Er ziek uitzien is hip in Japan

Terwijl ik mijn wallen wegwerkte, lieten sommige meiden in mijn groepstherapie juist graag zien dat het niet goed met hen ging door op therapiedagen geen make-up te dragen. In Japan is het een trend om make-up aan te brengen onder de ogen, om er juist moe of ziek uit te zien. Je wekt daarmee het idee dat er voor je gezorgd moet worden. In onze cultuur is dit juist iets wat je verbergt of enkel toont als je echt ziek bent. In Japan geldt het tegenovergestelde wat wallen en een bleke huid betreft. 

Online illustrator TCB creëerde een make-up palette genaamd The Little Red Riding Hood Palette. Make-up om je ogen er minder wakker uit te laten zien, is blijkbaar een echte trend in Japan en Korea. De Manga en sprookjesfiguren zijn daar heel erg in de mode. Deze vermoeide look heeft daar dan ook veel mee te maken.

In plaats van blush op je wangen voor een gezonde look, brengen de meisjes het rode poeder aan onder de ogen. Ook creëren ze meer schaduw onder de ogen, waardoor het lijkt alsof ze wallen hebben. De huid wordt extra wit gemaakt, zodat je er een beetje minder fit uitziet. Veel mensen in Nederland maken zichzelf juist bruiner en werken hun wallen weg. 

Het is in Japan dus helemaal niet gek als je er vermoeid uitziet. Het zou laten zien dat je slaapproblemen hebt, een griepje hebt of dat je gehuild hebt. Dit zou de ‘cute’/schattige look juist compleet maken van de Manga meisjes.

Wat vind jij van deze trend?

Bron: Dailymail.co.uk

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

84 reacties op “Er ziek uitzien is hip in Japan”

 1. Uhm… dat op therapiedagen geen make-up dragen, kan ook een andere reden hebben, toch? Bijvoorbeeld dat het toch behoorlijk nutteloos is om je op te maken, omdat het daar toch niet uitmaakt hoe je eruit ziet.

 2. Ha.. ik snap het wel.. ik vond de heroin-chic look vroeger ook wel interessant.

  Maar als je er goed overnadenkt is dit natuurlijk volslagen idioot..

  Everybody wants to be unique…………

 3. Lijkt wel een stap verder dan het er zo bleek mogelijk uit zien.
  Maar daar is Japan voor, trends die wij westerlingen niet snappen.

 4. Dat kan inderdaad ook een andere reden hebben, maar in dit geval was dit de reden, anders zou Nouska er niet over hebben geschreven.

  Liefs, Proud2Bme

 5. vreemd haha

 6. Ik snap niet wat de toegevoegde waarde is van die eerste zin. Ik draag nooit make up en dat is omdat ik eruitzie zoals ik eruitzie. Ik vind het zelfs raar dat er een aanname lijkt te worden gedaan dat wanneer je er slecht uitziet er dan zeker een laagje make up overheen moet gooien.

  En agh de Japanse stijl zorgt ervoor dat we weer even vanuit een ander perspectief naar dingen gaan kijken ;).

 7. Ik vind die eerste zin er ook verkeerd uitkomen. Hoe kan jij weten dat ze op therapiedagen geen make up droegen om er zogenaamd slecht uit te zien. Niet iedereen wil elke dag make up dragen. Ik heb ook niet elke dag make up gedragen tijdens therapie maar dat komt omdat ik er simpel weg de fut niet meer voor had.

  Wat deze trend betreft. Manga en anime zijn deel van hun cultuur. En ook al komt dat vreemd bij ons over, bepaalde dingen die wij doen zullen ook vreemd over komen bij hen. Maar ik vind het op zich wel leuk om er meer over te weten te komen.

 8. @Sarah en @A
  Nogmaals: Omdat hier eerlijk over werd gesproken in therapie. Het is dus geen aanname, zoals al is gezegd in een eerdere reactie op Jelle.

 9. Misschien moet ik emigreren… Bleke huid; check, wallen: check, relatief grote ogen; check en geen perfect rechte tanden; check. Veel dingen waarvan ik me hier in het westen vaak onzeker voel, lijken daar wel een schoonheidsideaal… Vind Japan sowieso een bijzonder land. Al moet ik wel zeggen dat me bewust “ziek” opmaken, mij wel een stap te ver gaat. Maar als ze dat daar lekker willen doen, moeten ze dat vooral doen! Het plaatst opvattingen over “schoonheid” in ieder geval weer eens in een ander daglicht.

 10. Nou bij mij in therapie leerden we juist dat we ons zelf ook op slechte dagen moesten verzorgen. We werden er op aangesproken als we zonder make up en met capuchontrui verschenen. Ik heb groepsgenootjes zich in de pauze zien opmaken omdat je je dan vaak beter voelt dan wanneer je alles laat verslonsen. Dus wat nouska zegt is absoluut waar! En laat ik nou net bij haar in de groep hebben gezeten..

 11. Ik draag in mijn dagelijks leven nooit make up.. en ben gaan experimenteren juist op de therapie dagen om wel make up te dragen. Het is een heel eind gelukt.. nu draag ik nog steeds niet dagelijks make up… maar wel naar bijzondere gelegenheden.

 12. Bij die laatste twee plaatjes zie ik geen verschil?

 13. Het is lastig, maar let op de wallen 😉

 14. Bij mij stelde de therapeit juist voor om wat vaker zonder make up de deur uit te gaan. Dit omdat mensen me niet serieus namen als ik zei dat het niet goed met me ging. Er was geen begrip voor mijn situatie omdat ik er niet ‘ziek’ uitzag. Dat begrip is wel gekomen toen ik een paar keer zonder make up verscheen. Mensen schrokken van me. Zo triest dat het zo werkte en mensen niet naar me wilden luisteren!

 15. wel een beetje raar eigenlijk. En eigenlijk is het dus ook nooit goed. De een krijgt te horen je moet je niet verbergen en de ander je moet juist make-up op doen. Ik vind dat soort dingen altijd verwarrend.
  Ik snap wel dat het voor de een misschien wel werkt en voor de ander niet door de achterliggende reden. Maar toch vind ik het vaag.
  En eigenlijk ook jammer dat dit artikel hier geplaatst wordt, dat het in is om er ziek uit te zien in japan.. niet echt een goede tip ofzo en het is toch erg ver weg dus wij hebben niet met die trends te maken.

 16. waarom zou je make-up moeten gebruiken als je er ziek uitziet nouska? sorry maar ik vind niet dat je dit MOET verbergen, je mag natuurlijk, maar sommige mensen dragen liever geen make-up en daar is niets mis mee vind ik. is niet echt aandacht trekken als je het mij vraagt. daarbij zorgt dit ook voor ontwijkingsgedrag denk ik, als je verbergt dat het slecht gaat kan je het ook aan jezelf gaan ontkennen…

  en tja niet de eerste keer dat japan met vreemde trends komt

 17. Geweldig!! Ook als het goed gaat met me heb ik behoorlijk wat wallen en ben ik dus hip :o)

 18. Nou.. ik draag nooit make up, geen enkele dag en om geen enkele reden. Ik denk dat het lichaam hier ook niet voor bedoeld is… waarom zouden we ons dan dicht plamuren met door de industrie uitgevonden make-up?? Natuurlijk mag iedereen dit geheel zelf weten en vind ik dat geen enkel probleem, maar ik vind het ook wat gek dat je het zou moeten dragen om dingen te verbergen, en als je dat niet doet dat je het dan doet om aandacht te vragen. Ik begrijp dat er gevallen zijn (zoals bij Nouska in therapie) die dat doen, maar dat wil niet zeggen dat daarom iedereen maar make-up moet dragen en je anders jezelf niet goed verzorgd of aandacht vraagt door geen make-up te dragen. Daarintegen vind ik make-up dragen om je zieker te laten lijken helemaal idioot ja, dat slaat wel echt alles. Maarja.. Japan he..

 19. Haha, wat een werk om er ziekig uit te zien. Ik denk dat een verkoudheid krijgen makkelijker is :p
  Alleen denk ik niet dat ze met deze look willen bereiken dat ze een dikke rode snotneus hebben hihi.

  Over die make-up. Vroeger toen ik onzeker was droeg ik make-up. Nu ik al jaren eetstoornisvrij ben en zeker ben van mezelf, draag ik het al lang niet meer. Voor mij persoonlijk is dus het niet dragen van make-up en de wallen en dingen lekker zichtbaar laten juist een goed teken. Ik ben blij met wat ik zie, en een glimlach is altijd je mooiste make-up.

  Dat het voor anderen anders kan gelden dat geloof ik wel. Juist om voorzichtig te laten zien dat het niet goed met je gaat.
  Net als dat make-up opdoen en tutten voor de een juist heel goed en positief werkt, en voor de juist ander niet.

  @Star* ik denk dat je beter kan denken, eigenlijk is het altijd goed. Iedereen is anders en voor iedereen is dus iets anders goed. Doe wat fijn voelt en dan is het goed.

 20. **In Japan is zo bleek mogelijk zijn altijd populair gebleven, al eeuwen.**
  Dat was hier in de middeleeuwen ook zo; als je steenrijk was stond je niet de hele dag in het veld te werken. Als je arm was was je dus poepiebruin. Vandaar dat bleek (en dik) hier ook eeuwenlang stonden voor grote rijkdom, en het doel was.

  Toen we hier eenmaal zover waren dat je juist rijk was als je NIET de hele dag in een fabriek (12+ uur) stond te werken gingen alle rijken juist naar verre oorden waar men bruin werd. Sindsdien is bruin meer gewild. Jammer alleen van de UV-straling die dat met zich meebrengt…

  Maar goed, in Japan zie je dus parasollen tegen de zon bij heel veel vrouwen van “huwbare leeftijd”.

 21. Haha, ja idd. Merel, die heroin-chic, dat leek me ook wel wat idd. Volslagen idioot, maar ik begrijp het helemaal, ik vind het ook wel een beetje cute idd. bij dit meisje iig.

 22. Dan ben ik volgens mij een beauty in Japan!
  Ik zit weer helemaal op gewicht en zie nog altijd zo bleek als een lijk haha!
  En wallen,die heb ik altijd, zit in de familie (eigenlijk zijn het meer donkere kringen)

 23. Nou ik vind het een beetje een rare trend hoor. En ik draag ook nooit make-up, maar ik snap niet waarom dat meteen zou betekenen dat je jezelf verslonst of er niet representatief uit ziet. Ik vind het gewoon gedoe en ik kan het niet mooi en ik vind het ook gewoon niet belangrijk. Als je nooit doucht/je haar wast oid vind ik het een ander verhaal. Maar make-up vind ik niet noodzakelijk hoor!

 24. De ‘Aegyo sal’ (iets dikker onder de ogen), de trend in Korea, is volgens mij niet om er zieker uit te zien, maar gewoon schattiger 🙂 Je hebt immers ook iets ‘dikkere’ oogleden als je glimlacht: ik denk dat dat het effect is dat ze willen bereiken 😉 X

 25. Raar. Maar ik vind ‘t ook raar dat je bij therapie blijkbaar aangesproken kunt worden omdat je geen make up draagt. Ik draag nooit make up en wens daar ook geen opmerkingen over te krijgen.

 26. Ik hoop dat jullie de volgende keer toch een beter feitencheck doen zonder eerst conclusies te maken.
  Er ‘ziek’ uit zien is helemaal niet de trend, en compleet wit ook niet.
  De rode/oranje achtige oogschaduw onder de ogen is alleen maar populair bij een klein aantal stijlen en wordt gebruikt om er popperig/breekbaar uit te zien. Niet express ziek.
  Japan heeft helemaal geen extreem rare trends. Sommige subculturen wel maar het is niet alsof iedere japanse huisvrouw en ziek uit wilt zien zodat haar man iets meer doet of dat ze medelijden krijgt >_

 27. Iedereen is anders.
  Wij vinden het misschien een beetje gek, maar ja. Zij vinden het gek dat wij koe eten 😛

 28. Tja, er ziek uitzien vanwege een griepje ziet er toch anders uit dan een geheel egaal gezich en teint met wat ziek uitziende make-up.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *