Rennen, vliegen, stress, te weinig tijd. Sommige dagen zitten plots zo volgepland dat je al moe bent voordat je eraan begint. Het liefst houden we allemaal balans in ons leven, maar soms lukt dat even niet en hebben we onverhoopt een drukke dag of week. Zo’n periode kan komen door deadlines op school of werk, problemen thuis of in je omgeving of bijvoorbeeld een verhuizing of intensieve hobby, om maar wat te noemen. Het is dan heel belangrijk om toch je hoofd koel te houden, op de één of andere manier. Maar hoe doe je dat dan?
Op drukke dagen kan je het gevoel hebben helemaal opgeslokt te worden door je agenda. Je rent de hele dag van hot naar her en dan is het soms bijna letterlijk alsof je geen ademruimte hebt. Helaas denk ik dat zulke dagen er ook af en toe bij horen, al is het natuurlijk altijd goed om te proberen ze te voorkomen. In deze blog vertellen wij, van de reactie, hoe wij omgaan met zulke drukke dagen en periodes. Hoe houden wij ons staande en hoe blijven wij zo dicht mogelijk bij onszelf? Je leest het hier.
Hoe Daphne drukke dagen doorkomt…
Hoe ik de drukke dagen doorkom? Meestal behoorlijk gestresst en chaotisch. Toevallig zit ik momenteel midden in zo’n drukke periode. Elke dag en elke avond is vol gepland en hoewel ik echt weet dat het allemaal prima te overzien is, kan het in mijn hoofd behoorlijk vol raken. Vaak is er niet zo veel aan mij te merken, maar van binnen merk ik dat het steeds iets meer gespannen wordt. Dat op tijd signaleren is voor mij echt belangrijk en daarmee bedoel ik; op tijd die spanning eruit laten. In mijn geval betekent dat vaak dat er iets heel kleins en onbenulligs gebeurt, ik daar even keihard om moet huilen en tijdens die huilbui ook weet: Yes, dit zat eraan te komen en nu kan even alles van de afgelopen drukke dagen eruit. Het opgeluchte gevoel erna kan mij echt helpen om weer door te gaan.
Bewust blijven ademen, het klinkt zo logisch en voor de hand liggend, maar als ik dit een aantal keer per dag doe zet ik mijzelf even stil. Even alleen maar ademhalen, die afspraken en to-do-lijstjes lopen niet weg en kunnen zo ook wel. Die lijstjes klinken niet altijd rustgevend, maar zo nu en dan opschrijven wat er eigenlijk allemaal moet gebeuren kan wel goed helpen om overzicht te houden. Misschien herken je ook dat het in je hoofd gewoon veel voelt, maar het op papier wel meevalt. Als je dat eenmaal zwart op wit hebt, geeft dat ook gelijk weer wat ruimte in je hoofd. Gewoon per dag kijken wat er moet gebeuren en wat haalbaar is, dat houdt het voor mij behapbaar.
Als laatste tip, die ik overigens vaak nog voor mijzelf moet herhalen; de wereld vergaat niet. Vaak zijn die drukke dagen een combinatie van dingen die moeten en dingen die je graag wil doen en als het even tegenzit graag goed wil doen! Dat is natuurlijk prima, die periodes horen er soms gewoon bij. Maar het is ook altijd zo gebleken dat die periodes ineens weer voorbij waren en er ineens rustige dagen voor de deur stonden. Grote kans dat dat nu weer gebeurt. De wereld vergaat niet als het niet allemaal goed lukt, het komt eigenlijk altijd goed. Die druk die we onszelf kunnen opleggen, weegt vaak het zwaarst, dus met lief zijn voor jezelf kun je je er het beste doorheen slaan.
Hoe Irene drukke dagen doorkomt…
Oh, ik ben helemaal niet stressbestendig. Ik raak snel het overzicht kwijt en tijdsbesef is ook niet mijn sterkste punt. Wel ben ik heel erg enthousiast en wil ik graag allerlei verschillende dingen doen. Zo enthousiast dat ik mezelf regelmatig even op de rem moet zetten, want voor ik het weet heb ik m’n week of weekend veel te vol gepland en dan zie ik door de bomen het bos niet meer.
Over het algemeen weet ik intussen best goed wanneer m’n dagen vol zitten. Ik bedoel, tuurlijk, in theorie past er nog van alles tussen, maar ik heb wel leren inzien hoe belangrijk het voor mij is om juist wat tijd vrij te houden. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel lastig om in te schatten hoe veel tijd ik tussen twee activiteiten nodig heb. Op papier kan ik het best uitrekenen, maar het blijft gewoon heel onoverzichtelijk voelen.
Als m’n dagen nou toch veel te druk zijn merk ik dat al snel aan mijn stemming. Ik ben dan wat geïrriteerder en voel me erg gehaast. Ik kan me dan ineens heel erg druk gaan maken over dingen als de was of de afwas of die stapel kleding op de stoel waar ik me drie weken lang helemaal niet druk om had gemaakt. Ineens is alles dan ‘te veel’ en voel ik dringend te behoefte om mijn huis op te ruimen. Ook als de reden waarom ik het druk heb helemaal niet met het huishouden te maken heeft. Ze zeggen wel eens dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd is en wat dat betreft vallen de puzzelstukjes wel op z’n plaats: Ik heb gewoon dringend behoefte aan een opgeruimd hoofd!
Nu is het opruimen van m’n huis op zo’n moment geen prioriteit, maar intussen weet ik wel dat ik er goed aan doe om m’n huis op te ruimen voordat die drukke periode begint. Het klinkt misschien gek, maar het brengt mij al heel veel rust. Daarnaast probeer ik direct ook wat rustige dagen in te plannen. Die kan ik namelijk wel gebruiken en het is dan fijn om daarnaar uit te kijken zodat ik ook wat meer van de drukke dagen kan genieten, want het is natuurlijk ook niet zo dat al die dingen niet leuk zijn, ook al zijn ze wat veel.
Hoe Phoi Cai drukke dagen doorkomt…
Drukke dagen kunnen best stressvol zijn voor mij ondanks dat zulke dagen er nou eenmaal bij horen. Wanneer er een drukke periode aan komt, probeer ik op enkele manieren toch rust te creëeren voor mezelf. Ik merk namelijk dat het me helpt als ik weet wat ik op drukke dagen moet doen. Op deze manier maak ik een drukke periode haalbaar. Dat betekent soms ook dat ik dingen los moet laten als ik denk dat het te veel wordt. Dit vond ik niet altijd even makkelijk, maar ik merkte wel dat het nodig was om mezelf dergelijke periodes door te helpen.
Wat mij ook vaak helpt is het plannen van rustigere periodes eromheen. Uitgerust ga ik een drukkere periode beter aan. Daarnaast merk ik dat mijn lichaam na een drukke periode ook toe is aan rust. Ik respecteer dat en probeer dat mezelf dan ook te gunnen. Mijn lichaam heeft eenmaal tijd nodig om bij te komen.
Echter is het ook belangrijk om stil te staan bij mijn behoeftes in een drukkere periode. Het mag dan wel druk zijn, maar ik moet mijn lichaam wel hetgeen geven om een drukke periode aan te kunnen. Goed eten, goed drinken, goed slapen en toch elke dag minstens één ontspannen momentje. Zo onhaalbaar kan dat niet zijn toch?
Hoe Lotte drukke dagen doorkomt…
Drukke dagen komen en gaan. Ik heb het gevoel dat een volle agenda zo nu en dan helemaal niet erg is, als je maar genoeg tijd hebt naderhand om te herstellen en te ontspannen. Ook denk ik dat het er maar net aan ligt hoe je ernaar kijkt en hoe je in je vel zit op dat moment. Als je veel stress ervaart is een drukke dag over het algemeen veel heftiger dan wanneer je het gewoon wat over je heen kan laten komen of er plezier aan beleeft.
Op drukke dagen probeer ik mezelf altijd te bedenken dat ‘ook deze dag weer voorbij zal gaan’. Even rustig ademhalen doet voor mij vaak wonderen. Op volgeplande dagen probeer ik altijd om mijn energie zo goed mogelijk te sparen. Dat doe ik bijvoorbeeld door expres rustig te lopen en zo min mogelijk te gaan haasten. Voor kleine fietstochtjes wil ik dan nog weleens de auto pakken, gewoon omdat ik dat comfortabel vind. Ik probeer mezelf dan echt tegemoet te komen in zulke kleine dingen.
Ook merk ik dat het op drukke dagen heel belangrijk voor me is om goed te eten. Als ik het druk heb vind ik het soms verleidelijk om even snel en haastig wat naar binnen te proppen tussendoor, maar als ik er net wat meer tijd voor neem, voel ik me echt beter. Hiernaast hou ik mezelf altijd voor dat, mocht het nou onverwachts echt niet gaan met de stress of drukte, ik altijd dingen mag afzeggen, hoe belangrijk ze ook mogen zijn of lijken. Ik probeer mezelf dan toch op de eerste plek te zetten, ook al is dat soms lastig.
Ik draag ook graag comfortabele kleding op drukke dagen, dan voel ik me vaak net wat meer ontspannen.
Hoe Ginger drukke dagen doorkomt…
Aan drukke dagen geen gebrek in mijn leven! En als ik één ding heb geleerd de afgelopen jaren van het hebben van drukke dagen/perioden is het dat ik het moet voorbereiden. Voorbereiden wat betreft de dingen die voorbereid moeten zijn, dus colleges bijvoorbeeld. Maar ook voorbereiden in de zin van goed slapen van tevoren, kleren klaarleggen, tas ingepakt en eten bereid.
Zelf ben ik iemand die zich druk kan maken om de drukke dagen maar die op de drukke dag zelf geen stress ervaart. Dit komt misschien wel omdat ik het zo gewend ben en de stress die er van tevoren is, zorgt voor dat ik de drukke dag goed heb voorbereid en daardoor dat ik deze wat meer relaxt doorkom.
Als ik mag kiezen of ik een wat langere pauze heb tussendoor op een dag of dat ik wat eerder klaar ben dan kies ik altijd voor dat laatste. Ik plan mijn dag meestal zo dat ik op tijd thuis ben zodat ik voordat ik ga slapen nog even wat tijd heb voor mijzelf en een Netflix serie kan kijken. Voor mij is het ook belangrijk om goed te weten wanneer een drukke periode over is. Ik denk vaak in blokjes. Ik weet bijvoorbeeld nu dat mijn coschap 3 maanden is, dan is een drukke periode weer over. Ook weet ik dat ik de komende 3 dagen moet werken en dan weer 2 dagen vrij ben. Zo deel ik het grotere drukke blok op in kleinere blokjes en is er telkens een begin en een einde.
Geef een reactie