Kamervragen door NOS uitzending Proud2Bme

Opnieuw zorgt Proud2Bme voor een reeks aan kamervragen. Eerder al was de campagne tegen de pro-ana sites/ de aanzet tot extreme vermagering (mode & media) ook al aanleiding voor actie binnen eetstoornis- & politiek Nederland en voor uitingen d.m.v. diverse media.

Tanja Braun maakte een prachtig item voor het NOS journaal en Journaal op 3 en schreef hierbij onderstaand artikel:

Anorexia-patiënt: ik zocht herkenning

Ik zocht herkenning, wilde weten waar ik mee bezig was.”

Esmee (16) had anderhalf jaar lang eetproblemen. Ze werd gepest op school omdat ze te dik was en zocht haar heil op pro-anasites. Dat zijn websites die anorexia verheerlijken met tips en trucs om zo snel mogelijk af te vallen en hoe je dat voor de buitenwereld verborgen kan houden.

Uit schaamte vertelde ook Esmee niemand over haar problemen. Tot ze op Proud2Bme kwam.

Ze maakte een dagboek aan en begon te schijven. “Vertel het je ouders”, was een van de reacties die ze kreeg. Ze schreef een brief. “Gelukkig pakten ze het heel goed op”, zegt Esmee. Ze is nu in behandeling.

Diëtist
“We misten een plek voor jongeren op internet, waar ze met elkaar kunnen praten en hulp kunnen krijgen”, zegt Scarlet Hemkes, initiatiefneemster van Proud2Bme. Zelf had ze tien jaar lang een eetstoornis. “Als Proud2Bme er toen was geweest, was ik sneller bij de hulpverlening terecht te komen”, zegt Hemkes.

Samen met het Centrum Eetstoornissen Ursula heeft ze Proud2Bme opgezet. Het forum op de site is populair, maar meiden kunnen ook online een psycholoog of een diëtist raadplegen. “De site is geen vervanging voor therapie”, benadrukt Hemkes. “Maar hij kan helpen om je problemen sneller aan te pakken”.

Isolement
Grote kracht van de site is de anonimiteit, zeggen de makers. Veel meiden kunnen op internet voor het eerst hun verhaal kwijt.

“Het werkt”, zegt Eric van Furth, directeur behandelzaken bij Ursula. “Er is een kloof tussen wat wij als traditionele hulpverleners bieden en wat jonge vrouwen graag van ons willen. Ze willen laagdrempelige toegang tot ervaringsdeskundigen, tot professionals om zo het isolement en de schaamte te doorbreken.”

De site wordt nu betaald door twee fondsen. Dat houdt eind dit jaar op. Het wachten is op een advies van de Gezondheidsraad. In september wordt duidelijk of er een kans is dat de overheid gaat meebetalen.

Teruggrijpen
“Ik denk dat heel veel meiden in een zwart gat vallen als Proud2Bme zou verdwijnen”, zegt Samantha (19), die met hulp van de site haar eetprobleem heeft overwonnen.

Ze vreest dat ze dan stap naar de echte hulpverlening niet durven zetten en weer teruggrijpen naar pro-ana. “Daar vinden ze herkenning en kunnen ze steun bij elkaar vinden. Maar dan ga je juist weer dat gat in, die negatieve spiraal.”

Sabine Uitslag stelt de volgende kamervragen:

Vragen van het lid Uitslag (CDA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht Anorexia-patiënt: Ik zocht herkenning (ingezonden 8 juni 2010). ###

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «Anorexia-patiënt: Ik zocht herkenning?

Vraag 2
Onderschrijft u dat sites als proud2beme een effectief middel kunnen zijn in de strijd tegen de pro-anna sites?

Vraag 3
Is het waar dat sprake is van mogelijke financiering door de overheid van de site proud2bme vanaf september van dit jaar? Zo ja, is dit een structurele financiering? Zo nee, op welke wijze kunt u dit initiatief blijven steunen?

Vraag 4
Denkt u dat deze benadering via internet een onderdeel kan gaan vormen van het convenant gezond gewicht? Zo ja, hoe stelt u zich dat voor? Zo nee, hoe ziet u de borging van dit initiatief voor zich?

Vraag 5
Bent u bekend met de aanbevelingen uit het CDA-actiepuntenplan «Voor een betere ketenzorg bij eetstoornissen»?2

Vraag 6
Welke maatregelen gaat u nemen naar aanleiding van de genoemde aanbevelingen op het gebied van preventie, vroegsignalering, behandeling en nazorg? Op welke termijn kunnen de patiënten en hun omgeving resultaten van deze maatregelen verwachten?

Vraag 7
Hoe gaat u de patiënten en hun omgeving betrekken bij het uitvoeren van de aanbevelingen?
1 NOS, 6 juni 2010 http://nos.nl/artikel/162445-anorexiapatient-ik-zocht-herkenning.html2 CDA actiepuntenplan is op 14 april 2010 aangeboden aan de minister van VWS www.sabineuitslag.eu
Tweede Kamer, vergaderjaar 2009-2010, Vragen 1

Vraag 8
Wordt de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa, zoals in de laatste aanbeveling staat, aangewezen als het overkoepelend orgaan dat binnen nu en een half jaar inzichtelijk gaat maken welke huisartsen gespecialiseerd zijn in eetstoornissen, welke klinieken welke behandelstrategieën hanteren, en op welke wijze de nazorg is georganiseerd? Gaat dit binnen het genoemde half jaar gebeuren en worden zij daarin ondersteund? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Proud2write

Geschreven door Proud2write

Reacties

3 reacties op “Kamervragen door NOS uitzending Proud2Bme”

  1. Esmee is een topper! En Scarlet natuurlijk ook! Door proud ben ik er ook voor uit durven te komen. Maar word er iets aan gedaan? Nee. Me ouders zijn het volgens mij zo goed als vergeten of kan het ze gewoon niet schelen? I don’t know. Maar wat ik weet, sinds dat ben ik me motivatie wel helemaal kwijt. Maar echt, proud moet echt blijven! Zonder proud weet ik niet of ik het nog iemand zou durven vertellen of nog meer stappen durf te nemen.

  2. Proud2bme MOET echt BLIJVEN! Het kan zo belangrijk zijn voor meiden met en eestoornis!

  3. Ja helemaal mee eens, PROUD MOET BLIJVEN !!!
    En doorgaan! IK ZEG ACTIE ! ! !
    En hopelijk sponsoren vanuit NL of overheid..

    En idd Scarlet is Toppertje en Sabine ook 🙂

    En Esmee goed dat je verhaal deelt en ook meewerkte met NOS journaal etc…

    Keep up the Good work! ! !

    Proud of all of ya

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *