Huisartsen in Nederland schrijven te vaak en te langdurig antidepressiva voor. Patiënten worden daar soms alleen maar zieker van. Dat blijkt uit een steekproef die gepubliceerd is in het vakblad Huisarts en Wetenschap.
De helft van de antidepressiva in de onderzochte huisartsenpraktijken werd voorgeschreven, terwijl er niet officieel een depressie of een angststoornis was vastgesteld. Ook als patiënten hooguit een ,,angstig of depressief gevoel” hadden, of (psycho-)sociale problemen, kregen ze antidepressiva voorgeschreven. Bovendien lieten de huisartsen het pillengebruik langer voortduren dan de richtlijnen adviseren.
Voor het onderzoek werden zeven huisartsenpraktijken met in totaal bijna twaalfduizend patiënten onderzocht. Deze patiëntengroep vormt een doorsnee van de Nederlandse bevolking, zodat volgens de onderzoekers met enige voorzichtigheid landelijke conclusies mogen worden getrokken. Volgens het UMC Sint Radboud in Nijmegen worden de conclusies van het onderzoek bovendien gestaafd door vergelijkbaar internationaal onderzoek.
Aan 334 patiënten werden antidepressiva voorgeschreven. Bij 53 procent van de patiënten werd een depressie, angststoornis of paniekstoornis vastgesteld, 47 procent kreeg antidepressiva voorgeschreven voor klachten van minder ernstige aard, zoals een somber gevoel wegens problemen op het werk. Zeventig procent van de patiënten kreeg de pillen langer dan een jaar voorgeschreven.
Lees het hele artikel in Nederlands Dagblad
Geef een reactie