Krijgt zij door mij een eetstoornis?

Herken je dat? Op een zondagmiddag ben je gezellig met het gezin bij oma op bezoek. Je oma heeft een heerlijke appeltaart gebakken en vraagt of je ook een stukje wilt. Jij slaat de taart even af, ‘want je zit nog vol van de lunch’. Maar dan slaat je zusje ook de taart af, haar lievelingstaart nog wel. Zou ze dit gedaan hebben omdat ze een beetje op de lijn wil gaan letten? Heb ik haar dan op ideeën gebracht?

In de tijd dat ik een eetstoornis had, was ik heel erg bang dat mijn zusje ook een eetstoornis zou ontwikkelen. Ik ben haar grote zus en ik voelde me verantwoordelijk voor haar. Ik moest haar het goede voorbeeld geven. Ik was bang dat ze mijn ongezonde eetgewoontes en het lijnen over zou gaan nemen.

En stel dat ze een eetstoornis aan het ontwikkelen is, dan moet ik haar hier nu bewust van maken, haar laten weten dat ik er voor haar ben zodat ze er niet nog dieper in zakt.

Als zij een keertje iets afsloeg, was het voor mij een bevestiging dat ze een eetstoornis had. “Zie je nou wel. Ze eet nu geen koekje, en gisteren nam ze water in plaats van haar lievelingsdrinken”. Dan wist ik het zeker: ook mijn zusje heeft een eetstoornis. Ik was alleen maar op zoek naar bewijzen voor het feit dat zij een eetstoornis heeft. Dit heeft tot veel zorgen geleid. Ik wilde niet dat mijn zusje hetzelfde zou doormaken zoals ik toen deed, want ik was alles behalve gelukkig met een eetstoornis.

Ik smeerde haar brood ‘s morgens zodat ik zeker wist dat ze eten mee naar school had, ik bakte cakejes, taart en dingen die zij lekker vond, als ik in de supermarkt was kocht ik altijd wel iets wat ze lekker vond. Ik zorgde ervoor dat er eten in huis was wat zij lekker vond en zocht naar manieren om haar aan het eten te krijgen door bijvoorbeeld de cakejes te bakken die ze lekker vindt. Als zij dit at was ik weer even gerust. Ik controleerde elke dag haar tas of ze haar brood op school wel op had gegeten. Als dit niet zo was kon ik in paniek raken, boos worden op mezelf, want zie je nou wel: ze gaat hetzelfde doen zoals ik ook altijd had gedaan.

Voor mijn zusje was dit ook erg vervelend. Zij voelde zich ontzettend op haar vingers gekeken want ik was continu bezig met hoe zij at.

Achteraf gezien is het nergens voor nodig geweest om me zoveel zorgen te maken. Ik zie nu dat ik alleen maar op zoek was naar bewijzen waarom zij een eetstoornis zou hebben. Als je maar hard genoeg zoekt, zal je hiervoor het bewijs vinden, het zogenaamde selffulfilling prophecy. Ik ging dingen zien die er niet waren. Ik vergat daarbij te kijken naar de dingen die erop konden wijzen dat ze geen eetstoornis heeft.

Ik was erg gevoelig voor het gedrag van anderen. Als iemand anders minder at dan ik, dan was het voor mij een streven om nog minder dan diegene te eten. Nu besef ik me dat het mezelf vergelijken met anderen een onderdeel van mijn eetstoornis was. Mensen zonder eetstoornissen zijn helemaal niet bezig met wat anderen eten, zoals er soms concurrentie heerst in een eetstoorniskliniek. Mijn zusje is dus ook niet op die manier bezig met wat ik eet. Het zou kunnen dat zij meer op mij let omdat ze zich zorgen om mij maakt, maar dat betekent niet dat ik een voorbeeld voor haar ben. Daarnaast is het eerder regel dan uitzondering dat een meisje in de pubertijd op hun lijn willen letten.

Ik vond het heel moeilijk als zij wel iets mocht overslaan terwijl ik een eetlijst had waarvan ik niet mocht afwijken. Het voelde oneerlijk. Waarom mag zij wel eens iets afslaan en ik niet? Je weet natuurlijk niet wat zij eerder op de dag heeft gegeten, of zij eet op een ander tijdstip wat meer. Het is dus niet eerlijk tegenover jezelf om deze vergelijking te maken.

Het was fijn om me zorgen te kunnen maken over een ander, zodat ik geen zorgen over mezelf hoefde te maken.

Door zoveel met anderen bezig te zijn, vergeet jij jezelf. Gebruik de energie die je in anderen steekt ook eens in jezelf. Ook jij verdient het om beter te worden, maar je moet jezelf hiervoor de ruimte wel geven. Afschuwelijk waren die zorgen. Maar deze zorgen doe jij anderen ook aan. De zorgen die jij hebt over je zusje, heeft je omgeving ook over jou. Zorg dus ook goed voor jezelf.

Wat mij heeft geholpen, en haar ook, was het gesprek met haar aangaan. Ik heb haar verteld van mijn angst en zij kon mij geruststellen dat die angst onterecht was.

Jouw eetgewoontes alleen zullen niet de oorzaak kunnen zijn van een eetstoornis bij iemand in je omgeving. Een eetstoornis heeft meestal niet één oorzaak. Vaak is er al een bepaalde gevoeligheid voor het ontwikkelen van een eetstoornis.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

31 reacties op “Krijgt zij door mij een eetstoornis?”

  1. Zooooooo herkenbaar! Ik heb veel ruzies met mijn zusje gehad om haar (in mijn ogen dan) maar aan het eten te krijgen.
    Ik schaam me hier achteraf best wel voor.

  2. Ik herken dit ook maar niet bij m’n zus want ik heb geen zus :p
    Maar voor 1 keer op het jaar dat we samen eten (kerstmis) begin ik al te panikeren als mijn nicht naar mijn gevoel minder eet dan ze zou willen.

  3. Erg herkenbaar!

  4. Goed artikel! Heel herkenbaar.

  5. ZO herkenbaar. Ik heb dit ook een tijdje gehad met mn zusje

  6. Dit is zooooooo eng herkenbaar!

    Alleen je zegt dat het voor jou geholpen heeft dat zij je geruststelt. Maar wat nou als je zusje echt een eetstoornis heeft? Dit is namelijk bij mij het geval. Sinds vorige week zijn is zij terug thuis uit opname, en ik ben al langer thuis. Heb je hier ook tips voor?

    xxxx

  7. Wat een supergoed artikel! Erg bedankt hiervoor.
    En ook erg herkenbaar. Dacht het een tijdje van mn broer.. :S Echt dom achteraf

  8. Herkenbaar, maar dan bij mijn broer zijn obsessie. Hij is bodybuilder en verslaafd aan eiwitten en zijn voeding aanpassen, elke dag sporten enz. En ik focus me heel sterk op hem. Zodat ik maar niet met mezelf moet bezig zijn.

    Mijn nicht gisteren at de helft van mij en het enige dat ik dacht, was: ‘Pff dan heb ik dat ook niet nodig. Anders word ik dik’. Zo niet goed !

  9. Heel erg herkenbaar! Mijn zus is ook veel bezig met lijnen, crashdieeten. Ik kan alleen maar kwaad worden als ze weer over haar dieet begint.. Ben bang dat zij ook een eetstoornis krijgt. Ook de concurrentie bij therapie is herkenbaar. Ik voel me zwak als ik goed heb gegeten en anderen niet.

  10. Ik heb het niet met mn zusje of zus .. Maar wel met een vriendin heel erg …

  11. Mijn zusje is een schat, en heeft mij een beetje als ‘voorbeeld’. Heb zelf gelukkig geen eetprobleem.

  12. Herkenbaar, maar dan bij mijn broertjes. Bij hen let ik er ook altijd op of ze wel gezond eten en of ze niet ineens minder gaan eten etc.

  13. wow meid, echt precies, precies zoals het bij mij is.
    alles, het kopen, bakken, controleren.
    ik twijfelde even of ik het niet zelf had geschreven.

  14. Ja dit had ik ook bij mijn zusje. En ook de rest van het gezin moest van mij eten, eten, eten!! Zeker toen ik ook weer goed ging eten. Mijn moeder kwam in die periode vele kilo’s aan.. Oeps!

  15. heel herkenbaar. heb een tweelingzus. Als tweeling wordt je heel erg met elkaar vergeleken. Zelfde leeftijd, bijna dezelfde lengte enz. Dacht ook dat het mijn schuld was en vaak denk ik dit nog steeds. heb heel veel moeite als mijn zus minder eet dan mij. dan voel ik me echt niet goed tegenover mijn tweelingzus.

  16. echt zoo herkenbaar!
    ik heb een hele tijd de kamer van een van mijn zusjes gecontroleerdo mdat ik bang was dat ze ook een es ontwikkelde. ze wilde afvallen, at geen snoep meer en telde kcal. maar mijn zorgen waren onterecht. ze eet nog gewoon, maar snoept minder. toch bllijf ik haar altijd toch nog een beetje in de gaten houden..

  17. Heel herkenbaar,
    Mijn nichtje van 7 eet ook weinig enbze is dun en dan zegt ze ik wil op me tante lijken bij gesprekken met een therapeute, ik ga met haar de stad in en ze.mag al het snoep kiezeb wat ze wilt. Ze zegt altijd ik ben dik en maak me best zorgen toen ik 6 was zat ik ook op crassdieeten dus ja …
    Me zus die eet sinds kort ook heel weinig gaat vaak na het eten naar de wc brrrr vreselijk vind ik dat !

  18. Wauw, heel herkenbaar!!

  19. Wauw, heel herkenbaar! bedankt voor het plaatsen

  20. Ik heb alleen een oudere zus, die veel en lekker eet dus daar ben ik nooit bang voor geweest.
    Ik merk wel altijd dat ik, als ik aan het lijnen ben, altijd minder moet eten dan de rest; mijn ouders, mijn vriendinnen; ik wil perse minder eten.
    Op het moment is mijn beste vriendin aan het lijnen, niet echt extreem of serieus, daar is ze veels te veel een ‘snoepkont’ voor, maar eigenlijk wil ik haar het liefst chocoladetaart en friet naar binnen duwen omdat ik helemaal niet wil dat ze af valt, waarom weet ik eigenlijk ook niet.
    Misschien is het een soort van jalousie denk ik wel eens? Dat ik jalours ben dat zij af mag vallen en ik dat niet mag? Ik weet het niet precies, maar het is wel heel irritant van mezelf vind ik, gelukkig heeft ze dat niet zo in de gaten, maar ze weet wel dat ik het onzin vind dat ze op dieet is..

  21. Heel erg herkenbaar!
    Mijn zusje at altijd al meer dan ik, maar nu gaat ze ineens ook minder eten. Daarom deed ik precies de dingen als in het artikel genoemd: eten controleren, lekker eten voor haar kopen/bakken enz. Daar probeer ik me nu minder mee bezig te houden, ze eet toch wel gezond valt mij op. Haar groeispurt is alleen voorbij, vandaar dat ze iets minder eet.

  22. Wat lief al die bezorgheid! Mijn zus was alleen maar woest omdat ik misschien dunner zou worden dan zij, en omdat misschien niet alle aandacht meer naar haar zou gaan.
    Terwijl ze met haar eetprobleem is begonnen door letterlijk achter mij aan te lopen omdat ze evenveel stappen wilde zetten, en heel goed kijken wat ik eet. En dan vindt ze het gek dat ik er zelf ook op ga letten xD

  23. net als Fleur: het gevoel alsof je het zelf heb geschreven! :O het is echt heel lastig ja.. precies hetzelfde probleem.

  24. Ik heb precies dit zelfde met mijn broertje. Zo lastig.
    Hij is nu ook gewoon in de fase dat hij spieren gaat ontwikkelen, naar de sportschool gaat, op zijn voeding let, enz. En vaak praat hij dan ook over eten als ‘van dit wordt je dik’ ‘als je dat eet krijg je achteraf toch alleen maar spijt’.. Wat mij dan ook weer enorm triggert. En ik ga me dan ook erg zorgen om hem maken..

  25. oeps, dat was niet zo slim. ik ben een andere ‘S.’ dan de eerste :p
    even voor de duidelijkheid

  26. Mijn zusje is mollig en eet aan 1 stuk door. Ze heeft geen overgewicht, maar zit wel op het randje. Ik heb juist het omgekeerde van wat hier beschreven wordt, namelijk dat ik bang ben dat ze overgewicht krijgt.

  27. ik ook maar zeuren tegen m’n kleine zusje dat ze boter op haar brood moet eten, en haar boterhammen moet beleggen. soms ben ik echt bang. maar gisterenn heeft ze in haar eentje een hele zak (overgebleven) pepernoten opgegeten, en dan ben ik weer opgelucht

  28. Wat herkenbaar!! Heb dat heel erg gehad. Bij zowel m’n broertjes als zusje. Bij de een meer dan bij de ander. Maar inderdaad, je vindt ook altijd iets dat het dan zou kunnen bevestigen.
    En punt was ook nog dat m’n zusje enorm dun is, en moeite heeft met aankomen. Maar zeker geen eetstoornis heeft, alleen dat meende ik toen natuurlijk wel te zien. Toppunt was toen zij mocht vasten, 6 weken lang, voor Pasen. Samen met een vriendin. Wat vond ik dat lastig!!

  29. Mijn zus had voor 8 jaar een eetstoornis en is er pas 2 jaar van af. En nu zit ik met een eetstoornis. Ik vergeleek me altijd al met haar omdat zij al zo weinig at wou ik ook minder eten. Nu heb ik er onwijs veel spijt van en wou ik dat ik me er nooit mee ging bemoeien. :

  30. Ik heb nu al heel lang ruzie met mijn zusje om eten, kcal, en afvallen. Toen ik zelf x kilo afgevallen was merkte ik dat zij er ook mee begon. Ik controleerde de geschiedenis van haar pc, haar tas, prullenbakken, op school, haar telefoon, alles. Gek werd ik er van en ik kom er ook nog steeds niet vanaf. Ik heb al heel vaak een gesprek met haar willen beginnen maar ze loopt gelijk weg omdat ze alles ontkent. Ik weet zeker dat ik gelijk heb, maar niemand gelooft mij. Ik ben zo bang dat ze een eetstoornis krijgt, omdat ze al zo slank is, en dan is het mijn schuld.

  31. Zo herkenbaar!
    Ik heb dat ook heel sterk gehad met mijn zusje. Hoe vaak ik niet in totale paniek ben geweest als zij eens een keert wat minder at… Zo’n naar gevoel was dat!
    Maar als ik heel eerlijk ben, speelde er naast oprechte angst en bezorgdheid ook nog iets anders mee, namelijk dat ik het gevoel had dat er nu tenminste 1 ding was dat ik ‘beter’ kon dan zij, en dat was afvallen. Ik wilde niet dat zij dáár straks óók nog eens ‘beter’ in zou worden dan ik…
    Vraag me af of dat laatste ook voor anderen herkenbaar is?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *