Vraag een willekeurige voorbijganger op straat om een eetstoornis te noemen en hij zal waarschijnlijk anorexia zeggen. Of misschien boulimia. Die zijn vrij bekend. Maar de meest voorkomende eetziekte kent bijna niemand. Het is binge eating disorder (bed), of, met een Nederlands woord, eetbuienstoornis.
De Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (SABN) stond zaterdag tijdens haar jubileumcongres in het Duhamel College in Den Bosch uitgebreid stil bij de minst bekende maar vaakst voorkomende eetstoornis. SABN wil er voortaan ook aandacht voor vragen en om dat te illustreren werd zaterdag een nieuw logo gepresenteerd. “Daarmee willen we aangeven dat we bed gelijkwaardige aandacht gaan geven als anorexia en boulimia”, vertelt SABN-voorzitter Erik Vleeschdrager. Uit cijfers die tijdens het congres werden gepresenteerd blijkt dat in Nederland 3,5 procent van de vrouwen en 2 procent van de mannen bed heeft.
Iemand met bed heeft eetbuien die vergelijkbaar zijn met boulimia, maar probeert niet om dat gedrag te compenseren door braken of het beoefenen van sport. Daardoor lijden bed-patiënten vaak aan ernstig overgewicht. Ze hebben dus in feite twee gezondheidsproblemen: een eetstoornis en obesitas (overgewicht).
Bed komt meer dan drie keer zo vaak voor dan anorexia, vertelt de Hilversumse psychotherapeut Judith de Graaf, die tijdens het jubileumcongres in Den Bosch een lezing gaf over de eetstoornis. “Vaak op latere leeftijd, vanaf 25jaar. We zien ook vaak dat bed samenhangt met andere problemen, zoals een depressie, angsten, een verslaving of persoonlijkheidsstoornis, zoals bijvoorbeeld borderline.”
Er is nog veel minder bekend over bed dan over anorexia en boulimia, omdat bed pas veel korter als eetstoornis is erkend. “Maar de schatting is dat tussen de 25 en 40 procent van de mensen met obesitas ook eetbuien hebben”, zegt De Graaf “Een bed-patiënt heeft een aantal typische gedragingen. Zo is hij voortdurend bezig met eten en doet hij veel lijnpogingen, waardoor een jojo-effect ontstaat. Ook kan hij in financiële problemen zitten, want eetbuien zijn soms erg duur.”
Een probleem is dat veel bed-patiënten in een negatieve spiraal terecht komen. “Uit schaamte, over hun lijf en omdat ze zichzelf niet in de hand hebben, krijgen ze een hekel aan zichzelf. Dat gevoel proberen ze weg te eten, waardoor ze alleen maar meer een hekel aan zichzelf krijgen”, legt De Graaf uit. De behandeling richt zich in eerste instantie niet op afvallen, maar op het normaliseren van het eetpatroon. “Stoppen met eetbuien en met lijnen. Afvallen komt later.” De behandeling kan volgens De Graaf wel twee tot tweeëneenhalf jaar duren.
De SABN heeft tijdens het jubileumcongres Annemarie van Elburg gekozen tot hulpverlener van het jaar. Van Elburg is psychiater in Rintveld, een centrum voor eetstoornissen in Zeist. Eigenlijk zou er ook een zorgverzekeraar van het jaar worden gekozen, maar dat ging niet door. “Er waren te weinig kandidaten. Zorgverzekeraars houden nog te weinig rekening met het cliëntenbelang van mensen met een eetstoornis”, aldus SABN-voorzitter Vleeschdrager.
Bron: sabn.nl
Geef een reactie