Huilen is een universeel en typisch menselijk verschijnsel waarbij tranen worden geproduceerd. Onderzoek wijst uit dat tranen die veroorzaakt worden door emoties een andere chemische samenstelling hebben dan tranen die voortkomen uit andere prikkels. Emotionele tranen bevatten meer hormonen met proteïnen zoals prolactine, corticotropine en leucine. Deze hebben een natuurlijke pijnstillende werking. Hier lees je alle ins en outs over huilen compleet met leuke weetjes.
Huilen doe je als sinds je een baby was. Je kon nog niet duidelijk maken als je iets nodig had terwijl je afhankelijk was van een ander. Door middel van huilen maak je jezelf hoorbaar voor hulp, troost of gewoon liefde. Maar nu je ouder bent kan je in principe prima voor jezelf zorgen. Maar toch komen die tranen vanzelf. Waarom huilt de mens?
Bron foto’s: Luci Correia
Tranen komen op verschillende momenten, tranen van blijdschap, tranen van pijn, maar vooral tranen van verdriet. Huilen kan soms opluchten maar huilen is het meest effectief wanneer anderen mensen het zien, dan kun je getroost worden. Wanneer alles niet meer gaat zoals je wilt verkeer je in een hulpeloosheid. Dit is natuurlijk wel een beetje tegenstrijdig want aan de ene kant huil je omdat je getroost wilt worden, maar aan de andere kant schamen we ons als we huilen en willen we dat niemand het ziet…
Je hebt alles al geprobeerd en je weet gewoon echt niet meer wat je moet doen. Je weet niet meer wat de volgende stap zou moeten zijn en je raakt in de stress. Je voelt de wanhoop en hulpeloosheid toenemen. Maar aan de andere kant is het ook erg moeilijk om die hulpeloosheid te laten zien aan anderen. Het is erg moeilijk om verbaal aan te geven dat je het echt niet meer weet. En als je iets niet meer verbaal kan duidelijk maken moet dat non-verbaal. Dit doe je dus door middel van huilen. Met huilen laat je een ander dan zien dat het niet meer gaat. Je roept non-verbaal om hulp en steun.
Huilen van blijdschap doe je als je volkomen overweldigd bent en je niet meer weet hoe je je anders moet uiten dan te huilen.
Toch is het erg moeilijk om in het openbaar te huilen. Je voelt je kwetsbaar maar je kunt er ook niks aan doen. De tranen blijven maar lopen en je kunt ze niet onder bedwang houden. Hoe rot het op dat moment voelt, is dat wel de manier om je beter te voelen na het huilen. In ruil voor het huilen krijg je de steun en hulp die je eigenlijk vraagt maar niet hardop durft te vragen.
Als je in je eentje bent en je huilt krijg je niet de steun die je op dat moment nodig hebt. Het kan dan zijn dat je niet weet wat je met je emoties aan moet. Maar huilen lucht ook op en dat is ook zo als je alleen bent als je huilt.
Huilen lijkt ook te maken te hebben met het ontladen van stress. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je hartslag vóór het huilen hoger is dan normaal (wat een teken van stress is), en na het huilen weer normaal is. Bij stress wordt je zogenaamde ‘parasympatisch systeem’ actief. Die zorgt dat de hoeveelheid adrenaline in je lijf afneemt en je hartslag normaal wordt. Helaas worden ook je traanklieren aangestuurd door dit systeem, en zorgt het dat je traanklieren actief worden bij stress.
Maar voor sommigen is huilen makkelijker dan voor een ander. Het verschil kan zelfs in het geslacht zitten. Vrouwen huilen namelijk makkelijker dan mannen. Daar zijn veel verschillende redenen voor. Ten eerst hebben vrouwen een hormoon genaamd prolactine. Dit zorgt ervoor dat de drempel tot uiten verlaagt. Dit terwijl het mannelijke hormoon testosteron juist drempelverhogend is. Daarnaast is het zo dat vrouwen zich sneller verkeren in een situatie waarin ze geconfronteerd worden met emoties.
Er werken veel meer vrouwen in de zorg waar emoties toch wel elke dag aan bod komt. Maar het is ook de samenleving die ervoor zorgt dat mannen zich minder makkelijk kunnen uiten. Mannen groeien op met veel verwachtingen vanuit de samenleving. Mannen horen niet te huilen want dat kan als zwak worden gezien. Maar we vergeten dat mannen ook mensen zijn. Wanneer het niet gaat dan gaat het gewoon niet. Door te denken dat huilen een zwakte is, leggen we ook extra druk op mannen terwijl zij ook momenten van hulpeloosheid ervaren. Huilen is niet alleen een manier van uiten maar ook een manier van communiceren. Waarom zouden mannen dat niet mogen?
Er is een onderzoek gedaan naar liedjes die mannen aan het huilen maken. Uit dit onderzoek is een top 10 gemaakt van liedjes en op nummer 1 staat everybody hurts van REM, deze hebben we hieronder gezet zodat je kan horen waar de meeste mannen van gaan huilen (dit is natuurlijk ook wel een heel mooi nummer) We hebben het hele lijstje voor jullie erbij gezet, want dit is natuurlijk leuke informatie.
1. Everybody Hurts – REM
2. Tears in Heaven – Eric Clapton
3. Hallelujah – Leonard Cohen
4. Nothing Compares 2 U – Sinead O’Connor
5. With or Without You – U2
6. Drugs Don’t Work – The Verve
7. Candle In The Wind – Elton John
8. Streets of Philadelphia – Bruce Springsteen
9. Unchained Melody – Todd Duncan
10. Angels – Robbie Williams
Welk liedje maakt JOU aan het huilen?
Dikke ogen
Als je een flinke huilbui hebt gehad is de huid rond je ogen rood en opgezwollen. Soms als je s’nachts huilt en je in de ochtend wakker wordt zijn je ogen nog steeds opgezwollen. Maar waarom is dit?
De huid bij je ogen is erg dun en de onderliggende bloedvaten zijn sowieso beter zichtbaar dan bij andere lichaamsdelen. Bij huilen wordt er traanvocht geproduceerd door het lichaam. Als je lang huilt moeten je traanbuizen extra hard werken en kunnen de traanbuizen het vocht niet allemaal meer verwerken, daardoor zwelt de huid onder je ogen op.
Huilen is niet zwak!
Tips tegen de gezwollen huid:
- Een koud washandje of ijsblokje op je ogen leggen helpt tegen de zwelling doordat de kou ervoor zorgt dat de bloedvaten samentrekken en het overtollige vocht wordt afgevoerd.
- Leg koffiepads of theezakjes op je ogen. Leg de theezakjes eerst in kokend water (liefst kamillethee) en knijp ze uit, leg ze daarna op je ogen. De koffiepads moeten ook even in kokend water en daarna op je ogen.
- Snij 2 plakjes komkommer en leg ze een kwartier onder je ogen, op de zwelling. De zwelling neemt dan ook flink af.
Dieren en huilen
Kunnen dieren huilen? Nee, dieren kunnen niet huilen. Je denkt misschien in eerste instantie van wel maar er is wetenschappelijk bewezen dat dieren niet kunnen huilen. Mensen zijn de enige wezens die kunnen huilen en dit komt waarschijnlijk doordat mensen hulpeloos op de wereld komen en dus een roep nodig hebben om hulp te vragen. Dieren komen minder hulpeloos op de wereld en hebben het dus niet “nodig” om te huilen.
Weetjes over huilen:
- Een belangrijk stresshormoon genaamd prolactine, komt bij vrouwen in veel hogere concentraties naar buiten via traanvocht dan bij mannen. Huilen is daarom bij vrouwen belangrijker om spanning en andere emoties de baas te zijn dan bij mannen.
- In Japan is huilen om opgekropte emoties te verminderen een grote rage. Vooral mensen die zakelijk en afstandelijk moeten zijn voor hun werk kijken massaal speciale ‘tranen films’ in speciale huil clubs. Daarnaast is er een grote vraag in Japan naar dramatische televisie en boeken.
- Emotionele tranen hebben een andere chemische samenstelling dan tranen die komen door irritatie, zoals je krijgt door het snijden van uien.
- Huilen in het openbaar werd normaal gevonden in de Westerse cultuur tot de industriële revolutie aan het einde van de 18e eeuw en in de 19e eeuw. Tijdens de industriële revolutie waren mensen nodig die geen emotie toonden om machines te bedienen.
- Traanbuizen van mannen zijn kleiner dan die van vrouwen. Eén van de redenen waarom mannen doorgaans moeilijker huilen dan vrouwen.
- Vrouwen huilen zo’n 12.000 uur in hun leven. Dat is 16 maanden lang.
- Mensen huilen minder als de zon schijnt.
- Huilen heeft een heilzaam effect op de gezondheid. Ons lichaam kan niet zonder tranen
- De term ‘krokodillentranen’ is afkomstig van het geluid van kindergehuil die krokodillen produceren bij het lokken van een prooi.
- Er wordt het meest gehuild in de VS, Nederland, Turkije en Chili.
- Tranen hebben een belangrijke communicatieve functie. Doordat ze moeilijk te faken zijn vergroten tranen de geloofwaardigheid van mensen.
bron weetjes: gezondenzo.net en van libelle.be
Wanneer & waarom heb jij voor het laatst gehuild?
Geef een reactie