Dingen doen in plaats van je telefoon

Om beter te slapen en mezelf nuttiger te voelen, heb ik een tijdje geleden besloten na 21:00 geen schermen meer te gebruiken, behalve als ik skype met m’n vriend of een vriendin. Maar wat ga je dan doen op zo’n avond? Zonder tv, zonder laptop, zonder IPad, zonder apps op je telefoon? Een leven zonder Internet, kunnen we dat nog wel? Die telefoon belemmert ons namelijk enorm in de gezonde manier van omgaan met gevoelens. Het houdt je tegen stil te staan bij wat je voelt, denkt of hebt meegemaakt. Hoe kun je dat anders doen?

Ik heb gemerkt dat we dat nog heel goed kunnen. Het voelt voor mij zelfs juist heel goed dat ik minder tijd doorbreng op internet. Je hebt ineens een zee van tijd in de avond en dat voelde in het begin echt heerlijk, maar voelt soms ook wel een beetje saai of zelfs onprettig. Als je je rottig voelt bijvoorbeeld. Hoe makkelijk is het dan om domweg Youtubevideo’s te gaan liggen kijken? Of hoe lekker is het om hersenloos alle programma’s inclusief reclames van RTL op je netvlies te projecteren? Even uit je hoofd, even weg, even lekker wat afleiding via het scherm.

Toch is het niet goed om dat steeds te doen als je je rot voelt of verveelt. Verveling, lummelen of domweg rommelen in huis kan namelijk heel goed voor je zijn. Het geeft ruimte voor verwerking, gevoelens, creativiteit en overdenking. Iets waar we geen tijd voor hebben als we na het werken meteen op de bank ploffen voor de tv met onze telefoon in onze hand, maar wat juist zo onwijs belangrijk is om je goed te blijven voelen.

Er zijn een heleboel dingen die je dus kunt doen in de avond, in plaats van op je telefoon digitaal contact hebben, checken wat het schoonzusje van je oud klasgenoot op haar Timeline heeft geplaatst of eindeloos series kijken. Er is zoveel meer dan de digitale wereld en ook zoveel meer wat veel gezonder en constructiever voor je is dan domweg bank hangen of veel te laat in slaap vallen met je telefoon in je hand. In deze blog geef ik je een aantal tips van dingen die je kunt doen in plaats van in je telefoon, laptop, tv of Ipad duiken.

♥ Huishoudelijke dingen
Ineens heb je wel de tijd om huishoudelijke dingen te doen. Even die stoel met kleding op te ruimen in de slaapkamer, de was te doen, de vaatwassen uit te ruimen of even de vensterbanken te stoffen en de plantjes water te geven. Dingen die je normaal vluchtig doet, tussen de bedrijven door of die je laat staan omdat je er geen tijd voor hebt. Mijn huis werd een stuk opgeruimder toen ik stopte met tv-kijken een aantal jaren geleden en nu ik ook andere schermen wat eerder op de dag uitzet, heb ik hier veel meer tijd voor. Het is trouwens ook een heel fijn gevoel om in slaap te vallen met het idee dat alles lekker opgeruimd en schoon is.  

♥ Planning maken voor de volgende dag
Als je de hele avond op de bank ligt te appen, Facebooken, Instagrammen en Snapchatten, denk je vaak niet goed na over veel andere dingen dan de input die je daarvan krijgt. Een van de dingen die goed kan zijn in plaats van eindeloos op je telefoon klooien, kan het maken van een planning zijn. Een prioriteitenlijstje voor de volgende dag. Een lijstje met de dingen die je vandaag niet hebt kunnen doen, morgen wilt doen en dingen die je belangrijk vindt voor die dag, zoals op tijd slapen, genoeg drinken of een vriendin bellen die het moeilijk heeft.  

♥ Schrijven
Je krijgt op een avond waarop je geen telefoon in je hand hebt, ineens tijd om door je eigen dag heen te scrollen, offline. Hoe was je dag? Hoe gaat het eigenlijk met je? En wat heb je nodig om je beter te voelen, als je je niet zo fijn voelt? Stilstaan is iets wat een hoop bijwerkingen van doorrennen kan voorkomen. Je geeft ruimte aan gevoel, bedenkt wat goed voor je is en verwerkt dingen door te schrijven. Even van je af schrijven kan wonderen voor je stemming doen en ook heel erg opluchten. Meer dan je stemming in een Facebookbericht op je timeline plaatsen en de reacties die je daarop krijgt lezen. Juist omdat je met schrijven in een dagboek geen rekening houdt met de reactie van een ander of hoe je over wilt komen. Je schrijft gewoon even alles op wat er in je omgaat. Ook voor mensen zonder psychische problemen is dit heerlijk om te doen. 

♥ Iets afspreken in real life
We kunnen natuurlijk onze avonden allemaal apart, alleen op de bank doorbrengen. Maar waarom spreken we niet wat vaker af in de avond? Dat kan enorm gezellig zijn. En dan ook zonder de telefoons erbij natuurlijk. Want samen Youtube video’s kan leuk zijn, maar die App je maar door naar elkaar als je elkaar niet ziet. Wanneer je afspreekt met iemand is het wel belangrijk om echt naar elkaar te luisteren, echt samen te zijn en dat je niet met je hoofd bij de likes op Facebook bent of eigenlijk de nieuwste video van je favoriete Youtuber wilt kijken. Vrienden, in het echt,  zijn veel belangrijker dat alles wat er in die telefoon zit. 

♥ Uitgebreid koken
Wanneer je tv wilt kijken of op je telefoon aan het swypen bent, ben je niet echt bij het eten dat je aan het koken bent. Je bent afwezig of wilt heel snel iets te eten maken, zodat je op de bank neer kan ploffen om tv te kijken. Ook wel eens lekker, dat zeker. Maar het kan ook fijn zijn om al die schermen uit te zetten, je telefoon weg te leggen en eens lekker uitgebreid te koken en te dineren. Eventueel samen met iemand. Pak er een echt, papieren kookboek bij, zodat je ook geen recept nodig hebt van internet en ga eens lekker creatief bezig in de keuken. Zonder afgeleid te worden door watsappjes of ‘ping’s die je laten weten dat je een message hebt op Facebook.  

♥ Wandelen op een koele avond
In de avond wandelen kan echt heerlijk zijn. Mijn vriend heeft mij dit eigenlijk geleerd. Juist na het eten wilde hij vaak nog even de deur uit. Naar het strand, de duinen of het bos. Of gewoon een blokje om. Ik vind dit zelf nu echt heerlijk en stel het ook zelf af en toe voor. Je hebt daardoor het gevoel dat je dag wat langer is, het is vaak rustig op straat en je kunt soms ook even gezellig de dag doornemen, zelf in je eentje of samen met een vriendin, een van je ouders of je partner.  

♥ Een goed gesprek
Wat ik hierboven al beschrijf bij de tips over wandelen en in ‘real life’ afspreken, slaat eigenlijk ook wel een beetje op deze tip. Wanneer er geen telefoons aanwezig zijn, is er veel meer aandacht voor elkaar. Zet dus je geluid uit en richt je eens echt op de ander. Goede gesprekken krijgen de ruimte omdat er geen tv programma op de achtergrond mee schreeuwt. Je kunt dingen bespreken waar je normaal niet aan toe komt bijvoorbeeld of per ongeluk een heel fijn gesprek hebben met iemand. Gewoon, omdat daar de tijd, ruimte en aandacht ineens voor is.  

♥ Tijd voor je vergeten hobby
Misschien heb je wel dozen knutsel spullen en stapels sportkleding, maar doe je er al maanden of jaren niets meer mee. Het komt er niet van, omdat je in de avond vaak voor een scherm zit of ligt. Zonde, want juist hobby’s geven je een vrij gevoel. Ze kunnen je helpen gevoelens te uiten op een gezonde manier, in plaats van in een lukrake post op Facebook of het wegstoppen van gevoelens door eindeloos series te kijken. Juist een sport of creatieve hobby kan je helpen tot rust te komen, te ontspannen of op ideeën te komen. Het werkt heel mindfull en laat je jezelf ook weer een beetje ontwikkelen.

♥ Aandacht voor je huisdier
Hartstikke gezellig hoor, die hond, dat konijn of die cavia. Maar vaak hebben we niet echt de tijd om met ze te knuffelen, lang met ze te spelen of ze eens heerlijk te aaien of hun hok te verschonen. We doen dat soort dingen vaak haastig of alleen bij vertrekken of thuiskomen, om ze gedag te zeggen. Als je je telefoon eens weglegt, krijg je veel meer tijd en aandacht voor je dier. En omdat ze al niet zo lang leven als mensen, verdienen ze die aandacht wel wat extra! Dus, weg met die telefoon en hup, op schoot dat diertje. Ondertussen kun je ook nog eens even lekker nadenken en wat dingen doornemen die er die dag zijn gebeurd. 

Hoe ga jij om met al die digitale schermen?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

33 reacties op “Dingen doen in plaats van je telefoon”

 1. – Download de app ‘twilight’, gebruik die na zonsondergang!
  – Zet de computer uit na 21:00u
  – Kijk sws laatste uur voor het slapen geen tv, maar lees een boek o.i.d.
  Speel een kaartspelletje met een huisgenoot, teken een mandala, ga in bad (als je die hebt).
  – Laat mensen ook weten dat je niet meer zo vaak op je telefoon gaat kijken
  – Kijk op vaste tijden naar je e-mail
  – Als je je in het openbaar ‘awkward’ voelt in de tram of metro, zorg dan voor een puzzelboekje of tijdschrift o.i.d.

  kan wel zo door blijven gaan 😛

 2. Ook bewust, net als jij. Sowieso gebruik ik internet op m’n telefoon zelden omdat ik weet hoe het anders gaat (dat zou ik waarschijnlijk ook heel de dag dat ding in m’n hand hebben). Tablet heb niet, laptop doe ik rond 20.00 uur uit. Ik zorg ervoor dat ik niet meteen op internet ga thuis, ik zoek andere dingen om te doen (koken, lezen, haken, wandelen, even languit op de bank/bed als ik erg moe ben etc.). Dat voelt inderdaad nuttiger, maar ik voel me ook minder opgejaagd of zo.
  En soms zit ik wel zomaar een hele middag wat op internet te lezen, maar ja, da’s dan maar een middag en dat is ook wel eens fijn.

 3. Als ik thuis ben heb ik alleen maar zin om onderuit te hangen op de bank met de tv aan. Alles wat dan gedaan is was genoeg uitputtend. Leuk als je nog meer energie hebt naast je dagelijkse verplichtingen maar ik kom niet verder dan ontspannen tv kijken. Ik heb er ook geen last van gelukkig bij het slapen. Ik krijg mijn pilletjes en ben weg haha.

 4. Ontzettend actuele blog!

  @Nouska welke haarkleur heb je laten zetten? Is ontzettend mooi!

 5. Voor mij werkt legpuzzelen heel goed. Je kunt er uren mee bezig zijn en vereist weinig concentratie en energie.

 6. Ik doe ook zo nu en dan bewust het scherm uit of dicht. Weer even in het hier-en-nu. Alles wat er is gebeurd een plekje geven en me voorbereiden op wat komen gaat. Heerlijk!

 7. Wat een fijne blog!

  Ik speel al langer met het idee om s avonds alle schermen uit te zetten, zodat ik meer tijd heb om bijvoorbeeld een boek te lezen. Maar tegelijkertijd vind ik het ook zo fijn ontspannend. Juist even niets hoeven te doen is waar ik s avonds behoefte aan heb.
  Wel een goed idee om dan te zeggen, pas vanaf 21u alles uit. Ik ga met de tips aan de slag. Dankjewel! 🙂

 8. Het is denk ik wel heel goed om bewuster al dan niet met allerlei schermpjes bezig te zijn. Maar ik vraag we wel af of het dan nodig/nuttig is om van die regels voor jezelf in te stellen. Het lijkt mij fijner om er wat flexibeler mee om te gaan.

 9. Ben een enorme voorstander van de mobieltjes uitzetten of weg leggen. En ja, dit doe ik zelf ook regelmatig. Ga dan de natuur in, schrijven, tekenen, lezen, huishoudelijke taken uitvoeren enz. Kan prima het grootste gedeelte van de dag leven zonder telefoon; geen probleem.

 10. noushka,

  Je haar is echt mooi!

 11. Ik ben steeds vaker aan het knutselen ben een krukje aan het mozaïeken en een vloerkleedje van pom poms aan het maken erg leuk om te doen en best simpel
  ,kleuren in een volwassen kleurboek & kaarten zijn ook erg leuk om te doen en dat doe ik graag ,verder is het leuk om met aquabeads aan de slag te gaan het is ontspannen ook & je kan er vanalles mee maken en nee het is niet alleen voor kinderen maar ook leuk voor volwassenen om mee bezig te zijn ,zelf ben ik 21 en vind het harstikke leuk om te doen ,ik kijk meestal alleen smiddags & s’avonds tv maar nooit de hele dag mijn mobiel heb ik best nog vaak in mijn hand en m’n tablet ook blijft lastig om af en toe weg te leggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *