Eetstoornissen in de topsport

Deze korte documentaire vonden we op Youtube. De documentaire gaat over eetstoornissen in de topsport. Het percentage mensen dat lijdt aan een eetstoornis is binnen de topsport vele malen hoger dan binnen de gewone populatie. In deze documentaire komen een aantal professionele turners aan het woord.

The Perfect Image

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

36 reacties op “Eetstoornissen in de topsport”

 1. Heftig.. Ik doe zelf ook aan turnen, en wat ze zeggen is wel waar. Álles moet perfect, tot in de houding van je kleine teen. De focus ligt voor bijna 100 procent op je lichaam en dat kan erg confronterend zijn. En moeilijk, zeker met een eetstoornis, waarbij ik zelf heel erg gericht ben op mijn lichaam..

 2. Ik zit ook op turnen en ken nog 4 andere turnsters met eetproblemen..

 3. Mijn zus doet aan topniveau zwemmen, Nationaal kampioen en ze heeft
  geen eetstoornis(althans daar ga ik van uit) maar ik hoorde haar trainster zeggen dat ze op 2 eken tijd 5kg moest verliezen, ik snap niet dat men dit verwacht van topsporters die helemaal niet te zwaar zijn en al zeker niet zonder begeleiding,.
  Ik hoop dat ze hiermee niet te onzeker zal worden over haar lichaam en ook begint te foefelen met eten. Ik weet dat het niet enkel om afvallen gaat, maar kleine dingen kunnen wel mee beïnvloeden denk ik.

 4. Ai, confronterend dit. Ik zou zo graag weer in zo’n turnhal willen staan!!
  Ook ik deed aan turnen, en de focus op het lichaam is inderdaad enorm. We werden gewoon letterlijk op de weegschaal gezet. En omdat ik een wat kleiner en gespierder lichaam kreeg dan leeftijdgenootjes werd dat al snel door mezelf gezien als ‘te dik’ , en dat heeft mij over de drempel gezet om te gaan afvallen

 5. Ik heb zelf ook heel lang geturnt. met er net een maand mee gestopt. Eingelijk ook omdat je alleen maar met jezelf geconfronteerd werd keer op keer waardoor het bij mij niet meer om de sport draaide alleen nog maar om verbranden en controleren…

 6. Wauw, Echt heftig, ikzelf doe niet aan turnen maar deze documentaire greep me behoorlijk bij de keel.

 7. Ik heb vroeger ook geturnd, nu doe ik aan dansen (klassiek/jazz/modern). Je wordt vaak gepusht om je houding en je lichaam te perfectioneren en verbeteren. Een hele mooie documentaire!

 8. jup, bij mij op zwemmen (redelijk hoog niveau) zitten 3 mensen met een eetprobleem/stoornis en een ander meisje is echt heel erg onzeker. ..

 9. OMG. zo confronterend. Ik had de stap naar topsport kunnen maken, ik had al contact met de sportvereniging, met de andere turnsters, met de coaches, trainers, alles. Maar toen ging mijn lichaam achteruit, toen ging ik achteruit. Op dat punt begon je te zien dat mijn eetstoornis mijn lichaam zwaar aan het aantasten was, alleen wist nog niemand dat ik een eetstoornis had, ik dus ook niet. Ik heb uiteindelijk helemaal moeten stoppen met turnen, en ik mis het nog iedere dag. En er gaat geen dag voor bij dat ik niet denk, als ik niet was gaan aanklooien met eten, was ik misschien wel topturnster geworden en had ik mijn droom wel kunnen najagen…

  Dit is dus heeeel confronterend en moeilijk.

 10. Echt confronterend… ik turn zelf ook op hoog niveau en heb anorexia.
  ze hebben me verteld dat als ik nog een kg afval ik dus echt moet stoppen met turnen… omdat turnen voor mij meer een soort van dwang is geworden en ik als ik zoveel uur per week turn ik gewoon teveel afval.. erg confronterend dus.. :((

 11. Ik zelf heb ook best hoog geturnd, ik ben nu benieuwd naar wie die andere meiden zijn die er last van hebben omdat de turnwereld zo klein is en iedereen elkaar vaak wel kent. Zeker een mooie documentaire!

 12. Ik heb een eetstoornis en ik ben een topsporter ik doe aan zwemmen op een hoog Nederlands niveau.

  xxxx.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *