Interview met een model

Ze is zeventien jaar en sinds vorig jaar juli bezig met modellenwerk. Net als veel meisjes had ze de droom een keer een fotoshoot te doen en mooie foto’s van mezelf te krijgen, en na heel lang twijfelen heeft ze het gedaan. De fotograaf was erg enthousiast over haar foto’s en zei dat ze er echt mee door moest gaan, dus dat deed ze. 

Ze ging steeds meer shoots doen om wat ervaring op te doen in het wereldje, en na een tijdje herkenden steeds meer mensen haar en werd ze steeds vaker gevraagd voor fotoshoots en volgden ook betaalde opdrachten.

Hoe bevalt het werken als model?
Het is heel leuk om model te zijn, maar ook behoorlijk zwaar. Je moet veel reizen, soms wel uren in de trein, en modellenbureaus zijn echt keihard. Ze zeggen het makkelijk in je gezicht als ze je lelijk vinden, daar moet je tegen kunnen. Ook wordt er erg op je gewicht gelet, wat soms wel moeilijk kan zijn. Maar je ontmoet bij elke fotoshoot weer nieuwe mensen, en ook met modellen onderling is het erg gezellig. Je komt op plekken waar anderen niet komen en je krijgt veel mooie foto’s van jezelf.

Hoe speelt “dun moeten zijn” een rol in de modellenwereld?
Dun moeten zijn is een big thing in dit wereldje, modeontwerpers vinden hun kleding het mooiste op een dun model, en alle kleding wordt in maat 34 gemaakt, dus moeten de modellen ook deze maten hebben. Er worden hoge eisen aan je gesteld, je moet een gezonde levenswijze hebben en mag absoluut niet te dik worden. Veel modellenbureaus liegen ook over de maten die hun modellen hebben, omdat ze hopen dat hun modellen zo meer geboekt worden.

Hoe denk jij dat eetstoornissen een rol spelen in de modellenwereld?
De grote druk om dun te moeten zijn, is iets waar élk model mee te maken krijgt. Veel modellen zijn mentaal sterk en kunnen het makkelijk van zich af zetten, maar ook heel veel modellen trekken zich het erg aan. Afvallen op zich hoeft nog niet fout te gaan, maar in combinatie met de modellenbureaus en de andere modellen waar ze zich aan vergelijken, krijgen modellen soms een eetstoornis. Ik heb het zelf meerdere keren gezien bij meisjes en dit is vreselijk .. Zeker omdat het zo normaal gevonden wordt in dit wereldje. Gelukkig willen de meeste modellenbureaus het beste voor hun modellen en vinden zij hun gezondheid belangrijker, maar ik heb ook mensen ontmoet die modellen juist aanmoedigden om extreem af te gaan vallen. Dit kan en mag echt niet geaccepteerd worden. ###

Hoeveel werk je nu?
Momenteel werk ik iets minder, omdat ik erg druk ben met school en examens. Maar voorheen had ik minstens een fotoshoot per week, en in de vakanties zelfs elke dag. Naast de fotoshoots zat ik elke dag op internet om contacten te onderhouden met fotografen, modellen, nieuwe fotografen te e-mailen, foto’s te bekijken, reacties geven en nieuwe afspraken en fotoshoots plannen. Toen mijn school er onder begon te lijden, ben ik er tijdelijk mee gestopt, maar na mijn examens wil ik alles weer gaan oppakken. Ik weet nog niet zeker hoe lang ik hier mee door wil gaan, maar zolang ik er plezier in heb stop ik niet. Ik ben vooral fotomodel, catwalk vind ik ook erg leuk om te doen, alleen daar heb ik te grote maten voor. Wat betreft de fotoshoots doe ik vooral fashion en beauty.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Een gemiddelde modellendag begint al hele tijd voor de dag zelf. Ik benader een fotograaf, of een fotograaf benadert mij, en als het niet voor een specifiek thema is ga je brainstormen voor een idee. Dit gevonden, zoek je vaak wat plaatjes erbij die je als inspiratie wilt gebruiken. Vervolgens ga je op zoek naar een visagiste en/ of styliste om daarna een datum te prikken. De dag voor de shoot, ga ik op tijd naar bed en verzorg ik mijn lichaam goed, zodat ik op de dag van de shoot er goed uitzie. Ook drink ik veel water de dag ervoor en op de dag zelf. Op de dag van de shoot sta ik vroeg op, ga naar de trein en dan begint het reizen. Bijna altijd ben je minstens een uur aan het reizen, soms zelfs veel langer. Vroeg opstaan dus! Aangekomen bij de studio, gaat eerst de visagiste met je aan de slag, en daarna eventueel de styliste, om daarna te beginnen! De meeste shoots duren tussen de 2 en 6 uur, dus neem je halverwege even pauze. Aan het einde van de shoot gaat de make-up er weer af en kun je terug in de trein. Een fotoshoot is meestal erg vermoeiend, zowel fysiek als mentaal. Fysiek omdat je vrijwel de hele dag staat en beweegt en soms erg onnatuurlijke poses aan moet nemen en mentaal omdat je de hele tijd op moet letten, moet luisteren naar aanwijzingen van de fotograaf, nieuwe mensen ontmoet en allerlei indrukken meekrijgt.

Hoe heeft het schoonheidsideaal invloed op jouw werk en leven?
Het schoonheidsideaal heeft een grote invloed op mijn werk en mijn leven, niet alleen hoe mensen naar mij kijken, maar ook hoe ik anderen bekijk. Op hyves bijvoorbeeld, bekijken veel meisjes mij als hun voorbeeld, terwijl ze alleen maar foto’s zien van een model. Ze kennen mij niet en puistjes e.d. worden weggewerkt met photoshop. Ik vind het jammer dat meisjes op zo’n manier naar mij kijken, want wat ik zelf geleerd heb door dit werk en ook van mijzelf, is dat innerlijk ontzettend belangrijk is. Ik heb veel modellen ontmoet en foto’s gezien, en sommige foto’s zijn soms zo nep, daar is zoveel aan gedaan in photoshop. Uiterlijk speelt voor mij een kleine rol, ik vind innerlijk tien keer belangrijker. Toch merk ik dat ik wel kritischer naar mijzelf kijk als het gaat om fotoshoots. Daar is uiterlijk alles en dan kan je nog zo aardig zijn, maar als er iets aan je uiterlijk niet goed is hoeven ze je niet. Het is moeilijk om je persoonlijke gevoelens opzij te zetten voor dit werk en met ze mee te kijken, maar het lukt mij redelijk goed om dit gescheiden te houden.

Hoe zie jij jezelf?
Het is moeilijk om te zeggen wat ik van mijzelf vind, modellenwerk heeft mij aan de ene kant een stuk zekerder gemaakt, maar ook heel onzeker. Ik ben zekerder van geworden doordat mensen tegen mij zeggen dat ze me mooi vinden, dat ze trots op me zijn en dat ze tegen me op kijken. Dit zijn mooie complimenten en daar groeit mijn zelfvertrouwen door. Maar ik ben ook ontzettend onzeker geworden door fotografen, visagistes en modellenbureaus die tegen mij gezegd hebben dat ik te dik was, dat ze dingen lelijk aan mij vonden, dat ik mijn best niet deed etc. In een tijdschrift heb ik een keer een interview gelezen waarin een model zei dat de enige manier is om het te redden in dit wereldje, is om alle kritiek te vergeten en de complimenten te onthouden. Dat is zo waar, en dat probeer ik nu te doen.

Ik ben vroeger best onzeker geweest, vooral in het begin van de middelbare school. Ik ging naar een nieuwe klas, mijn opa was overleden en halverwege de brugklas ging ik weer naar een andere klas. Dit is een erg moeilijke tijd voor mij geweest en ik durfde niet goed te uiten tegenover anderen wat ik voelde en dacht. Ik was ook erg onzeker over mijzelf, zouden anderen mij wel aardig vinden? Vonden ze mij wel mooi? Allemaal gedachtes, die eigenlijk onterecht waren. Al zou iemand mij niet aardig vinden, wat maakt het uit? Dan is er vast wel iemand anders die mij wel aardig vond. Maar zo zag ik dat niet toen. Gelukkig is het in de loop van de jaren wel goed gekomen, alhoewel ik daar af en toe nog wel last van heb.

Als je iets zou mogen veranderen aan jezelf wat zou dat dan zijn?
Als ik iets aan mezelf zou willen veranderen zou ik graag wat vaker op tijd willen komen, ik ben standaard vijf minuten te laat omdat ik nog zo veel moet doen op het moment dat ik weg moet! En ik kan soms wat onverschillig zijn, maar ik probeer hier op te letten. Qua uiterlijk zou ik graag langer haar willen hebben, maar dat is een kwestie van tijd en wachten. 😉

Maakt schoonheid gelukkig?
Schoonheid maakt niet perse gelukkig, maar het kan wel. Het is hoe je er zelf naar kijkt en er mee omgaat, of het je gelukkig maakt of niet. Als je schoonheid als een geschenk ziet en dit met trots draagt, dan maakt het je zeker gelukkig. Je moet niet jaloers zijn op mensen die jij mooi vind, omdat iedereen mooi is. Iedereen heeft iets om trots op te zijn, alleen veel mensen kijken alleen naar de standaard dingen wat als knap wordt gezien. Maar als iedereen meer naar zijn eigen pluspunten zou kijken dan zou er veel minder jaloezie en concurrentie zijn, omdat dit gewoon onnodig is.

Als je 1 wens zou mogen doen wat zou dit dan zijn?
Als ik een wens mocht doen, dan zou dit zijn dat iedereen gelukkig zou zijn met zichzelf. Zoveel mensen zijn dit niet, en willen graag veranderen, maar je kunt jezelf niet veranderen en jezelf daarom beter accepteren, want iedereen is zo mooi juist omdat iedereen uniek is. Ik vind het jammer, dat veel mensen het op een andere manier dan ik bekijken en zo oppervlakkig zijn wat betreft schoonheid, want schoonheid gaat veel dieper dan alleen de buitenkant.

Wat zou jij willen zeggen die meisjes die problemen hebben met hun figuur?
Tegen meisjes die problemen hebben met hun figuur, zou ik graag willen zeggen dat ze mooi zijn. Ik begrijp heel goed hoe je soms onzeker kan zijn als je in de spiegel kijkt, hoe je soms die vetrollen weg zou willen hebben, hoe graag je zou willen zijn als van die hele slanke vrouwen, maar je bent gemaakt zoals je bent en je kunt niet beter worden! Uiterlijk is soms een eerste indruk voor mensen, maar je innerlijk, de tweede indruk is veel, veel belangrijker en blijft mensen veel langer bij. Je kunt beter zorgen dat dat in orde is en dan kijken mensen niet eens meer naar je uiterlijk! Dit is makkelijker gezegd dan gedaan in deze maatschappij met een verdraaid schoonheidsideaal.

Begin met elke dag ‘s ochtends tegen jezelf in de spiegel zeggen dat je mooi bent, no matter what. Na een tijd ga je je echt mooi voelen, en op het moment dat je je mooi voelt straal je dit uit. Je uitstraling is tien keer belangrijker dan hoe je er echt uit ziet. Mensen kijken veel eerder naar je uitstraling dan je uiterlijk, want je uitstraling bepaalt je uiterlijk. Je figuur maakt hierin niks uit. Een volslank meisje die tevreden is met zichzelf en haar figuur en dit uitstraalt, is veel mooier dan een dun meisje die nog dunner wil worden.

Wat zijn jouw toekomstdromen?
Mijn eerste toekomstdroom, en op heel korte termijn, is dat ik graag mijn havo diploma wil halen. Ik ben momenteel bezig met examens en ik kan niet wachten om klaar te zijn met school!
Mijn tweede toekomstdroom is om verder te komen met modellenwerk. Misschien internationaal, maar dat weet ik nog niet zeker. Mijn derde toekomstdroom is dat ik graag in maart een reis wil gaan maken naar het buitenland. Ik weet nog niet waarheen, en of dit financieel mogelijk is, maar ik ga er alles aan doen om het mogelijk te maken!

Mijn vierde toekomstdroom is om te gaan studeren, ik heb nog geen idee welke opleiding maar ik heb heel veel zin om naar een hogeschool te gaan, andere studenten te ontmoeten, feesten af te lopen en een echt studentenleven te beginnen. Mijn vijfde toekomstdroom is om andere mensen te helpen, helpen waar ik kan en zorgen dat andere het beter krijgen. Daar krijg ik echt een voldaan gevoel van en het is zo goed om te merken dat andere zich gelukkiger voelen door jou. Ik hou mijn hele leven al van andere mensen helpen en ga hier absoluut mee door, ik wil mijzelf hierin blijven ontwikkelen.
En mijn laatste toekomstdroom is, hoe standaard dan ook, om ooit op een mooie leeftijd een man te trouwen en een leuk gezinnetje te starten.

Fotografie: Herval

Franka

Geschreven door Franka

Reacties

Eén reactie op “Interview met een model”

  1. nou ik wil model worden (kort gezegd ik ben gevraagd om model te worden) maar ik zit heel erg in een twijfel geval!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *