Help, onze tiener wil niet eten

Als ouders kan je vaak met je handen in het haar zitten. Want wat doe je als je kind niet wil eten? En als ze wel iets willen eten wat kan je dan het beste klaarmaken? Ieder kind, kan wel eens geen trek hebben in eten. Dus daar hoef je je dan niet meteen zorgen om te maken. Maar wat als ze vaker niet willen eten. Wat doe je dan?

Probeer eerst te achterhalen waarom ze niet willen eten. Zijn er bepaalde lichamelijke klachten die een rol spelen. Als de reden eerder ligt in het feit dat ze niet willen aankomen of juist willen afvallen is het goed om hier hulp bij te vragen als u er zelf niet uitkomt. Wacht hier niet te lang mee.

bron foto

Een diëtist kan dan met u samen kijken naar het eetpatroon en bepalen of uw kind daadwerkelijk te zwaar is en op wat voor manier die zou kunnen afvallen. Op deze manier kan met een gezonde aanpak uw kind gemotiveerd worden wel te eten.

U kunt daarnaast de hulp van een psycholoog inschakelen om samen met uw kind te kijken naar de achterliggende oorzaken voor het niet meer willen eten. Het is belangrijk dat hier ook voldoende aandacht voor is. Luister naar uw kind zonder direct met een oordeel te komen.

Wat kan ik aan eten geven als mijn kind moeilijk eet?
Het hangt er natuurlijk vanaf wat de reden is dat uw kind moeilijk eet. Maar indien er sprake is van eetproblematiek met een psychische achtergrond dan is het belangrijk dat het eetpatroon wel weer zo snel mogelijk richting een gezond eetpatroon gaat. Als 1ste stap is het belangrijk om weer structuur in het eten te krijgen. Zeker als er ook sprake is van eetbuien kan onvoldoende en onregelmatig eten een trigger zijn voor eetbuien.

Probeer weer 3 hoofdmaaltijden te creëren, al zijn ze nog niet compleet. Dus wel een ontbijt, lunch en een avondmaaltijd. Daarbij 3 maal een tussendoortje, dat kan in het begin bijvoorbeeld fruit zijn. Vervolgens iedere boterham of cracker beleggen met boter en beleg. Vervolgens de broodmaaltijden compleet maken, dus voldoende boterhammen aan de maaltijden toevoegen. Hetzelfde geldt voor de avondmaaltijd. Deze kunt u ook gaan uitbreiden naar minimaal 1 portie vlees, vis, kip of een vleesvervangers, voldoende groente en aardappelen/rijst of pasta. Tevens bij iedere maaltijd iets van zuivel nemen en 2 maal fruit op een dag. Ook kunt u tussendoortjes gaan toevoegen naast het fruit en hier ook mee gaan variëren.

Belangrijk hierbij is dat uzelf ook het goede voorbeeld geeft. Natuurlijk hoeft dit niet met alles, als uw kind drinkvoeding op een voorgeschreven eetlijst heeft staan is het natuurlijk niet zo dat u dat ook moet nemen. Maar wat u wel kan doen is ook zoveel mogelijk op vaste tijden eten zodat er een dagelijkse regelmaat is. Bij het beleggen van het brood deze zelf ook goed te beleggen. Ook kan samen tussendoortjes nemen, bijvoorbeeld uit school bij de thee helpen bij de motivatie van uw kind om het ook op die manier te gaan doen.

bron foto

Mijn kind volgt een eetlijst, maar dat geeft problemen
Maar wat als u al hulp heeft en uw kind een bepaalde eetlijst moet volgen maar bijvoorbeeld moeite heeft om aan tafel met de andere gezinsleden te eten? Wat als tussenoplossing kan is om uw kind apart te laten eten maar wel dat er iemand nabij is zodat die kan zien of alles wordt gegeten. Een maximale tijd geven voor het nuttigen van een maaltijd kan voorkomen dat uw kind eindeloos blijft zitten ‘spelen’ met het eten. Bij sommige instellingen is het mogelijk om psychiatrische intensieve thuiszorg te vragen (PIT). Dit is een intensieve thuiszorg die in de eigen omgeving begeleiding kan bieden bij bijvoorbeeld het nuttigen van de maaltijden.

Vaak zijn er ook praktische zaken waardoor u niet altijd aanwezig kan zijn bij uw kind en de maaltijd. In dit geval kan er mogelijk een beroep gedaan worden op iemand anders uit het gezin maar anders ook vrienden of vriendinnen. Deze kunnen bijvoorbeeld samen eten met uw kind of anders afhankelijk van de leeftijd van uw kind via telefoon of sms contact met uw kind houden om haar of hem te motiveren om te eten en vol te houden. Ook kan dit een prima afleiding zijn als uw kind na het eten geneigd is om te gaan compenseren zoals teveel bewegen of braken.

bron foto

Wat niet te doen?
Goed bedoeld maar niet helpend is om het kind letterlijk vol te proppen. Of juist nog een schepje extra op te scheppen bij de avondmaaltijd of extra veel te smeren op een boterham. Juist door het aanhouden van normale porties en hoeveelheden kan u kind weer leren wat gewone hoeveelheden precies zijn.

Zoveel mogelijk weer terug te gaan naar de gewone thuissituatie is het doel. Dus ook niet altijd de kinderen laten bepalen wat er wordt gegeten. Als een kind in behandeling is en moeite heeft met bepaalde gerechten kan dit juist een prima doel zijn om aan werken door bijvoorbeeld 1 maal per week een moeilijk gerecht uit te proberen. Ook geen situaties vermijden, maar ook met het gezin uit eten gaan of ergens gaan lunchen kan zo’n uitdaging zijn. Dit hangt uiteraard wel af hoe ver iemand al is in zijn of haar ontwikkeling.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Help, onze tiener wil niet eten”

  1. goed artikel!

  2. Moet je echt bij elke maaltijd zuivel nemen? ik dacht dat 2x p/d zuivel genoeg was..?

  3. @x: nee hoor, 3-4 keer

  4. Dit ga ik echt aan mn ouders laten lezen, ze steunen me totaal niet bij het eten…

  5. Goed artikel en op een goed moment!

    Ik eet sinds een aantal weken volgend een eetlijst en sinds deze week weer thuis, de regel is dat ik me gewoon voeg bij de avondmaaltijden als het aardappelen/pasta/rijst is en als het bijvoorbeeld friet is dat er voor mij iets anders gemaakt word.

    @x
    ik moet bij iedere hoofdmaaltijd 200 ml zuivel en heb 1x een tussendoortje van havermoutpap met melk.

    @am, ik hoop dat het helpt, veel succesjes ermee!

  6. Mijn moeder eet zelf ook niet goed. Is altijd met dieten bezig. Maar ze valt er niet van af. Mijn vader zegt vaak tegen mijn moeder dat hij haar dik vindt en dat ze niet zoveel moet eten. Daarvan heb ik de angst om dik te worden van over genomen denk ik. En ben ik begonnen met de dieten van mijn moeder mee te doen. Die vond dat prima, kreeg zelfs complimenten dat het mij zo goed lukte om het dieet vol te houden, en zelfs nog minder te eten dan van het dieet moest. Nu weet ik inmiddels van mezelf dat ik zwaar ondergewicht heb en weer normaal moet gaan eten. Alleen is dat thuis onmogelijk, de eet-gewoonte is bij ons verstoord en zal ook wel niet normaal meer worden. Drie gezonde maaltijden per dag is bij ons onbekend. Ik hoop dat het me toch lukt wat aan te komen, maar het is bij ons zo gemakkelijk om te weinig te eten.

  7. Ik vind het wel erg makkelijk klinken in het verhaal. Mijn dochter ontbijt niet, avondeten doet ze niet tot amper en wat er met de boterhammen voor school gebeurd weet ik niet. Ze is 15 en laat zich niet dwingen, ik kan toch moeilijk met een trechter gaan staan.
    We hebben er steeds ruzie over, ik weet niet hoe hier mee om te gaan en maak me grote zorgen. Voor andere problemen loopt ze al bij hulpverlening, dit is een nieuw stukje….

  8. Mijn dochter eet haar school lunch nooit op en eet thuis ook slecht.

  9. Mijn dochter 15 jaar eet s avonds niet meer mee . En ze neemt als ze al ontbijt 1 witte boterham waar niks op zit. Ze leeft verder van koekjes , chocolade , knijpfruit , en crackers. En heel af en toe fruit. Ze is boos en verdrietig maar wil niet praten. Niet met ons maar ook niet met de huisarts of de psycholoog. Ze sluit zichzelf iedere dag op in haar kamer en ik mag er niet in komen. Ze houdt de deur voor iedereen dicht ook voor de psycholoog. Zelf vindt ze dat er niks aan de hand is maar wij zien haar vermageren. Moedeloos en gefrustreerd worden we ervan. Dwingen om te eten en boos worden werkt juist averechts dat doen we dus al niet meer. Maar hoe krijgen we haar zover dat ze gaat eten en praten?

    1. gewoon heel lief tegen haar doen maar haar zeker niet dwingen om iets te eten wat ze niet lust ze moet iemand hebben waar ze alles kan tegen zeggen mijn dochter lust ook niets van groenten

  10. Mijn Kleindochter is 6 jaar en een rare eter,iets nieuws wil ze niet proberen en nee is nee bij haar.Ze ziet ook altijd witjes maar ze altijd vrolijk en lief.M’n dochter is ook een lastige met eten!had vroeger een eetprobleem en nog altijd met haar lichaam bezig.Ik hoop dat het met die kleine goed komt .Ik maak me soms best wel zorgen.

  11. Onze dochter eet al slecht warm vanaf haar 3e. Ze is nu 12… brood, met gevarieerd beleg, verschillende soorten luxebroodjes, snoep, chips en koekjes gaan er wel in en ook fruit. Iedereen zegt steeds het komt vanzelf goed. Maar dat zegt men al 9 jaar en ondertussen zitten wij steeds met strijd en een boze dochter aan tafel. Wat moeten wel doen?

  12. Ik voel me heel dik omdat ik vier kilo te zwaar ben. Ik wil heel graag afvallen en eerst was ik van plan om een week niet te eten. Maar toen ik op internet zag hoe slecht dat voor je is dacht ik ik weet het niet meer. Ik eet gewoon gezond maar ik ben al als mollige baby geboren. Ook als ik gewoon gezond eet en zelf wat minder, voel ik niet dat ik afval

    P.s ik ben een puber

    Wat moet ik doen?

    1. Lieve N,
      Probeer elke dag 1 uur te SNEL lopen.
      Toen ik een hond had liep ik elke dag 1 uur en 45 minuten SNEL.Ik wilde de hond rustiger krijgen en de energie uit m halen.In 1 maand tijd was ik uitgepeigerd en bijna 10 kilo kwijt.Das natuurlijk ook weer niet goed.Maarrrrr ik WEET dat dat echt helpt,en je hoeft er niet minder om te eten.
      Veel liefs van Roos.

  13. Goh wat een mooie foto op deze artikels

  14. Mijn dochter Carmen van 13 . Wil niks meer eten e bijna niet meer drinken . Ze zit vaak boven in een feutis houding . Ze wordt vaak misselijk van de eet lucht . Ze weegt nu *** kilo . Ze huilt ook vaak en is in paniek . Wat kan ik doen ik lig snachts wakker van .
    .wat kan ik nu nog doen .

  15. ik ken een kind die zich alleen maar volpropt met zoetigheid. sochtens 2boterhammen wit met hagelslag . smidags snoep en avond eten opschept voor een kind v a n 4 h halfuur later schuift ze de rest de prullenbak in en 10min later eet ze weer chips . half 10 s avonds vraagt ze of ze nog boterham mag want heeft honger . kind is 13 en redelijk klein voor leeftijd 157. maar ik vind dit dan ook meer de schuld van de ouders . ik nog na 3uur in de middag geen snoep meer . geen drinken bij het avond eten. en als ik niet genoeg gegeten had kon ik toetje wel vergeten. laat staan chips . bij ons was chips alleen in het weekend en niet iedere dag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *