Facebook gebruikers meer kans op eetstoornis

Uit een nieuwe studie van de Universiteit van Haifa is gebleken dat hoe meer tijd adolescente meisjes doorbrengen op Facebook, hoe groter hun kans is op het ontwikkelen van een negatief lichaamsbeeld en een eetstoornis (anorexia, boulimia) of overdreven diëten.

De studie, uitgevoerd door Prof Yael Latzer, prof. dr. Ruth Katz en Zohar Spivak van de Faculteit van Sociale en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Haifa, is gedaan om de effecten van twee factoren op de ontwikkeling van eetstoornissen bij jonge meisjes te onderzoeken: blootstelling aan de media en self-empowerment.

Een groep van 248 meisjes in de leeftijd 12-19 (gemiddelde leeftijd: 14,8) namen deel aan het onderzoek. De meisjes werden gevraagd om informatie over hun internet-en televisiegedrag te geven.

De meisjes moesten daarnaast vragenlijsten invullen die onderzochten wat hun kijk afvallen, boulimia, fysieke tevredenheid of ontevredenheid, en wat hun algemene kijk is op eten en hun gevoel van persoonlijke ontwikkeling/ versterking.

De resultaten toonden aan dat hoe meer tijd de meisjes op Facebook besteden, hoe groter de kans op het ontwikkelen van een eetstoornis; Ze vertonen meer lichamelijke ontevredenheid, negatief fysieke zelfbeeld, negatieve benadering van eten en een grotere drang om op een bepaald gewicht te komen, een bepaald dieet te volgen.

Niet alleen Facebook is schuldig aan dit effect. Blootstelling aan mode en muziek zijn ook schadelijk, maar leiden to minder verschillende eetstoornissen. Roddelsites/ programma’s (gossipgirls) kunnen ook al tot eetstoornissen leiden.

Elke foto die een meisje post op Facebook wordt zorgvuldig uitgesneden en bewerkt om haar blik mooier, hipper en dunner te maken. De meeste bekende hoek om een pic te maken: met de camera in de lucht neerkijken op jezelf, zodat je er dunner uitziet. Al haar vrienden checken haar foto’s om ze te beoordelen. En zo kijkt zij ook naar al de foto’s van haar vriendinnen, om zichzelf ermee te vergelijken.

Is ze dunner? Is haar huid mooier? Zijn haar kleren toffer?

Maar wat gebeurt er als ze het gevoel heeft dat ze niet tegen haar vriendinnen op kan?

Niet alleen foto’s maken Facebook gevaarlijk, ook het aantal vrienden waarmee meiden elkaar voortdurend vergelijken maakt het negatief. Wat als zij 60 vrienden heeft en een ander dunner meisje uit haar klas 380. De link is dan snel gelegd “Ze is dun en dat maakt haar populairder” en “Ik ben niet dun en dat maakt me niet populair.”

Zelfs zoiets eenvoudigs het aantal posts op de facebookpagina van een persoon zijn voer voor een tiener voor een wankelend zelfbeeld. Als een ander meisje meer complimenten/ posts van jongens op haar pagina krijgt, zal ze er alles aan willen doen om dit te overtreffen… al betekent dat op een ongezond dieet gaan.

Bron: thestir.cafemom.com & economictimes.indiatimes.com

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

6 reacties op “Facebook gebruikers meer kans op eetstoornis”

  1. Ik vind het wel een interessant onderzoek. Kan me ook goed voorstellen dat met name de vele reacties (van jongens) het zelfbeeld van meisjes behoorlijk kunnen beenvloeden. Aan de andere kant blijft het zo, dat je een bepaalde ‘aanleg’ moet hebben om een eetstoornis te krijgen. Ook vind ik het best apart dat ze het nog een keer over Facebook gaan hebben. Het is al een tijd ‘bekend’ dat de media triggers kunnen zijn voor eetstoornissen.

    Dit lijkt mij trouwens evenzo gelden voor Hyves?

  2. herkenbaar. Ik heb geen Facebook. maar ik vergelijk mezelf echt extreem veel op hyves.

  3. Heb het vanmorgen gelezen in de krant, onzin!

  4. Ja, ik deed dat vergelijken met anderen op hyves ook.
    Maar ik denk niet dat dat gelijk de oorzaak van een es is.
    Ik denk eigenlijk dat alle pubermeisjes dat vergelijken van pf’s doen, het hoort meer bij die stomme onzekerheid van de pubertijd..

  5. Kan het ook niet voor een deel andersom zijn? Dat jongeren met eetproblemen e.d. vaker op hyves/facebook/in modebladen enz. kijken? I.p.v. dat ze eerst veel op die sites kijken en daardoor meer kans op eetproblemen hebben. Zulke onderzoeken kijken daar niet echt naar (is ook moeilijk te meten lijkt mij)..

  6. Ik vraag me serieus af hoe ze dit kunnen meten hoor en of FB inderdaad zoveel invloed heeft.

    Denk eerder dat FB een van de vele media is die invloed hebben op jongeren (in pos. dan wel neg. zin)
    .
    Bovendien, tegenwoordig zijn er meer mensen die wel op FB zitten dan niet.. dus in hoeverre is dit representatief? Hebben ze 50% facebookgebruikers en 50% non-FB gebr. geintervieuwd? Hebben ze onderzocht waarom deze tieners bijv. Fb gebruiken? Ik weet het neit hoor, maar vind dat het onderzoek nogal vreemd is en vooral vragen oproept..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *