Wat is anorexia nervosa?

Natuurlijk zouden we hier nu een standaard definitie kunnen plaatsen van wat anorexia is. Die definities zijn immers in grote aantallen op internet te vinden. De vraag is: heb jij daar echt wat aan? En maakt dat werkelijk duidelijk wat anorexia is? Wij denken van niet. Om je een beter beeld te geven van wat anorexia precies is, hebben we een meisje met anorexia gevraagd hoe zij zich iedere dag voelt en hoe zij bezig is met haar ziekte. Natuurlijk komen haar gedachten niet overeen met iedereen die anorexia heeft, maar het geeft het wel een goed beeld van de ziekte.

Mijn ervaring met anorexia


''Als ik 's morgens wakker word, is het eerste waar ik aan denk: wat weeg ik en wat ga ik eten? Omdat ik de avond ervoor weinig heb gegeten, heb ik slecht geslapen en ben ik vroeg wakker. Ik moet eerst nog blijven liggen voordat ik mag eten van mezelf. Als ik mijn bed uitkom, ga ik naar de wc. Daarna trek ik mijn pyjama uit, bekijk ik mijn buik in de spiegel en ga ik mezelf wegen. Afhankelijk van wat ik weeg, bepaal ik wat ik die ochtend ga eten. Als ik een ons ben aangekomen, voel ik me rot en baal ik van mezelf.

Als ik een ons ben afgevallen, ben ik trots op mezelf en voel ik mezelf sterk. Die ochtend ben ik twee ons aangekomen. De tranen staan in mijn ogen. Wat ben ik toch een mislukkeling, ik kan niet eens afvallen, vreetzak die ik ben. Ik mag van mezelf de hele ochtend dan ook maar 1 cracker eten met light jam. Op dat moment besluit ik dat ik 's middags ook niet ga eten, want die 2 ons moeten er morgen absoluut weer af zijn.

Op school voel ik me die dag moe. Ik kan me slecht concentreren en volg de helft niet van wat de docent vertelt. Mijn gedachten zijn voortdurend bij eten. Ik heb trek, maar tegelijkertijd mag ik dat van mezelf niet voelen, want dat is zwak. Iedere keer als ik opsta na een les is het zwart voor mijn ogen. Liefst ga ik zo snel mogelijk weer zitten. Maar ook dat mag ik niet denken, want alleen luie, dikke mensen zitten de hele dag. Ik zou eigenlijk heel veel moeten bewegen, anders val ik nooit af.

Als ik thuiskom, knort mijn maag enorm. Ik besluit dan toch maar een cracker te eten. Ik voel me direct enorm schuldig en stom, helemaal omdat ik straks ook nog met mijn ouders moet (avond)eten. Als ik zie dat mijn moeder flink boter in de pan doet, heb ik de behoefte haar aan te vliegen. Het maakt me zo boos! Met veel moeite eet ik die avond mee. Het liefst zou ik het eten erna weer uitkotsen, maar dat lukt me zo slecht. Wat ben ik toch een mislukking, zelfs dat kan ik niet.'' - Anoniem

Iedere anorexia is anders


Het verhaal geeft goed weer hoe iemand met anorexia bezig is met eten en gewicht. Dit is slechts het verhaal van één meisje. Denk nu dus niet dat, wanneer jij meer eet of jezelf minder weegt dan het meisje hierboven, je geen anorexia kan hebben. Trouwens; jezelf met anderen vergelijken is zeer kenmerkend voor meiden met anorexia. 

Anorexia als verslaving


Anorexia zou je ook kunnen zien als een verslaving. Meiden met anorexia zijn verslaafd aan afvallen. Hierbij is het doel van het afvallen al lang niet meer om alleen mooi en slank te zijn, maar is het veel meer een vlucht van het omgaan met nare gevoelens, een negatief zelfbeeld of angsten. Als je al je aandacht richt op eten en gewicht, dan kan je moeilijk je aandacht nog richten op andere gevoelens en onzekerheden. Je kan dit vergelijken met meiden die zich veel bezighouden met andermans problemen en hen helpen. Op die manier hoeven ze niet met hun eigen problemen bezig te zijn en krijgen ze een goed gevoel omdat ze anderen helpen.

Anorexia voelt sterk


Als het afvallen lukt, voel je je sterk, want je bent ergens goed in. Het afvallen geeft dus een tijdelijk gevoel van eigenwaarde. Het probleem is alleen dat je moet doorgaan met afvallen wil je je goed blijven voelen. Door zo extreem bezig te zijn met eten en gewicht, krijg je een gevoel van controle. Dit is iets in je leven dat alleen jij bepaalt en alleen jij kan beïnvloeden. De angst om deze controle los te laten is vaak zo groot, dat het jaren kan duren voordat iemand die stap durft te zetten. Ook omdat stoppen met afvallen en weer normaal eten vaak betekent dat je aankomt en je dit koppelt aan zwakte.

Meer lezen over anorexia nervosa? Bekijk hier ons blogoverzicht.