Mijn haar en mijn eetstoornis

Een van de gevolgen van een eetstoornis is haaruitval. Vaak begint dit wat onopvallend of merk je het alleen zelf op, maar toch is het een duidelijk teken. Dit teken gaf mijn lichaam ook. Mijn haar is vrij sluik en door mijn eetstoornis, dunde het ook nog eens flink uit. Mijn moeder werd gek van alle haren op de vloer van de badkamer of in het doucheputje en als ik zelf mijn haar borstelde, deed ik dit heel voorzichtig of niet.

Toen ik beter ging eten, herstelde dit niet meteen. Voordat ik weer vol haar had, was ik misschien wel één of anderhalf jaar verder. Langzaam merkte ik toen dat mijn haar minder uitviel. Ook merkte ik dat het wat voller werd en zei mijn thuiskapster dat mijn haar veel dikker werd. Daar was ik heel erg blij mee.

Voor die tijd voelde ik me heel onzeker over mijn haar. Ik had sowieso natuurlijk veel moeite met mijn lichaam, in de tijd dat ik een eetstoornis had. De onzekerheid die er al was over mijn haar, werd nog erger. Mijn haar was futloos en slap en ik vond het niet mooi. Toen ik klaar was met mijn laatste behandeling trakteerde ik mezelf op iets dat die onzekerheid wel even zou verhelpen; hairextensions.

Jarenlang ben ik daar heel blij mee geweest, maar het had ook nadelen. Juist door zoveel met mijn haar bezig te zijn, leerde ik mijn eigen, natuurlijke haar niet accepteren. Ik had moeite om het mooi te leren vinden en zag zelf niet echt dat het dikker was geworden. Zonder de haarstukken was het alsnog een stuk dunner dan met natuurlijk. Pas toen ik minder aan mijn haar ging doen, leerde ik mijn eigen haar accepteren.

Toch was dat voor toen een fijne tussenoplossing. Ik voelde me weer mooi en had al genoeg dingen om aan te werken, zo vlak na mijn laatste behandeling. Ik ben erg gegroeid daar, was op weg naar een gezonder lijf en kon mijn uiterlijk en innerlijk steeds meer accepteren. Die haaruitval heeft me echter wel erg laten schrikken, maar ondertussen kon het me in die tijd maar weinig schelen.

Haartuitval heeft verschillende oorzaken, waaronder stress, vitamine tekorten en ondervoeding. Als jij merkt dat je haar veel meer uitvalt dan normaal, kan dit verschillende redenen hebben. Veel vrouwen hebben hier af en toe last van. Het is dus niet raar. Als je weet dat dit voorkomt uit een eetstoornis, dan is het goed om dit teken van je lichaam serieus te nemen.

Ik heb geen magische tips om je haar weer aan je hoofd te plakken of het uitvallen te stoppen, behalve dan dat herstellen werkt. Hoe ver je ook komt, probeer in ieder geval te werken aan verbetering van je situatie. Probeer te kijken welke stapjes jij kunt doen in de richting van jouw lijf. Een lichaam dat vraagt om meer zorg, aandacht en ontspanning.

Natuurlijk komt beter eten dan op de eerste plek. Voeding is een essentieel onderdeel van een gezond en gelukkiger lichaam. Als je merkt dat je haar uitvalt, is het dan ook verstandig om naar dat lichaam te luisteren. Want op dit moment is je lichaam blijkbaar alles behalve gelukkig en gezond. Draag daar zorg voor of zoek goede hulp om dit gevolg van je eetstoornis een halt toe te roepen.

Verder is ook ontspanning belangrijk om haaruitval te stoppen. Vaak komt de haaruitval pas na een periode van stress. Daarom is het niet alleen belangrijk om na die periode van stress rust te nemen, maar ook te zorgen dat je tussendoor regelmatig even kunt ontladen. Wanneer je jouw eetstoornis daarvoor gebruikt, los je dit niet op een duurzame manier op. Zorg dus dat je voldoende praat, je gevoel uit, schrijft en op gezonde manieren naar ontspanning zoekt.

Heb jij last van haaruitval?

Fotografie: Martinak15 & Marta Nørgaard

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

24 reacties op “Mijn haar en mijn eetstoornis”

 1. Mooi blog. Ik heb ook heel lange tijd last gehad van haaruitval maar nu ik sinds langere tijd goed eet is mijn haar ook steeds dikker gaan worden. Ik heb nu veel meer en dikker haar en dat voelt erg goed.

 2. Ik had altijd heel dik haar ,toen ik heel weinig at dacht ik eigenlijk dat ik er goed vanaf kwam want ik had helemaal geen haaruitval. Pas toen ik weer normaal ging eten ,viel het uit met bosjes. Nu heb ik weer een slechte eetperiode achter me liggen, en weer valt het uit terwijl ik nu beter eet. Frustrerend. Gelukkig heb ik nog steeds wel een flinke bos. Ik was er nooit heel tevreden mee omdat het voor mijn gevoel nooit deed wat ik wilde. Maar tegenwoordig leer ik het steeds meer te waarderen.

 3. Mijn haar begon ook pas uit te vallen toen ik weer goed ging eten. Dat is echt demotiverend, maar het stopte gelukkig wel na een paar weken. In een latere terugval nam ik van die huid, haar en nagel pillen (allemaal soorten vitamine B). Toen is mijn haar helemaal niet uitgevallen, niet toen ik slecht at en ook niet toen ik beter ging eten.

 4. Mijn haar viel echt uit, terwijl ik geen tekorten had.
  Ik vond dat heel erg, mijn haar was iets heiligs voor mij.
  dankzij herstel groeien mijn haren weer mooi

 5. Mijn ouders vonden mijn haar niet zitten toen ik ondergewicht had. Ik zag het niet. Pas toen ik weer hing eten, begon mijn haar uit te vallen. Vreselijk vond ik het… wel een stimulans om beter voor mezelf te zorgen.

 6. Ik bewonder dit artikel om haar achterliggende boodschap en de conclusie: leer accepteren wat is en zorg goed voor jezelf en je lichaam :).

 7. Vroeger had ik echt enorm dik haar, een hele volle bos waar ik niet veel mee kon omdat het gewoon zo bizar dik en vol was.
  Naast een eetstoornis te hebben gekregen, was ik ook nooit tevreden met hoe mijn haar eruit zag. Dus ik heb ook erg vaak mijn haar geverfd. Die combinatie van verven en een eetstoornis is echt niet aan te raden.. Het doet nog steeds vaak pijn wanneer mensen opmerkingen maken over hoe dun mijn haar is. Of als ik een staart wil maken en voel hoe smal dat staartje nu is..

 8. Gelukkig nooit last van gehad terwijl ik er echt heeeeeeel slecht aan toe was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *