Wie helpt je nou eigenlijk het meest bij je herstel? Jijzelf, de therapeuten of misschien wel je groepsgenoten in de therapie? Veel therapieen worden gegeven in groepen en dat is niets voor niets. Als lotgenoten kun je veel van elkaar leren en met elkaar kun je er ook voor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk uit de therapie kan halen! Hoe kun je voor jezelf en elkaar iets betekenen?
Therapie, begint bij jezelf. Je bent grotendeels zelf verantwoordelijk voor je herstel. Ook in groepstherapieen heb je zelf een belangrijke rol. Je bent niet afhankelijk van de groep, maar je eigen inbreng moet je ook zeker niet over het hoofd zien. Misschien kan jou worstelling wel een hele goede eye-opener zijn voor een van je groepsgenoten. Hoe eerlijker en open je naar jezelf en de groep bent, hoe meer je er samen voor zorgt dat jullie van elkaar kunnen leren. Natuurlijk moet iedereen zich hiervoor wel veilig en vertrouwt voelen. Belangrijk is dan ook dat je elkaar met respect behandelt en elkaar in elkaars waarde laat. Iedereen is anders en heeft het recht om zichzelf te kunnen zijn. We ervaren allemaal onze eigen worsteling op onze eigen manier. Dat anderen misschien een andere beleving hebben als jijzelf, betekent niet dat je daar niet van kan leren. Misschien vind je toch wel herkenning bij die ander of heeft diegene misschien wel handige maniertjes gevonden om overheind te blijven die voor jou ook helpend kunnen zijn. Maar er zijn nog veel meer voordelen aan groepstherapie, hoe je van elkaar kunt leren en hoe je elkaar kunt sterken.
1. Erbij horen
De groep kan je het gevoel geven erbij te horen. Je voelt je gewaardeerd en gesteund door groepsgenoten. Er is zorg, warmte en vriendelijkheid naar elkaar. Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje wat maakt dat je elkaar ook beter begrijpt. Dit geeft een veilig en betrouwbaar gevoel. Waarover je met anderen niet durfte te praten wordt in de groep wel aanvaard, waardoor je moeilijke en pijnlijke dingen nu wel durft uit te spreken.
2. Ervaar dat je niet de enige bent
Door je groepsleden zie je dat je niet zo vreemd bent als je misschien dacht. Er zijn anderen die gelijksoortige problemen hebben als jij. Je bent dus niet alleen!
3. Elkaar helpen
Door anderen te helpen, help je ook jezelf. Wanneer je verantwoordelijkheid voor elkaar neemt, werkt dit voor iedereen positief. Geef jezelf het gevoel nuttig te zijn in de groep. Het is toch een heerlijk gevoel als je iets voor een ander kunt betekenen? In groepstherapie heb je elkaar nodig, om samen aan jullie herstel te werken. Moedig elkaar aan, steun elkaar en geef groepsleden suggesties die kunnen helpen. Ook door je eigen problemen te delen kun je anderen helpen.
4. Geven van hoop
Wanneer je ziet dat groepsleden vooruit gaan kun je daar enorm veel energie uit putten. Anderen zijn enorm gegroeid en verbeterd, geloof in jezelf dat jij dat ook kan! Denk optimistisch over de groep en de therapie met alle mogelijkheden die ook jou kunnen helpen bij je herstel.
5. Sociaal leren
Sommig gedrag of eigenschappen van groepsgenoten kan je aanspreken of bewonderen. Dit kan er toe leiden dat je probeert deze kwaliteiten eigen te maken.
6. Inzicht krijgen
Door wat je tegenkomt in de groep kun je ook heel veel over jezelf leren. Je wordt jezelf bewust van je eigen houding en plaats in de groep, door hoe je op anderen overkomt. Je kunt eigen veronderstellingen toetsen en onderzoeken en ontdekt misschien wel motieven en onbewuste verbanden in je gedrag. Je leert op die manier dus ook meer over de aard van je problemen, waarom je jezelf gedraagt zoals je je gedraagt en hoe je zo geworden bent.
7. Contacten opbouwen
Je leert jezelf open te stellen voor en naar andere groepsleden waarbij je bouwt aan een vertrouwensband in het contact met je groepsgenoten.
8. Grenzen stellen
Je leert je gevoelens en problemen te verwoorden en uit te drukken, doordat je duidelijkheid en helderheid probeert te geven in wat jij ervaart. Daarnaast leer je ook assertief te worden door je grenzen en behoefte aan te geven.
9. Jezelf laten zien
Voorheen hield je misschien veel voor jezelf en leefde je in je eigen wereldje. Je verstopte je misschien wel voor anderen en je omgeving. In de groep krijg je de kans om jezelf te zijn en te laten zien. Wat gaat er in je om? Hoe voel je je? Waar loop je tegenaan?
10. Uiten van gevoel
Door het uiten van je gevoel kun je ook heel veel teruggeven aan de groep. Emoties kunnen leiden tot ontlading en opluchting bij jezelf maar ook bij meelevende groepsgenoten.
Heb jij groepstherapie of groepstherapie gehad? Of ga je misschien nog van start met een groepsbehandeling? Hoe is/was dit voor jou? Wat vind/vond je prettig?
Wat zijn jouw ervaringen? Hoe zie je jouw rol in groepstherapie?
Praat ook mee in de groepschat van vanavond van 20:00 – 21:00
Help jezelf, help de ander!
Geef een reactie