Is een eetprobleem pas ernstig als het anorexia heet? Er zijn heel wat meiden die dagelijks worstelen met eten. Jezelf te dik vinden, angstvallig koek en snoep vermijden, geen hap méér eten dan nodig of zelfs maaltijden overslaan, overgeven…..Honger hebben en slap en verzwakt rondlopen, maar tóch niet beter gaan eten…
Dit zorgt dat je in je hoofd de hele dag bezig bent met wat je wel en niet gaat eten en constant negatief over jezelf denkt. Daarnaast worden sociale contacten érg moeilijk…want dan weet je niet wat er precies in het eten zit, mensen vragen waarom je niet eet, enz. enz. Een vervelend probleem dat een grote invloed heeft op je leven.
Toch nemen veel meiden met dit probleem hun probleem niet serieus; wánt ze hebben geen ondergewicht. ‘Alleen ‘echte’ anorecten met ondergewicht hebben een serieus probleem…en dus recht op hulp. Bij jouzelf is het natuurlijk láng zo erg niet.’
Eigenlijk is dat raar…want voor elke andere psychische stoornis zou je wél hulp zoeken. Als je een depressie of ander psychisch probleem hebt, ga je naar de dokter, of je nou lichamelijke klachten hebt of niet. Maar als je een eetstoornis hebt, wil je pas naar de dokter als je ondergewicht hebt….
Dat klopt toch niet?
Deze verkeerde gedachtegang wordt nog verergerd door de diagnose-regels in Nederland. Pas bij fiks ondergewicht wordt de diagnose anorexia gesteld. Bij een hoger gewicht noemen ze het ‘eetstoornis NAO’ (Niet Anders Omschreven). Met als gevolg dat veel meiden met NAO zich een ‘mislukte anorect’ voelen en hun probleem nóg minder serieus gaan nemen. Of zelfs nog verder gaan afvallen, zodat ze wel onder het ‘labeltje’ anorexia vallen. Omdat ze dán pas hun eigen probleem serieus kunnen nemen, of denken dan pas serieus genomen te worden door dokters en behandelaren. Terwijl NAO psychisch nét zo belastend is als anorexia!
Bovendien is het vreemd, want wist je dat het merendeel van de meisjes die opgenomen zijn in klinieken geen anorexia, maar NAO hebben?! En wist je dat het overgrote deel van de mensen met een eetstoornis, geen ondergewicht heeft!?
Gelukkig wordt er aan een nieuwe versie gewerkt van de DSM, het boek waar de ‘regels’ voor het stellen van diagnoses instaan. Maar tot die tijd zullen we zélf onze gedachtegang moeten aanpassen.
En sowieso is het nergens voor nodig om zóveel waarde te hechten aan die regeltjes…je laat een paar onbenullige letters op een blaadje toch niet zorgen dat je kilo’s afvalt?
Want stel nu dat je wel ondergewicht hebt, maar nog wel ongesteld wordt, dan heb je enkel daardoor volgens de regels géén anorexia, maar NAO. Onzin natuurlijk, want ieder lichaam functioneert anders. Ik was zelf 2 jaar lang niet meer ongesteld toen ik XX woog, wat absoluut geen ernstig ondergewicht was – terwijl ik 4 jaar later aardig wat kilo’s minder woog en toen weer wel ongesteld werd. Dus….?
En wist je dat het zelfs kan zijn dat de lijdensdruk en de ernst van de eetstoornis veel heviger kan zijn bij geen-ondergewicht. Ik kan daarover meepraten. Toen ik normaal gewicht had, maar dagelijks last had van eetbuien, overgaf etc en heel graag wilde afvallen, toen had ik 10 keer meer pijn en verdriet dan toen ik eenmaal ondergewicht had. Je hebt dan namelijk nog het gevoel dat je iets kan (afvallen), wat natuurlijk nergens op slaat! Het gevoel van minderwaardigheid kan hierdoor bv veel groter zijn bij iemand met boulimia of BED. Terwijl velen toch echt denken dat “anorexia” altijd het meest ernstig is.
Nog vervelender is dat je met BED of Boulimia of NAO niet zo “gezien” wordt als iemand met anorexia én ernstig ondergewicht. Daar zie je immers direct aan dat het niet goed gaat – zij breekbaarder zijn…. Ook dat kan heel pijnlijk zijn en het gevoel geven niet “ernstig genoeg te zijn”.
De media doet hier trouwens ook lekker aan mee. Hoe vaak zien we in bladen en op tv dingen over anorexia en hoe vaak over NAO, boulimia en BED…;)
Geloof mij – zonder ondergewicht o.i.d. kan jouw eetstoornis mínstens zo erg zijn!
Neem je eigen probleem ajb serieus en zoek hulp! Want voor iets wat zó’n grote invloed op je leven heeft, verdien je hulp! Of het nou anorexia heet, of niet!
Geef een reactie