Kwart jongeren belt niet meer

Vroeger belden we nog gewoon een vriendin als we met elkaar af wilden spreken. Tegenwoordig is dat heel anders. Iedereen stuurt elkaar gemakkelijk een berichtje via Whatsapp en zelfs voor een doktersafspraak hoef je je telefoon vaak niet meer te pakken. Ook dit kan vaak gewoon digitaal. Van alle jongeren tussen de dertien en negentien jaar, belt ongeveer een kwart helemaal niet meer. Als je kijkt naar alle Nederlanders boven de dertien jaar, dan is dit ongeveer veertien procent.

Bron

Dit is gebleken uit een onderzoek van GfK waarin Nederlanders ondervraagd werden over hun smartphone- en internetgebruik. Jongeren blijken veel meer te Whatsappen en veel actiever te zijn op sociale media dan Nederlanders van twintig jaar en ouder. Met name Snapchat is ontzettend populair onder jongeren. Onder alle Nederlanders die actief zijn op het internet is slechts negen procent actief op Snapchat terwijl maar liefst 55 procent van de jongeren hier gebruik van maakt. 

Bijna alle jongeren hebben tegenwoordig dan ook een smartphone. Slechts vier procent van de Nederlandse jongeren tussen de dertien en negentien jaar heeft er geen. Van de Nederlanders boven de dertien jaar beschikt twintig procent niet over een smartphone. 

Ook tablets worden steeds populairder, met name onder jongeren. Inmiddels zijn we zelfs zo ver dat meer mensen een tablet hebben dan een gewone computer, namelijk 65 procent tegenover 60 procent. 

Bron

Als ik kijk naar mijn eigen smartphone- en internetgebruik, herken ik mezelf wel in deze cijfers. Ik houd sowieso niet zo van bellen en doe dit dan ook alleen als het echt niet anders kan. Whatsapp is voor mij dan ook echt een uitkomst. 

Hoe vaak bel jij?

Bron: gfk.com

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

51 reacties op “Kwart jongeren belt niet meer”

 1. Wat heeft dit voor meerwaarde op jullie site, die gericht is op eetstoornissen?

 2. Leuk blog ! Ik bel ook niet zo heel vaak maar de dokter of mijn oma bijv of andere afspraken mijn vriendin bel ik ook nog !

  @:c dit is gewoon een ander soort blog dat maakt de site zo leuk dagelijks drie blogs over eetstoornis een is toch ook niks aan je moet je ook goed voelen en dat voel ik en. Vergeet mijn dagelijkse patroon zoals bij een dagje mee met proud,2bme

  Of een mode blog of een dagje kokn met nouska bijvoorbeeld het hoeft helemaal niet over eetstoornissen te gaan

 3. Leuk! Ik bel regelmatig nog met vriendinnen en ook weleens met mijn vriend.

 4. @:c Niet alles hoef over eetstoornissen te gaan. beetje een vrolijk kantje er aan maakt het makkelijker voor iedereen.

 5. Ik bel praktisch nooit, maar dat was al zo toen er nog geen social media was. Wat ik overigens ook niet gebruik.

 6. Lang leve Watts app, ik hou niet van bellen, en ook niet van gebeld worden ­čśë

 7. :c, Als je een eetstoornis of eetprobleem hebt en waarschijnlijk een groot deel van de dag bezig bent met eten en/of bewegen, zelfbeeld, nare gedachten etc, is het toch juist goed om ook eens andere input te krijgen?

 8. Ik bel bijna iedere dag nog wel. Vindt het makkelijker praten dan via WhatsApp. Al vindt ik spannjngsverhogende gesprekken via Internet en mail wel fijner.

 9. ik bel liever ook niet

 10. Ik vindt bellen echt verschrikkelijk, gewoon omdat ik met iemand aan het praten ben terwijl ik diegene niet zie.

 11. Zo verschillend per persoon. Ben al wat ouder maar bel bijna niet. Simpelweg omdat ik nauwelijks contacten heb en omdat de vaste telefoon een aantal jaar geleden is afgesloten en ik bellen met een mobiel niet prettig vind; met vaste telefoon meer ontspannen. Had toch vaak contacten dat ik belde en de ander commentaar leverde, heel vervelend commentaar zelfs.

 12. Ik merk tegenwoordig / zie (focus me op?) meer signalen dat mensen Facebook / whatsapp / instagram moe zijn: terug naar basics – echt contact. Onder ‘echt’ contact dan te verstaan: afspreken met mensen, met elkaar praten. Bellen is naar mijn idee ook al echter / directer dan een berichtje.

  Bellen kan zo fijn zijn ­čÖé ook angst voor (gehad); maar het horen van iemands stem kan zoveel (goeds) met je doen! Het kan je geruststellen.

 13. Ik bel vooral op mijn werk, dat is echt wel handig want om dingen af te stemmen. Via email komt het meestal toch niet over zoals je bedoeld had. Naar iemand to gaan s nog beter maar ik werk in een groot heel bedrijf en dat is dan ook niet altijd een handige optie .

  Ik bel ook ongeveer elke week met mijn ouders. Soms kort met mvoor praktische dingen. Soms ook om ergens een afspraak te maken.

  Ik heb nooit echt van bellen gehouden maar ik vind het gewoon wel heel praktisch.

 14. leeftijd: 24. geen smartphone en geen Ipad. wel een laptop van bijna 4 jaar oud die het niet goed meer doet en waarvan de helft van de toetsen ontbreekt, dus heb extra toetsenbord. ik mis het niet hoor ­čśë smsen doe ik wel veel. bellen hou ik helemaal niet van. ik weet niet precies waarom. heb vaak aan de telefoon niet veel te zeggen ofzo. en met werkgever ed. bellen alleen maar enger.. dan liever face to face contact.

 15. Ik bel niet, omdat ik een soort van ‘bang’ ben. Het klinkt heel erg raar, maar ik heb dan vaak het gevoel dat diegene mij dan niet goed kan verstaan, ik iets verkeerds zeg of er een ongemakkelijke stilte valt. Oh, of dat ik helemaal vergeet wat ik wil zeggen.

 16. Wie er probleem met de ogen heeft dan moeten ze gewoon bellen en of opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *