Keulstra time-out door eetproblemen

Schaatster Pien Keulstra is tijdelijk gestopt met schaatsen bij Jong Oranje vanwege haar gezondheid ten gevolge van eetproblemen. De schaatster heeft dit samen met de KNSB, haar trainers en ouders besloten. Op dit moment lijkt het hen belangrijker dat de 18 jarige aan haar eetprobleem werkt en is een intensief trainingsprogramma teveel voor haar.

Pien schaatst in het team van Jong Oranje. Ze wordt ook wel de ontdekking van het afgelopen seizoen genoemd. Hieronder vind je een filmpje over haar:

De medische en technische staf van de KNSB vinden het niet verantwoord dat Keulstra door traint. Zij vinden het fysiek niet verstandig en vinden dat zij zich eerst volledig moet richten op herstel van haar eetproblemen. Dit is in combinatie met een intensief trainingsprogramma niet haalbaar volgens hen.

‘’Het intensieve traject dat we de afgelopen tijd met z’n allen – Pien, technische en medische staf – hebben afgelegd om dit eetprobleem onder de knie te krijgen gaf een te wisselvallig beeld van verbetering en terugval.” z
egt haar trainer, Erik Bouwman.

Ook zegt hij: ‘’Het is duidelijk dat er in het belang van Pien nu een andere keuze gemaakt moet worden. Met pijn in mijn hart, maar Pien moet allereerst gezond worden. Maar ik hoop natuurlijk ook dat we onze gezamenlijke route richting de ingezette schaatsdoelen alsnog kunnen afmaken.”

Pien is de afgelopen weken begonnen met een nieuwe behandeling waarbij het bedrijven van topsport even op de tweede plaats zal staan. Het team zal tijdens het herstel van Pien regelmatig bij elkaar komen om overleg te plegen over haar situatie en uiteindelijk ook over haar terugkeer. Tot die tijd blijft Pien sowieso gewoon deel uitmaken van het team, maar zal zij niet actief meetrainen. 

Het is nu belangrijk dat Pien Keulstra aan zichzelf denkt en van haar eetproblemen af komt. Daarna kan er weer gekeken worden naar sporten op topniveau.

Eric van Furth geeft commentaar op de time-out van Pien Keulstra op Radio 1

Proud2Bme wenst Pien in ieder geval heel veel sterkte en kracht toe! 

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

51 reacties op “Keulstra time-out door eetproblemen”

 1. Is dit niet een beetje te privé om zo te vertellen? Het gaat wel om een meisje met een eetprobleem. Ik zou in ieder geval niet willen dat zoveel mensen dat over mij te weten zouden komen.

 2. sensatiezucht in Nederland, jammer dat proud daar aan meewerkt..

 3. Maar het is helemaal niet proud die dit naar buiten toe verteld, het is de KNSB die dat besloten heeft..

 4. dit heeft niets te maken met sensatiezucht. Dit is naar buiten gebracht door de KNVB en haar trainer.

 5. Juist goed dat daar aandacht voor geschonken wordt, we moeten van dat taboe af over eetstoornissen etc.

 6. door de KNSB naar buiten gebracht ter verantwoording van haar afwezigheid, logisch. Dat het vervolgens door de media [ook proud ja] rondgebazuind wordt is naar mijn mening niet nodig..

 7. Jeetje wat naar!
  Het is al zo’n harde wereld om jezelf in terug te vechten.
  Wel een juiste keuze!
  Succes meis, je komt er wel!

 8. Wat een leuke meid, hoop dat ze schaatsen als motivatie kan gebruiken om haar problemen met eten echt aan te gaan.

 9. Weet niet hoor,,,
  Het gaat hier over wel over eetproblemen/eetstoornis.. Ik vindt het juist goed dat Proud laat zien dat er in de wereld van Top sport/glamour wereld etc. ook mensen met eetproblemen zijn
  Het nieuws is toch al naar buitengebracht… Als je als media/ 3e er maar geen grotere opheffing van maakt

  Liefs

 10. Wat een mooi meisje! Ik hoop dat ze gauw beter mag worden.

 11. Waarom moeten we dit zo geheim houden. Juist goed dat er meer over eetstoornissen gepraat wordt. Zo zien mensen dat er heel veel mensen zijn die problemen hebben met eten. Meer mensen dan je denkt.

  Groetjes

 12. Jee wat zonde. Ik hoop ook dat ze snel weer beter wordt!

 13. Woei. Ik las dit vanmiddag al op schaatsen.nl en eigenlijk schrok ik me dood. Toen ik haar vorig jaar op tv zag nadat ze gewonnen had, leek ze me juist mentaal zo sterk voor iemand van 18! Hieruit blijkt maar weer hoe onzichtbaar het soms kan zijn 🙁
  Ik vind het ook wel goed dat er niet zo geheimzinnig over gedaan wordt, maar ik hoop wel dat ze er geen last van gaat hebben dat ‘heel Nederland’ dit weet.
  Ik hoop echt dat ze goed begeleid gaat worden en snel weer kan genieten van het schaatsen 😉

 14. Ik las vanochtend een artikel in de Volkskrant, en daar kon ik me zo boos over maken. Citaat:
  Volgens technisch directeur Arie Koops van de KNSB is een eetstoornis vaak een uitingsvorm voor dieperliggende problemen. (Ja! Jij hebt het begrepen!, Maar dan…)

  Als Keulstra geen topsport had bedreven, was de eetstoornis wellicht geen probleem geweest. (Wtf? Dus wij, die geen topsport doen, hebben geen probleem? Een eetstoornis is sowieso een probleem, ongeacht of je topsport doet of niet.)

 15. Lexii, ik heb dat ook gelezen! Maar ik las het meer alsof hij bedoelde dat het misschien nooit aan tot uiting gekomen zou zijn als ze niet aan topsport deed. Zeg maar dat het feit dat er ineens zoveel over haar heen kwam en ze misschien zoveel bezig is van haar lichaam te vragen, dat dat gezien werd als het laatste zetje.

 16. Leuke meid, ik hoop dat ze er snel bovenop komt!
  Je weet natuurlijk nooit hoe iemand een (mogelijk ongelukkige) uitspraak heeft bedoeld.
  Ik denk dat er meer topsporters obsessief met eten bezig zijn, en dat het in die wereld te normaal wordt gevonden. Het is natuurlijk belangrijk om gezond te eten, zeker voor topsporters, maar het moet ook wel leuk blijven lijkt me. Daarom ben ik blij dat ze er zo open over zijn, misschien kan er nu kritischer op gelet worden.
  Go Pien!!
  Isa

 17. Imzij heeft bij dezelfde club geschaatst als ik! En nog heel even bij de zelfde selectie maar al gouw mocht ze naar jong oranje, zij was toen de jongste! Jammer dat ze toen moest stoppen, de hele club was zo trots op haar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *