nu niet dik maar als ik het nu niet stop ben ik binnen de korste keren moddervet en het is zo ongezond en ik slaap zo slecht! Ik kan sochtends echt niet eten want ben zo misselijk.. hoe probeer jij het op te lossen?

  2. Dit kon mijn verhaal zijn, doe precies hetzelfde.

 20. Ik wordt in de ochtend wakker met kaakjes in mijn bed.
  Bord naast mijn bed. Ik maak dus tostie in mijn slaap.
  De keuken een rommel en ik geen honger meer. Ik heb diabetes type 1 dus ik word ook wakker met een suiker waarde van 23.
  Daarbij 10 kilo zwaarder.
  Bewust zorg ik dat ik weinig in huis heb. Drama want ik weet het zelfs niet.
  Overdag eet ik zo weinig mogelijk om het te compenseren.

 21. Zoo herkenbaar. Overdag heb ik totaal de touwtjes in handen maar dan de nacht!! Iedere avond zeg ik tegen mezelf o wee als je eruit gaat. Maar halverwege de nacht zet ik al mijn geloftes opzij en ga ik naar beneden. Bijna op de automatische piloot. Wordt s ochtends wakker en vraag me af ben ik er nou uit geweest vannacht? Nou de lege zakjes en stukken kaas leveren het bewijs. En o wee als mijn man zegt he niet naar beneden gaan he? Nou dan krijgt ie de wind van voren. Dit is echt een probleem van jaren en jaren pff. O wat zou ik graag de oplossing willen weten.

 22. Zo herkenbaar.. ben herstellende van a typische anorexia en al een tijdje in behandeling. Eet nu een voor mij redelijk volwaardige lijst en blijf nu nog wel op een minimaal gezond gewicht maar oh wat ben ik bang om veel aan te komen door dit nachtelijke probleem. Gebruik ook slaapmedicatie en sta 2x op om iets te eten. Heb hierdoor de behoefte overdag te compenseren maar dat is natuurlijk ook niet de bedoelingen. Ga dit in therapie maar eens bespreken als ik er zelf niet uit kom..

 23. Heel herkenbaar deze verhalen.
  Ik heb de diagnose SRED (Sleep Related Eating Disorder) Bij mij gaat het soms nachten goed, maar heel veel nachten ook niet. Ik eet dan altijd alleen slechte dingen. Zoete dingen, zoals koekjes chocola en pindakaas. Ik heb medicatie en therapie gehad, maar helaas werkt niks blijvend.
  Ja steeds verhuizen of op vakantie gaan. Als ik in een vreemde omgeving slaap doe ik het namelijk niet, maar zodra ik gewend ben ga ik uit bed en eten. Soms wel 6 keer in een nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *