Leidt preventie overgewicht tot eetstoornissen?

De Gezondheidsraad wil dat wetenschappers op een degelijke manier onderzoeken of preventieprogramma’s tegen overgewicht eetstoornissen in de hand werken.

Het is vooral belangrijk dat wordt vastgesteld of kinderen en jongeren eerder aan anorexia of boulimia nervosa gaan lijden, als ze worden gestimuleerd om iets aan hun gewicht te doen. Dat staat in het advies Voor dik en dun, dat de raad dinsdag heeft uitgebracht: KLIK

Sommige deskundigen menen dat veel aandacht voor overgewicht kan leiden tot ziekelijke magerzucht door heel weinig te eten, maaltijden over te slaan, geforceerd braken en gebruik van laxeermiddelen en plaspillen.

Veel Nederlanders zijn te dik en de aandacht daarvoor is de laatste jaren snel toegenomen.

Lees het hele artikel op nu.nl

Wat denk jij hiervan?

Denk jij dat zoveel aandacht voor overgewicht, aanzet tot eetstoornissen?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

7 reacties op “Leidt preventie overgewicht tot eetstoornissen?”

  1. Zoveel aandacht voor overgewicht: ja.
    Zoveel aandacht voor gezond eten: nee.

    Reclame alleen kan nooit ervoor zorgen dat een persoon zich besluit uit te gaan hongeren of zich vol te stoppen met laxeerpillen. Maar in combinatie met programma’s als XXS biedt het misschien handvaten om snel wat kilo’s kwijt te raken.

  2. Zet zoveel aandacht voor overgewicht aan tot eetstoornissen? Zet zoveel aandacht voor gezond eten aan tot eetstoornissen?
    Ik denk in beide gevallen van niet. Het zet aan tot bewustwording van leefstijl en voedingspatroon. In hoeverre iemand hierin doorslaat is afhankelijk van meerdere persoonlijke factoren.
    Wat ik wel denk is dat er benadrukt moet worden wat met name gezond is ipv het licht laten schijnen op wat ongezond is.

  3. Denk jij dat zoveel aandacht voor overgewicht, aanzet tot eetstoornissen?: Ik denk van wel, in ieder geval bij mij speelt het wel mee. Ik ben daardoor wel heel erg op gaan letten op wat ik eet, en ik ben ook wel bang geworden dat ik dik wordt.
    Maar bij sommige kan het totaal niet mee spelen, bij iedereen dus anders!
    Er moet gewoon goede voorlichting gegeven worden!

  4. Bij mij is het in ieder geval beetje zo. Maar hoort walging van overgewicht niet bij een eetstoornis? Als ik maar niet eet, of compenseer met eten dan word ik geen obesitas?
    Het lijkt op dezelfde discussie als ‘te dunnen modellen zet tieners aan tot anorexia’. Je krijgt geen eetstoornis door in de cosmopolitan te kijken of dat overgewicht te vaak voor komt in Nederland. Het kan alleen wat eetgestoorde gedachte opbrengen en als jij kiest voor die gedachte dan pas kan het leiden tot een eetstoornis.

  5. Ik denk niet dat zoveel aandacht voor overgewicht aanzet tot eetstoornissen, maar bij elke reclame die ‘gezond’ is qua eten wordt er gedaan alsof IEDEREEN die ‘paar kilootjes er af moet.. ‘ en bij mij speelt het wel mee, dat het lijkt alsof afvallen per definitie ‘goed’ is blabla. nouja dat dus

  6. Ik denk dat het ook heel erg uitmaakt hoe de boodschap gebracht wordt. Soms zie je in reclames voor speciaal gezond eten van die superdunne types. Vooral bij slankere producteh komt dat voor.
    Ik zeg dan altijd maar tegen mezelf: ‘Alsof zij het nodig heeft om nog wat af te vallen…’
    Maar andere mensen kunnen misschien denken: ooo als zij al lightproducten gaat gebruiken om af te vallen… dan ben ik dus veel te dik.

    Dus, nja. Goed kijken hoe je het brengt dus.

  7. Ben het eens met bovenstaande. Het gaat erom hoe de boodschap wordt verpakt, waar de nadruk op komt te liggen en hoe je er individueel op reageert. Ik ben het er wel mee eens dat de ‘ongezonde’ producten bij voorbaat al hel en verdoemenis veroorzaken bij het kijken ernaar en dat de hele dag appeltjes en zoetstoffen eten de beste keus is. Men moet inzien dat gezond een balans betekent tussen de keuzes die je maakt en wat gezond voor jou is. Niemand is hetzelfde.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *