Eetstoornis op de basisschool

Uit een recent Canadees onderzoek blijkt dat er bij kinderen tussen 8 en 12 jaar oud vaak sprake kan zijn van een niet herkende eetstoornis. Ruim 15 procent van de 215 onderzochte kinderen braakte het eten uit en had symptomen van boulimia. Bovendien leden deze kinderen vaker dan gemiddels aan allerlei angsten, stemmingsstoornissen en problemen met de concentratie. Psychische problemen kwamen bij 36 procent van de kinderen in de familie voor.

Hoe eerder een eetstoornis wordt gedetecteerd, hoe beter deze te behandelen is. De meeste eetstoornissen worden rond de puberteit gedetecteerd, terwijl uit dit onderzoek duidelijk naar voren komt dat het al veel eerder kan spelen, al op de basisschool.

bron foto

Het onderzoek werd gedaan onder 215 kinderen tussen 8 en 12 jaar oud. Bij 95 procent van de kinderen was er sprake van restrictief eetgedrag, 69 procent was bang om aan te komen en 47 procent beschreef zichzelf als dik. ‘Dit geeft aan dat een preoccupatie met het uiterlijk al op de basisschool kan leiden tot problematisch eetgedrag.’, aldus Professor Meilleur. Bovendien kwam er uit het onderzoek dat 15 procent van de kinderen hun eten uitbraakt en 13 procent tekenen vertoonde van boulimia.

Van de kinderen die problemen met eten hadden was 52 procent één keer opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van hun eetprobleem en werd 48 procent poliklinisch behandeld.

‘Diverse factoren dragen bij aan het ontstaan van eetstoornissen. In dit onderzoek gaf 23 procent van de kinderen aan dat het gepest worden met hun uiterlijk de aanleiding was voor het ontstaan van de problemen met hun lichaam en met eten.’, aldus Prof. Meilleur.

bron foto

Uit het onderzoek bleek tenslotte dat eetstoornissen op deze leeftijd niet vaker voorkomen bij meisjes dan bij jongens. De factoren die verband hielden met het eetprobleem waren ook hetzelfde. Het enige verschil was dat er bij jongens een sterker verband was met een sociaal isolement.

Bron: medicalnewstoday.com & welingelichtekringen.nl

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

48 reacties op “Eetstoornis op de basisschool”

 1. Ik vind dit erg shockerend…

 2. Heel erg om dit te moeten lezen zeg!

 3. bij mij begon het ook op de basisschool… en ik ben nu 32…

 4. Bij mij is het ook op de basisschool begonnen..

 5. Ik vraag me soms af wanneer mijn ES nou écht begonnen is. De ‘anorexiaperiode’ waarin ik echt af begon te vallen, en toen het ontdekt werd, was toen ik 14/15 was. Maar al jaren daarvoor at ik bijvoorbeeld op school niets (om af te vallen en aandacht te vragen) en zodra ik thuis kwam at ik veeeel te veel (in de richting van eetbuien) en zo ging dat steeds maar door. Ook niet helemaal gezond… Maar nooit gezien als eetstoornis

 6. Precies hetzelfde als jij, Anne!

 7. ik zit nu ook in groep 8 van de basisschool

 8. Bij 95 procent van de kinderen was er sprake van restrictief eetgedrag?

  Ik kan me eigenlijk haast niet voorstellen dat dit zo is, ik weet dat eetstoornissen onder kinderen een steeds groter wordend probleem is. Maar 95% van de kinderen met restrictief eetgedrag. Ik ken zelf ook een hele hoop kinderen in deze leeftijd, en ik heb nog nooit bij enig kind eetgestoord gedrag opgemerkt.

 9. ^ Wat gezien wordt als restrictief gedrag wordt denk ik heel breed genomen. Bijvoorbeeld wanneer een kind een tweede koekje afslaat wanneer het er eigenlijk wel zin in heeft maar om een of andere reden denkt dat dit niet goed is, wordt denk ik ook al opgevat als restrictief gedrag in dit onderzoek.
  Maar dan nog vind ik 95 procent inderdaad wel heeel erg veel, kan me bijna niet voorstellen dat dit zo is.

 10. Wat shocking om te lezen, waar gaat dat toch allemaal naar toe….. Het is zo een hardnekkige aandoening het breekt mijn hart dat het kinderen treft die even oud zijn als mijn zoontje. Hopelijk worden de problemen snel herkent en krijgen ze zo snel mogelijk de juiste hulp. Dat gun ik trouwens iedereen die kampt met een eetstoornis…

 11. bij mij is mijn eetstoornis ook niet écht op de basisschool begonnen, maar toen deed ik al wel telkens pogingen om te diëten en dan na een paar weken zou ik zo honger hebben dat ik een (paar) dagen heel veel at..

 12. vraaagje..
  Eetstoornissen zijn deels erfelijk bepaald, en ik heb zelf een hardnekkige eetstoornis.
  Dat zou betekenen dat mijn zusje er ook aanleg voor heeft.
  Maar mijn zusje heeft een klein beetje overgewicht, en is nu 12 jaar.
  Hoe kan ik bij haar op tijd constateren dat ze niet ook een eetstoornis ontwikkeld?
  ze weet dat ze ‘chubby’ is, en wordt natuurlijk vaak met mijn eetgedrag en drang om af te vallen geconfronteerd..

 13. Ik ben gaan rommelen met eten toen ik 10 was. Nu ben ik 12 en dat is nog erg jong.

 14. Waarschijnlijk begon het toen ik 11 was, of eerder. Ik ben nu bijna 16.. Als ik toen had geweten dat het verkeerd was wat ik deed en dacht, was het misschien nooit zo ver gekomen..

 15. Ik was negen… heel herkenbaar dit.

 16. Ik wqas 9 toen ik pro ana bezocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *