Nadat ik besloten had dat ik toch écht maar eens moest gaan werken voor mijn geld, ben ik gaan solliciteren bij de Appie Heijn. Daar aangenomen, heb ik heel wat lessen geleerd. Lessen als vakkenvuller, maar ook dingen die ik in ‘het echte leven’ kan gebruiken. En dit wou ik graag met jullie delen.
Les 1: het sollicitatiegesprek – wees jezelf!
Een hele uitdaging op zich. Zeker als je niet zo lekker in je vel zit, kan het ontzettend eng zijn om je te moeten presenteren aan iemand die je helemaal niet kent. Sterker nog, je moet jezelf als het ware ‘verkopen’ aan iemand. Je moet laten weten waarom jíj nou net de ideale werknemer bent. Je moet laten weten waarom ze jou aan moeten nemen en niet iemand anders. Daar zat ik dan, tegenover een gozer van een jaar of 25. “Dus, hoe ben je bij Albert Heijn gekomen?”
Gedurende het gesprek voel ik me steeds meer op mijn gemak. Totdat opeens de gevreesde vraag komt. “En waarom ben jij nou net dé werknemer die we zoeken? Wat zijn jouw bijzondere kwaliteiten?” Even schiet ik in de zenuwen. Maar na enkele seconden, zeg ik vastberaden: Ik ben een doorzetter. Als ik iets doe, dan doe ik het ook goed.
Na het gesprek, zegt de man met wie ik het gesprek had: “Zo, jij was helemaal niet zenuwachtig hè?” Ik lach en zeg dat ik blij was dat ik mocht gaan zitten omdat ik stond te trillen op mijn benen. Enkele dagen later word ik opgebeld: “Gefeliciteerd, je bent aangenomen! Zo’n ontzettend leuke spontane meid als jij kunnen we moeilijk laten gaan!” Ik ben trots op mezelf. Ik ben zowaar aangenomen om wie ik bén. Niet omdat ik me zo goed als iemand anders voor kan doen.
Les 2 – Vakken vullen, dingen vinden – Je hoeft het niet alleen te doen
De eerste dagen (weken) dat ik er werkte, kon ik mijn weg nog niet zo goed vinden in het magazijn. Ook kon ik bepaalde producten nog niet altijd vinden. In eerste instantie voelde ik me ontzettend dom als ik (wéér) vroeg waar iets moest staan en daarom vroeg ik het vaak maar niet en zocht ik het zelf wel uit. Met als gevolg dat ik veel te lang bezig was en steeds te laat klaar was. Op een gegeven moment ontdekte ik dat ik ook gewoon vragen kon stellen en dat niemand dat raar vond. Opeens verliep het werk veel soepeler en bovendien was ik altijd op tijd klaar.
Het alleen doen voelde beter (“Ik los het zelf wel op”), maar hulp vragen bleek efficiënter – en zo was het ook makkelijker contact maken met collega’s die ik anders niet sprak -.
Les 3 en 4 – Bam, fles wijn op de grond! – Fouten maken mag; verantwoordelijkheid nemen moet
Wat je misschien even moet weten, is dat ik redelijk perfectionistisch ben. Of was. Toen ik net begon met werken, was ik als de dood dat ik iets kapot zou laten vallen. De eerste maanden is er dan ook niks breekbaars tegen de grond gegaan.
Op het moment dat ik wél een keer iets liet vallen, wist ik helemaal niet hoe ik het op moest ruimen. Mijn teamleider zei: “Laat mij maar. Dan kan jij verder gaan met je werk.” Met als gevolg dat ik de keer dat ik daarna iets liet vallen, wéér niet wist waar de schoonmaakspullen stonden. Die keer vroeg ik iemand waar de schoonmaakspullen nou stonden. “Oh, gewoon. Achter die deur in het magazijn.” Vanaf dat moment, wist ik dus waar de schoonmaakspullen stonden. Soms moet je ook zelf initiatief nemen. Een ‘verantwoordelijker iemand’ kan niet altijd jouw rotzooi weer in orde maken. Soms moet je het zelf doen. Met hulp van anderen.
Afgelopen week, liet ik voor de neus van mijn teamleider een fles wijn op de grond kletsen. Ik schrok me dood. Maar mijn teamleider zei lachend: “Foutje kan gebeuren. Je hebt de goeie fles wijn uitgekozen om te laten vallen.” Waar ik dus eigenlijk zo bang voor was, bleek no big deal te zijn.
Les 5 – Collega’s – Gezelligheid!
Wat werken leuk maakt, zijn je collega’s. Ze zijn er altijd voor een praatje. Je kan je afsluiten omdat je je werk zo goed en zo perfect mogelijk wil doen, maar je kan ook open staan voor een paar minuten kletsen. Zo maak je nieuwe sociale contacten én hou je je werk leuk! (Let alleen wel op dat je werk er niet onder lijdt 😉 )
Inmiddels werk ik nog steeds met heel veel plezier. Met leuke collega’s en nieuwe ervaringen. Zelfs in de supermarkt kun je levenslessen opdoen!
Geef een reactie