Is het zo dat constant lijngedrag en de drang naar een slanker evenbeeld de kans op het ontstaan van een eetstoornis vergroot? Uit onderzoek van Kamilah Tomlinson blijkt dat dit inderdaad de conclusie is die getrokken moet worden.
Deze studie heeft bewezen dat er een sterk verband is tussen regelmatig een dieet volgen en het ontwikkelen van een eetstoornis. De uitkomsten tonen aan dat lijners geobsedeerd raken door hun gewicht en laat dit nu net een van de belangrijkste karakteristieken zijn van de diagnose eetstoornis anorexia, boulimia en BED.
Zo bleek ook dat veel cliënten die puur om het gewichtsverlies hebben gelijnd een laag zelfbeeld hebben. Door het volgen van een dieet worden de onderliggende problemen nog meer gelinkt met het verliezen van gewicht. In plaats van de oorzaken van het lage zelfbeeld aan te pakken, ligt de focus op elke kilo die er af gaat. Op deze manier hoopt men hun leven te verbeteren en denkt men dat als een lager gewicht meer zelfvertrouwen zal geven.
Tevens kwam naar voren dat als eenmaal een lager gewicht bereikt is dit ook vaak weer in rap tempo steeg en veelal nog meer dan wat er oorspronkelijk was kwijtgeraakt.
Diëten puur om het verkrijgen van een lager gewicht is een westers fenomeen dat sociaal geaccepteerd is en in stand wordt gehouden (een aangewakkert) door de media.
Onderzoekster Kamilah geeft aan: “omdat het in alle redelijkheid is te concluderen dat cliënten die regelmatig lijnen veel van dezelfde gedragingen vertonen als mensen met een eetstoornis, zouden coaches / psychologen / therapeuten zich ook meer bewust moeten zijn van het verband tussen lijnen/ laag zelfbeeld en het ontwikkelen van een eetstoornis. Juist omdat het lijnen puur om gewichtsverlies zo sociaal geaccepteerd is, valt deze groep niet snel op en missen we soms de eerste signalen dat er een ernstige stoornis kan spelen”.
Denk jij dat het regelmatig lijnen de kans vergroot om een eetstoornis te ontwikkelen?
Geef een reactie