Genetische link eetstoornis en alcoholmisbruik

Of je gevoelig bent voor een alcoholverslaving wordt deels bepaald in jouw genen. Dit geldt niet alleen voor alcohol, maar ook voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Uit een nieuw onderzoek van de Washington University School of Medicine blijkt dat een deel van deze genen betrokken is bij beide problemen: alcoholverslaving en eetstoornissen.

De onderzoekers beweren dat mensen die gevoelig zijn voor een alcoholverslaving een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis. Mensen met een eetstoornis zijn op hun beurt meer vatbaar om een alcoholverslaving te krijgen of misbruik te maken van alcohol. “In de praktijk zien we vaak dat mensen met een eetstoornis ook alcohol misbruiken”, aldus onderzoek Melissa A. Munn-Chernoff.


bron foto

Dit is het eerste onderzoek naar alcohol en eetstoornissen waarbij ook naar mannen werd gekeken. Voor het onderzoek werden de gegevens van 6000 Australische tweelingen bestudeerd. Hierdoor werd ontdekt dat dezelfde genetische factoren ten grondslag liggen aan een alcoholverslaving en bepaalde symptomen van een eetstoornis.

“Als je behandeld wordt voor een eetstoornis, vragen hulpverleners eigenlijk nooit naar je alcoholgebruik. En bij een alcoholverslaving is meestal geen aandacht voor eventuele eetproblemen. Wanneer hulpverleners hier bedacht op zijn, zou dat al veel schelen”, aldus onderzoek Melissa A. Munn-Chernoff.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Studies of Alcohol en Drugs.

Bron: medicaldaily.com & nu.nl

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

19 reacties op “Genetische link eetstoornis en alcoholmisbruik”

  1. Bij mij intake in Rintveld heb ik ook een buisje bloed gegeven voor een onderzoek naar genetische dingen

  2. Ik gebruik zelf geen alcohol, maar veel mensen in mijn directe familie ‘lusten wel een glaasje of 2…3…∞…’
    Dit is best wel…
    …apart…
    …:(

  3. Mijn halve familie bestaat uit alcoholisten. Kortom, I’M DOOMED.

  4. Maar af en toe een paar glaasjes is geen alcoholprobleem hoor.
    Dat is wel heel iets anders dan een verslaving.

  5. ik heb ook bij mn intake in rintveld bloed voor zo onderzoek gegeven.
    Mijn moeder heeft zelf ook an gehad en mn oma ook en mijn achter oom ook. .

  6. Hmm. Vandaar. Dat verklaart inderdaad wel wat. Mijn opa heeft een alcoholprobleem (gehad, zeggen ze..) en ook mijn papa lust wel wat glaasjes. En dan heb je mij 😀

  7. Bijna heel mijn familie zijn alcoholisten. Vandaar!

  8. Jep klopt bij mij. Ik heb boulimia en als ik drink, heb ik geen remmen. Resultaat: al 3x in het ziekenhuis beland. Ik heb al tig keer gezworen nooit meer te drinken maar de sociale druk is te groot voor mij + ik drink om te vergeten. Het is een vluchtmiddel. Vooral tijdens mijn studentenjaren had ik echt een probleem. Sinds ik werk en structuur heb gaat het beter, maar als ik uitga is het zover.. daarom probeer ik sociale gelegenheden te ontwijken (ook weer handig voor mijn es ) 🙁

    Ik heb ook eens gelezen dat er behandelingen zijn voor alcoholverslaafden die erg lijken op behandelingen voor es!

  9. Oh, really? (y)

  10. hmm mijn vader en nonkel zijn nogal stevige drinkers(zacht uitgedrukt)
    maar of dit het nu verklaart..
    volgens mij lijkt het allemaal op elkaar: verslavingen. uitweg van gevoelens! mijn vader gebruikt drank,ik eten,iemand anders sport,drugs,..

  11. Was dit niet allang bekend?

  12. denk ik ook ano, verslavingen lijken op elkaar, alleen het middel kan anders zijn idd

  13. Fuck.. Opent mijn ogen. Ik zit in behandeling voor anorexia en drink nu ik weer normaler eet iedere dag wel.. Not so good……

  14. Gelukkig klopt dit bij mij totaal niet.
    Ik heb wel een eetstoornis en ben nu 17 maar heb in m’n hele leven nog maar enkele glaasjes alcohol gehad. Vind ‘t niet lekker en op de een of andere manier voel ik me er niet prettig bij als ik zoiets in neem. alsof ‘t super schadelijk is ofzo?!
    Daarentegen zou ik eerder aan de drugs gaan of in ieder geval zoiets proberen, terwijl dit natuurlijk veel schadelijker is.

  15. 15 jaar geleden al zei mijn toenmalige psychologe (in de kinderpsychiatrie in het middelheim in antwerpen) dat er een ‘verslavingsvatbaarheid’ bestond en dat ik daar als es-patient waarschijnlijk mee belast zou zijn.
    Daarom heb ik toen ook heel resoluut besloten om nooit te beginnen met iets (wat dan ook) dat verslavend zou kunnen werken (roken, drinken, …) Nu kan ik alleen de koffie en de cola light niet laten, maar voor de rest heb ik dat alles redelijk ‘onder controle’ denk ik.
    Jammer dat eten niet zo iets is waarvan je categoriek kan zeggen ‘ik begin er niet aan’ .

  16. Bij elk genetisch onderzoek zouden ze moeten vermelden dat niet alleen genetica bepaald of iemand een verslaving/stoornis/… krijgt, maar dat dat ook mee bepaald wordt door omgevingsfactoren. Dat vind ik altijd zo misleidend aan genetisch onderzoek en het is tegelijk gevaarlijk. Ik denk dat het bij mensen kan veroorzaken dat er gedachten komen als: ‘ik ben toch voorbestemd om X te krijgen dus waarom er dan nog tegen vechten, het zit in m’n genen’. Erg jammer.

  17. Eef, alcohol is een harddrug dus drugs en alcohol is even gevaarlijk hoor. Mijn vader is gestorven aaan een slokdarmbloeding, een typisch dood voor alcoliekers en als je teveel drinkt kan je in coma geraken. Het enige verschil tussen alcohol en drugs is dat alcohol gelegaliseerd is..

  18. Bij mijn behandeling wordt juist erg nadrukkelijk gelet op “ander vluchtgedrag” zoals alcohol en drugs!

  19. Heel herkenbaar, na 22 jaar een eetstoornis te hebben gehad ???? (Heb het eigenlijk nog!) kreeg mijn leven een andere wending, ben verhuisd naar een ander deel van Nederland, samen gaan wonen, eten ging iets beter ( omdat je toch ook voor kopje partner moet zorgen!), ik kwam aan, ging weer meer “voelen”, en dat voelen ging ik langzaam aan verdoven met alcohol drinken!!!
    Heb nu ook 4 opnames gehad met een detox om van de drank af te komen???
    Daarvoor al 5 opnames om normaal te leren eten in gespecialiseerde klinieken, en diverse spoedopnames i.v.m. ondergewicht, waarvan de laatste opname 11 jaar geleden ik bij een leeftijd van 40 jaar, “man”,176m, 26kg woog?
    Momenteel vecht ik nog steeds met beide!
    Eten kan ik niet van genieten, evenals van genieten van alcoholische dranken!
    Ik eet omdat ik moet koken voor mijn man, en probeer wel wat af en toe!
    Drinken doe ik regelmatig om mijn gevoel te verdoven, daar ben ik me bewust van , en ook weer voor in therapie, omdat er een jaar geleden na veel testen blijkt dat ik Borderline heb!
    Ik hoop eindelijk dat ik nu leer om met beide om te leren gaan, en dat ik na 32 jaar ook eens mag genieten van eten en eens een glaasje te drinken???

    Ik blijf “hopen” anders hoeft het niet meer voor mij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *